19. SAHİPSİZ KEDİ ve KÖPEKLERİ Site Bahçelerinde İstemeyen, Torbalattırıp Attıran, Yok Ettiren, Yemek Su Kaplarını Attıran İNSANIMSI KOMŞU ve SİTE - APT, Resmi Özel Kurum ve Kuruluş Yöneticilerine Gönderilecek TÜM YASA MADDELERİNİ de İçeren ÖRNEK YASAL UYARI ve BİLGİLENDİRME Yazısı.
SAHİPSİZ KEDİ ve KÖPEKLERİ Site-Kurum Bahçelerinde İstemeyen, Torbalatıp Attıran, Yemek Su Kaplarını Attıran, Zulmeden İNSANIMSI KOMŞU ve SİTE - APT, Resmi Özel Kurum ve Kuruluş Yöneticilerine Gönderilecek TÜM YASA MADDELERİNİ de İçeren ÖRNEK YASAL UYARI ve BİLGİLENDİRME Yazısı.
(Facebookta ulaşacağınız LİNK): https://www.facebook.com/photo?fbid=2166970300300852&set=a.291022034562364
Değerli Hayvan Severler,
Bu ekteki “3 ANA BAŞLIKLI BİLGİLENDİRME ve UYARI YAZISINI” çıktı alarak 100 DEFA okuyup ezberleyiniz, kendi müracaatınıza DİKKATLE UYARLAYINIZ, yönetim kurulu, kurum yetkilisi ve diğer muhataplara (APT SİTE ise KOMŞULARA DA) uyarı için BU YAZI İLE ÖN BİLGİLENDİRME yapınız.
Bu bağlamda sizler de, karşı tarafa koz vermemek ve güçlü olmak için, mevcut soruna konu alanlarda besleme yaparken hijyen kurallarına dikkat ediniz ve insan kalabalığı ve geçişi yoğun olan yerlerde besleme yapmayınız, sadece kuru mama ile besleme yapınız. Islak yemek artığı tavuk kırıntı vs gibi kalıntı bırakacak gıdalar kullanmayınız.
Yönetimlerle öncelikle iletişim kurmayı deneyiniz, yasal bilgilendirmeyi yapınız, uygulanacak koşulları birlikte belirleyiniz.
Sitede yaşayan çocuklar ve gençler ile iletişim kurarak, hayvanlara merhamet ve sevgi bağlamında yaklaşmaları için etkinlik ve çalışmalar yapınız.
Eğer yasal uyarı yazınıza ve bu iyi niyetli çabalarınıza rağmen sorun devam ederse, bu aşağıdaki 3 ana başlıklı yazının ikinci bölümünde adı geçen bütün RESMİ kurumlara yazıda belirtildiği gibi ŞİKAYETLERİNİZİ yapanız.
A---) HAYVAN SEVERLERE ANA İLKELERE İLİŞKİN ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME,
B---) HAYVAN SEVERLERE YASAL UYARI YAZISININ "UYARLANMASI" HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME,
C---) SORUN YAŞANAN APT-SİTE-KURUM YÖNETİM KURULU VEYA YETKİLİSİNE GÖNDERİLECEK YASAL UYARI ÖRNEK YAZISI
Nesrin Çıtırık/ HayKonfed Başkanı
=============================
A---) HAYVAN SEVERLERE ANA İLKELERE İLİŞKİN ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME:
Ana ilkeleri öncelikle öğrenelim.
1-) Hayvanları Koruma Kanunu 3. MADDESİ hayvanların YAŞAM ORTAMINI “Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri ifade eder” olarak tarif eder.
Bu 3. MADDEYE GÖRE, sosyal ŞEHİR SAKİNİ olan ve insanlarla birlikte ŞEHİRLERDE yaşayan kedi ve köpeklerin de yaşam ortamları ŞEHİRLERDİR. Bu bağlamda “şehirlerdeki sitelerin, apartmanların, toplu konut alanlarının, AVM lerin, özel ve resmi kurum ve kuruluşların bahçeleri ve alanları, sokaklar, caddeler, parklar, ağaçlı alanlar" yani kısaca ŞEHİR HAYVANLARININ girebilip kendine YAŞAM ORTAMI olarak seçtiği her hayvanın YAŞAM ORTAMIDIR.
2-) Kat Mülkiyeti Kanunu 50 yıl önce çıktığında, bu günkü gibi binlerce insanın yaşadığı büyük apartmanlar, siteler, toplu konutlar ve devasa bahçeli alanlar zaten yoktu. Sahipsiz hayvan varlığı da bugünkü anlamda olmadığı için, KMK ya dayalı yönetim planlarındaki hayvanlara yönelik maddeler, bu günkü SAHİPSİZ HAYVANLAR için geçerli değildir.
3-) Ayrıca 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, gönüllülere ve yerel hayvan koruma görevlilerine, hayvanları “yaşam ortamlarında” DOYURMA hakkını vermiştir. Hayvanları yaşam ortamı olarak seçtiği yerlerde doyuranları engellemeye çalışmak, yasayı ihlal etmektir.
4-) Kedileri kapanlar kurarak veya farklı yollarla alıp başka yerlere bırakan yönetimler, kurumlar ve şahıslar TCK ya göre suç işlemiş olurlar, cezaya tabidir. Aynı hüküm köpekler için de geçerlidir. Sahipsiz hayvanlar konusunda kanunla belirtilmiş koşullarda tek yetkili belediyelerdir.
5-) Duygusal bağ kurduğu sahipsiz hayvanları onların yaşam ortamlarında doyuran bakan hayvan severlerin tehdit ve taciz ile sindirilmeye çalışılması SUÇTUR ve 6284 sayılı Ailenin Korunması Kanunu’na göre PSİKOLOJİK ŞİDDET tanımına girmektedir, KANUNA AYKIRIDIR.
B---) HAYVAN SEVERLERE YASAL UYARI YAZISININ "UYARLANMASI" HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME:
Hayvan hakları mücadelesi MASADA ve BİLGİ ile kazanılır, unutmayın…
=================================
C---) SORUN YAŞANAN APT-SİTE-KURUM YÖNETİM KURULU VEYA YETKİLİSİNE GÖNDERİLECEK YASAL UYARI ÖRNEK YAZI
KONU: Hayvanları Koruma Kanunu’nun 3. MADDESİNE GÖRE, sosyal ŞEHİR SAKİNİ olan ve insanlarla birlikte ŞEHİRLERDE yaşayan kedi ve köpeklerin yaşam alanlarına ve doyurulmalarına müdahale edilmesine karşı yasal uyarıdır.
YASAL DAYANAK: 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği,
2872 Sayılı Çevre Kanunu,
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun, Hayvanların Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmeler
BİLGİ ve GEREĞİ İÇİN DAĞITIM: Tarım Orman Bakanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığına, Valilik İl Hayvanları Koruma Kurulu Başkanlığına, İl Emniyet Müdürlüğüne, DKMP Bölge ve İl Müdürlüğüne, Tarım İl Müdürlüğüne, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA,
(Eğer hayvan hakkı ihlali yapan bir kuruluş veya kurum ise, üniversite vs gibi o zaman kurumun yöneticisine yazılacak!!!!!!)
Sitemizde sahipsiz hayvanlara tamamen merhamet ve vicdan çerçevesinde yaptığımız DOYURMA ve YARDIM faaliyetimize ilişkin sorunlar yaşamaktayız.
(Burada yaşadığınız sorunları SOMUT olarak net bir şekilde anlatınız !!!!!!!!!!)
Bilinmelidir ki,“Şehir Hayvanları” olarak isimlendirdiğimiz şehirlerde yaşayan ve sosyal hayatımızın bir parçası olan “Kedi ve Köpekler” de tüm diğer hayvanlar gibi, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği ile koruma altına alınmıştır. Yasal çerçevede yapılmış olan, uyarı ve bilgilendirme niteliği taşıyan yazımızın bütün ilgili ve görevlilere dağıtılmasını önemle talep ederiz. Öncelikle, TBMM de kabul edilmiş 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ilgili maddeleri ve diğer ilgili kanunlara ilişkin bilgileri ve beslememize ilişkin sorunların devam etmesi durumunda yapacağımız yasal şikayet ve suç duyurularını içeren 2 bölümlü yazımızı bilgilerinize sunarız:
BÖLÜM 1 / kurumunuza 15 maddelik yasal bilgilendirmedir.
1.) 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, şehirlerde yaşayan sahipsiz hayvanların yaşam haklarını ve onlara bakıp DOYURAN kişilerin yasal haklarını yasal güvence altına almıştır.
2.) Hayvanları Koruma Kanunu 3. MADDESİ hayvanların YAŞAM ORTAMINI “Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri ifade eder” olarak tarif eder.
Bu 3. MADDEYE göre, sosyal ŞEHİR SAKİNİ olan ve insanlarla birlikte ŞEHİRLERDE yaşayan kedi ve köpeklerin de yaşam ortamları ŞEHİRLERDİR. Bu bağlamda “şehirlerdeki sitelerin, apartmanların, toplu konut alanlarının, AVM lerin, özel ve resmi kurum ve kuruluşların bahçeleri ve alanları, sokaklar, caddeler, parklar, hayvansal doğal güdü ve yetenekleri ile girebildikleri özel veya kamuya ait ayırımı olmadan ağaçlı, yeşil bahçeler ve tüm açık alanlar dahil olmak üzere" her yer kedi ve köpeklerin “doğal olarak yaşadıkları” yerler “yaşam ortamları” dır.
Kısaca ŞEHİR HAYVANLARININ girebilip kendine YAŞAM ORTAMI olarak seçtiği her yer hayvanın YAŞAM ORTAMIDIR.
Yani kanun yaşam ortamını tarif ederken, özel alan veya kamu alanı diye bir ayırım yapmamış, hayvanın doğal yetenekleri ile kendi seçerek yaşayacağı her yeri YAŞAM ORTAMI olarak tanımlamıştır.
3.) Hayvanları Koruma Kanunu 4. MADDESİ b) bendi hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilke olarak “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir. Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muameleden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır” demektedir. Bu bende göre, türüne özgü hayat şartları, yani doğal olarak yaşam ortamı olarak seçtiği mahal her neresi ise, orada "kötü muameleden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalı" diyerek, kanunun uygulayıcısı olan DKMP Müdürlüklerine de sorumluluk ve görev vermektedir.
Hayvanları Koruma Kanunu 4. MADDESİ, “c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muameleden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır” hükmünü içermektedir. Bu bende göre, yasanın uygulayıcısı olan DKMP Müdürlüğü, özel alan veya kamu alanı olarak ayırmadan, hayvanın yaşam alanı olarak seçtiği bölge veya mahal her neresi ise, orada yaşaması, bakımı ve kötü muameleden uzak tutulması için gerekli tüm önlemleri almalıdır.
Hayvanları Koruma Kanunu 4. MADDESİ “d) Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır” hükmünü içererek, doyurma yani mama su koyma gibi faaliyetlerin hayvanseverlerin yasal hakkı ve görevi olduğunu işaret etmiştir. Yani; sahipsiz sokak hayvanlarını doyurmak sadece “Vicdani Görev” değil; aynı zamanda “Kanuni Hak”tır.
Bu bende göre, bir bölgeyi kendine yaşam ortamı olarak seçmiş ve orada yaşayan kedi ve köpeklere bakan gönüllü veya STK ların desteklenerek teşvik edilmesi yasanın uygulayıcısı olan DKMP Müdürlüklerinin görevidir.
4.) Hayvanları Koruma Kanunu 18. Maddesi, “Özellikle kedi ve köpekler gibi sahipsiz hayvanların kendi mekânlarında, bulundukları bölge ve mahallerde yaşamaları sorumluluğunu üstlenen gönüllü kişilere yerel hayvan koruma görevlisi adı verilir.” hükmü vardır. 18. Maddeye göre, özel veya genel alan olarak bir ayırım yapmadan, kedi ve köpeklerin “bulundukları bölge ve mahal” her neresi ise (Bir üniversite kampüsü, bir kuruluşun bahçesi, bir site apartman bahçesi de olabilir.), orada yaşamalarının bu yasa ile güvence altına alındığını ve orada yaşamaları için Yerel Hayvan Koruma Görevlisi ve gönüllülere sorumluluk ve görev verildiği açıkça belirtilmiştir.
5.) MADDE 20 ye göre Sahipsiz hayvanlara ilişkin her türlü işlem yasanın uygulayıcı olan Doğa Koruma Milli Parklar DKMP Müdürlükleri, Tarım İl Müdürlükleri ve Belediyelere verilmiştir. Belediyeler dışında hiç bir kurum veya kuruluş, sahipsiz hayvanlara müdahale edemez, toplayamaz, bir yerden bir yere taşıyamaz. Kurum kişi veya yönetimlerden bunu yapanlar olursa TCK ya göre cezaya tabidir.
6.) MADDE 21 e göre, belediyelerin de kedi ve köpekleri hangi koşullarda toplayacağı da kanunla NET BİR ŞEKİLDE belirlenmiştir. Belediyeler kedi ve köpekleri sadece KISIRLAŞTIRMA amacı ile toplar, kısırlaştırır, bakım ve tedavisini yapar ve sonra ALDIĞI YERE bırakır. Belediye de toplamayı gelişigüzel yapamaz, yasa maddelerini uygulamak zorundadır. Hiç bir hayvanın yeri keyfi olarak "kısırlaştırma amacı dışında" değiştirilemez, hayvan doğası gereği alıştığı ve yaşadığı yerde yaşamı kanunlar ile devlet tarafından desteklenir. Buna ek olarak, Uygulama Yönetmeliği’nin 21/g bendinde;“Sahipli veya sahipsiz hiçbir hayvan belediye, gönüllü kuruluş veya diğer üçüncü şahıslarca belediye sınırları dışında yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.” şeklinde konuyu hükme bağlayarak sokak hayvanlarının bulunduğu ortamdan alınmasına/taşınmasına yasak getirmiş; yani YAŞAM ORTAMI’nı garanti altına almıştır. Kedileri kapanlar kurarak alıp başka yerlere bırakan yönetimler, kurumlar ve şahıslar TCK ya göre suç işlemiş olurlar, cezaya tabidir. Aynı hüküm köpekler için de geçerlidir.
7.) BESLEME ile DOYURMA tamamen iki farklı kavramdır. Besleme, esas olarak evinde veya mülkiyetinde kendisine ait olan sahipli hayvanı BULUNDURMAK, ona sahip olmak, her türlü ihtiyacını karşılamaktar.
DOYURMA ise, sahipsiz hayvanları sokak veya bulundukları yerde hayvanlara “yemek, su veya mama vermek” ile sınırlıdır.
Bu bağlamda “Kat Mülkiyeti kanunu” ve “YÖNETİM PLANLARI” HİÇBİR ŞEKİLDE sahipsiz sokak hayvanlarından bahsetmez. Kat Mülkiyeti Kanunu 50 yıl önce çıktığında, o günün koşullarında kanunda yer alan BESLEME ifadesi, kişilerin kendi sahipli hayvanlarını BARINDIRIP BESLEMELERİNİ kast ediyor. Dolayısı ile, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundaki “barındırılıp beslenmesi” ifadesi ile 35 sene sonra çıkan HAYVANLARI KORUMA KANUNUNDA “sahipsiz hayvanların gönüllüler tarafından DOYURULMA amaçlı BESLENMESİNİ içermesi”, arasında AYNI KELİMENİN İKİ AYRI EYLEM için kullanılmış olmasının dışında bir alakası yoktur.
634 sayılı KMK da, kişiler kendi şahsi hayvanlarını yani kedisini, köpeğini, kuşunu, tavuğunu vs vs ortak alana koyup orada bakamazlar, yasak demek istiyor. İnsanlar çoğu kez, “evimizde köpek besliyoruz, kedi besliyoruz” derler, “çiftliğimizde koyun-keçi besliyoruz” derler, bunu sahip olmayı anlatmak için kullanırlar. 2004 Yılında çıkan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre de, özel-genel mülkiyet tarif etmeden “sahipsiz hayvanların yaşamları desteklenir, sokaklarda yaşayan bu hayvanlar gerek GÖNÜLLÜLER ve gerekse belediyeler tarafından beslenir yani doyurulur” hükmünü içermektedir. Son çıkan kanun hükümleri daima geçerlidir, ayrıca kanun maddeleri sözleşmelerin önündedir. Yönetim planı ise sadece bir sözleşmedir.
5199 saylı kanun ise hayvanların bulunduğu her yerde beslenmesini hükme bağlamıştır. Yani bir gönüllü “hayvanın yaşam alanı olarak seçtiği her yerde sahipsiz hayvanların önüne yemek su koyabilir, doyurabilir”. Dolayısı ile apt-site, ortak alanı olan bahçelerine kendi doğaları gereği gelen kedi ve köpeklere mama ve su vermek, yönetim planında kast edilen sahipli hayvanın bulundurulması esaslı beslemeyi değil, bu sahipsiz hayvanları DOYURULMASINI kapsıyor. Doyurma, yönetim planındaki besleme kapsamı dışındadır ve bir yasak konamaz.
Dolayısı ile, sahipsiz kedi-köpeğe bahçeli alanlarda mama su vermek, doyurmak ve barındırmak yasal haktır. Buna engel olmaya çalışmak, Yasayı İhlal Etmektir ve ihlalin devamı halinde, Belediye İmar İşleri Müdürlüğüne, binalarınız ve uygulamalarınız hakkında Kat Mülkiyeti Kanunu dairesinde, Site/Apartman ortak alanlarının/Ana Taşınmazın ve Bağımsız bölümlerin ve eklentilerinin yeniden tespiti için baş vurulacaktır.
8.) Milletlerarası bir Antlaşma olan Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi incelendiğinde, Hayvanların aynı insanlar gibi hak sahibi olabileceği anlaşılmaktadır. Bu düzenleme, hayvanı hak ehliyetine sahip kabul etmektedir. Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 5.maddesinin 1.fıkrası; “Bir insanın desteğine ihtiyaç duyan her hayvan, besleme ve bakımı görme hakkına sahiptir” şeklinde kayıt altına alınmıştır.
9.) Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi, insana, desteğine ihtiyaç duyan hayvanı doyurma ve bakımını yapma hakkı vermektedir. Tüm yetkisini ve gücünü yasalardan alan ve hiçbir maddi kazanç ve kaygı gütmeyen hayvanseverlerin; – Doyurma ve barındırma faaliyetlerinin engellenmesi/vazgeçirilmesi; – Mama ve su kaplarının atılması, yukarıda belirttiğimiz kanun maddelerine muhalefet anlamı taşımaktadır.
10.) Ayrıca, 6284 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun’un 2. Maddesi Şiddeti ve Şiddet Mağduru’nun “Şiddet: Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı ifade eder. “Şiddet mağduru: Mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde uyruğuna bakılmaksızın, kanunda şiddet olarak tanımlanan tutum ve davranışlara doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalan ya da kalma tehlikesi bulunan kişiyi ve şiddetten etkilenen veya etkilenme tehlikesi bulunan kişiyi ifade eder.” şeklinde tanımlayarak hükme bağlamıştır. Hayvanseverlerin tehdit ve taciz ile sindirilmeye çalışılması SUÇTUR.! İnsanların duygusal bağ kurduğu sahipsiz ŞEHİR hayvanlarını doyurmalarını ve barındırmalarını engellemek SUÇTUR.! Bu eylemler, 6284 sayılı Ailenin Korunması Kanunu’na göre PSİKOLOJİK ŞİDDET tanımına girmektedir, kanuna aykırıdır.
11.) Hayvanlar, fiziki engel olmayan her yere girerler, bunun yasaklanması hayvanların doğasına, hayatın olağan akışına ve akla da aykırıdır.
12.) Sitelerimiz, apartmanlarımız, büyük kuruluşlarımız, üniversitelerimiz, hastanelerimiz hayvanların doğal yaşam alanlarına kurulmuştur. Bahçeleri, tarlaları, doğal yeşil alanları, çeşmeleri, sulakları yok ederek onların doyurulma ve su ihtiyaçlarını giderecekleri ortamları yok ettiğimiz için, başta kediler olmak üzere köpekler ve hatta kuşlar da insan yoğun yerleşim alanlarına bir lokma yemek ve bir yudum su bulmak umudu ile gelmektedirler.
13.) Veteriner Psikolog olan Prof Dr Tamer Dodurka, “Evcil Hayvanlar olan kedi ve köpeğin doğasına uygun yaşam ortamının insanın bulunduğu her yer” olduğunu, konuya ilişkin bilimsel makalesinde açıkça ŞEHİR HAYVANI varlığını belirtmiştir.
14.) MADDE 20’ye göre Sahipsiz hayvanlara ilişkin her türlü işlem yasanın uygulayıcı kurumları olan Valilik Doğa Koruma Milli Parklar İl Müdürlükleri DKMP ve Belediyelere verilmiştir. Belediyelerin eğitilmiş ve yetkili ekipleri dışında hiç bir kurum veya kuruluş, sahipsiz hayvanlara müdahale edemez, toplayamaz, bir yerden bir yere taşıyamaz. “Site, apartman, resmi ve özel kurum görevlilerinin kedi ve köpeklerin yerini değiştirmesi, başka yerlere götürmesi, toplaması yasa ihlalidir”.
15.) MADDE 21’e göre, belediyelerin de kedi ve köpekleri toplaması kanunla net bir şekilde belirlenmiş ve sınırlanmıştır. Belediyeler de kedi ve köpekleri sadece kısırlaştırma amacı ile toplar, kısırlaştırır, bakım ve tedavisini yapar ve sonra aldığı yere bırakır. Belediye de toplamayı gelişigüzel yapamaz, yasa maddelerini uygulamak zorundadır. Kediler için özel merkezi olmayan belediye kedi toplayamaz. Hiç bir hayvanın yeri keyfi olarak kısırlaştırma amacı dışında değiştirilemez, hayvan doğası gereği alıştığı ve yaşadığı yerde yaşamı kanunlar ile devlet tarafından desteklenir. Bu nedenle belediyelerin, yönetimler veya kişilerce “hayvanların alınması, başka yere atılması” talebi ile aranmasının da, belediyeden yasaya aykırı bulunmak demek olduğunu ve yasa ihlaline girdiği bilinmelidir.
BÖLÜM 2 / İhlal durumunda yapacağımız şikayetlere ilişkin bilgilendirme.
Hayvanların yaşam haklarına yönelik ihlal ve doyurulmalarının engellenmesi durumunda yapacağımız resmi şikayet ve suç duyurularını da bilgilerinize sunarız.
Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüğün de ihlal edilmesi sebebi ile, hem Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonuna (HayKonfed) şikayet ederek destek vermelerini isteyeceğim ve hem de ben de şahsen , aşağıda belirtilen resmi kurumlara suç duyurusu ve şikayetlerde bulunacağım bilinmelidir:
Yaşam alanlarını gasp ettiğimiz, yerine çirkin beton bloklar diktiğimiz, her yere asfalt yaptığımız bu ortamda, bu hayvanlara gidecek yer bırakmadığımız açıktır. Gerek insani ve vicdani boyutta ve gerekse yasal boyutta bu hayvanlarla birlikte yaşamak zorundayız. Şiddetin 12 yaşa indiği, cinayetlerin aile içinde işlenmeye başlandığı günümüz toplumunda, bu hayvanların varlığı ile oluşacak merhamet ve şefkat duygularına, sadece hayvanlar için değil insanlar için de ihtiyacımız var.
Bu bağlamda biz, hem kültürümüz hem de dinimizde var olan komşuluk hakkının, ağzı dili olmayan çaresiz hayvanlar için de geçerli olması gerektiğine inanıyoruz. Hayvanların aleyhine olmayan, onların varlığını ve yaşam haklarını tehdit etmeyecek ortak çözümlerin bulunması için her türlü çabayı göstermeye hazırız.
(!!!!!!!!!!!!!BURADA SORUNLARA YÖNELİK TALEPLERİMİZİ, NELER İSTEDİĞİMİZ, ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİ YAZACAĞIZ!!!!!!!!!!!)
Bu yasal bilgilendirmeler ve uyarılar doğrultusunda tüm ilgili kişiler ve görevlilerinizin bilgilendirilmesini talep ediyor, sosyo kültürel olarak üst düzeyde insan yapısına ve sorumluluk duygusuna sahip olan yönetiminizin hayvanların beslenme ve yaşamlarına engel olmayacağınızı, zaten çok zor koşullarda yaşam savaşı veren sahipsiz hayvanlara verilen bir lokma yemek ve bir yudum suyu çok görmeyeceğinizi, hem yasal hem insani ve hem de Türkiye’nin imza attığı Hayvanların Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmeler bağlamında mevcut sorunun ve kanunun anlaşılabilir olacağını umut ediyor saygılarımızı sunuyoruz.
4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.
İsim soyisim
TC No
==========================
YAZIYA DAYANAK OLAN KANUN, YÖNETMELİK VE MEVZUAT BİLGİLERİ:
EK 1 …….. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
MADDE 1. – Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
MADDE 3. a)Yaşama ortamı: Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri, tanımlar.
MADDE 4. – Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır: a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir. c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
MADDE 18. Özellikle kedi ve köpekler gibi sahipsiz hayvanların kendi mekânlarında, bulundukları bölge ve mahallerde yaşamaları sorumluluğunu üstlenen gönüllü kişilere yerel hayvan koruma görevlisi adı verilir.
Ek 2……..İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine GÖNÜLLÜ KATILIM YÖNETMELİĞİ” Çalışma alanları Madde 5 — İl özel idaresi veya belediye görev ve sorumluluklarına bağlı olarak yetki alanlarında; e) Başıboş ve sahipsiz hayvanlara yönelik hizmetleri yapmak üzere gönüllü çalıştırabilir.
EK 3……….2872 Sayılı Çevre Kanunu Çevre korunması: Çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini, bozulmasını ve yok olmasını önlemeye, mevcut bozulmaları gidermeye önlemeye yönelik çalışmaların bütününü, Madde 9 – Çevrenin korunması amacıyla; a)Doğal çevreyi oluşturan biyolojik çeşitlilik ile bu çeşitliliği barındıran ekosistemin korunması esastır.
EK 4…. 6284 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun 2.Maddesi Şiddeti ve Şiddet Mağduru’nu; ŞİDDET: Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı ifade eder. ŞİDDET MAĞDURU: Mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde uyruğuna bakılmaksızın, Kanunda şiddet olarak tanımlanan tutum ve davranışlara doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalan ya da kalma tehlikesi bulunan kişiyi ve şiddetten etkilenen veya etkilenme tehlikesi bulunan kişiyi ifade eder.
EK..5 Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi / Unesco Yaşamın tek olduğunu, yaşayan bütün canlıların ortak bir kökeni olduğunu ve türlerin evrimi yönünde farklılaştığını, yaşayan bütün canlıların doğal haklara sahip olduğunu ve sinir sistemi olan her hayvanın kendine özgü hakları bulunduğunu, bu doğal hakların küçümsenmesi ve hatta kolayca gözardı edilmesinin doğa üzerinde ciddi zararlar doğuracağını ve insanoğlunun hayvanlara karşı suç işlemesine sebebiyet vereceğini, türlerin birlikte olmasının diğer hayvan türlerinin yaşama hakkının insanoğlu tarafından tanınmasını ifade edeceğini, insanoğlu tarafından hayvanlara saygı gösterilmesinin bir insanın bir diğerine gösterdiği saygıdan ayrı tutulamayacağını dikkate alarak, ilan edilir ki;
Madde 1 Bütün hayvanlar biyolojik denge kavramı içerisinde varolmak bakımından eşit haklara sahiptir.
Madde 2 Bütün hayvanlar saygı gösterilme hakkına sahiptir.
Madde 3/ 1. Hayvanlara kötü muamele edilemez veya zalimane davranışlarda bulunulamaz
Madde 5 /1. Bir insanın desteğine ihtiyaç duyan her hayvan uygun beslenme ve bakımı görme hakkına sahiptir.
Madde 9/ 2. Hayvanların güvenliğinin koruma altına alınması hususu Devlet örgütleri düzeyinde temsil edilir.
Madde 10 Eğitimden ve okullaşmadan sorumlu merciler, vatandaşlarına çocukluktan itibaren hayvanları anlamayı ve saygı göstermeyi öğrenmeleri için olanak sağlamak zorundadır.