Geçen dönem TBMM de KADÜK olan ve şimdi tekrar gündeme alınan Kanun TASARISI İtiraz ve ÖNERİLER, eklenmesi gereken hususlar, tasarıda KATLİAMA zemin hazırlayan DEĞİŞMESİ gereken Maddeler
SAHİPSİZ KEDİ ve KÖPEKLERE ilişkin katliamlara yol açacak "MADDELER" içeren ve geçen dönem MECLİSTE kadük olan KANUN TASARISI, aynı maddeler ile TEKRAR GÜNDEME getirilmiştir. Halen bu yasa tasarısı STK lardan ve kamuoyundan gizlenmekte, sadece bazı maddeleri BASIN ve TV ler aracılığı ile duyurulmaktadır. Bu da, hayvanlar için katliamlar getirecek bazı maddelerinin GÖZDEN KAÇIRILMAK istendiği konusunda kanaat oluşturmaktadır.
Başlıca talebimiz yasa tasarısının STK ların görüşleri doğrultusunda hazırlanması ve cezalarda alt sınırın 2 yıl 1 aydan başlamasıdır.
Tasarı, TCK kapsamına geçmesi durumunda, hayvana kötü muameleye verilecek olan CEZANIN sadece vatandaş için geçerli olması kabul edilemez. Çünkü, vatandaştan 1000 misli daha fazla işkence yapan yok eden belediye görevlilerinin de ceza alması gerekmektedir.
Kanununu uygulamakla yükümlü TARIM ORMAN Bakanlığının, kanunun uygulanmasına yönelik, yani kısırlaştırma yapmayan, hayvan sayısını azaltmak için ÖLDÜRME yolunu seçen belediyeler üzerinde bir idari yaptırımı olması gereklidir.
KADÜK olduğu halde şimdi gündeme alınan tasarıda bulunan çözümden ziyade KATLİAMLARIN artmasına sebep olacak MADDELERİ, sorunları ve ÇÖZÜM önerilerini yurt çapında 350 den fazla dernek, stk, gönüllü kuruluş, platformlar, topluluklar, yerel hayvan koruma gönüllüleri ve hayvan severler tarafından oluşturulan HAYVAN HAKLARI YASAMA İZLEME DELEGASYONU tarafından hazırlanmıştır ve önemle değerlendirilmelidir.
HAYVAN HAKLARI YASAMA İZLEME DELEGASYONU
===========================
1-) Tasarı MADDE 8- 5199 Sayılı Kanunun 19 uncu maddesi KISIRLAŞTIRMA - BAKIMEVLERİNİN nüfusu 100 000 den yukarı olan yerlerde kurulması ŞEKLİNDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.
Mevcut yasada tüm belediyelerin KISIRLAŞTIRMA MERKEZLERİ kurma hükmü var iken, bu yeni tasarıda, kısırlaştırma bakım merkezlerini sadece nüfusu 100 000 üzerinde olan ilçelerde kurulması, kalan 970 belediyede kısırlaştırma merkezi OLMAMASI öngörülmüştür. Oysa, kedi köpek sayısı, özellikle kırsaldaki az nüfuslu belediyelerde çok fazladır. Ayrıca, sahipsiz hayvan üremesinin ancak hayvanların yaşam haklarına saygı gösterilerek TIBBİ ve AHLAKİ koşullarda yapılması gereken KISIRLAŞTIRMA ile kontrol altına alınacağı bilimsel bir gerçek iken, kısırlaştırmanın BÜYÜK ŞEHİRLER ile sınırlanması, hayvanlar için felaketle eş değer olacağı gibi, toplumu da hızla artan köpek kedi popülasyonu ile karşı karşıya bırakacaktır.
TASARININ 8. MADDESİNE ÇÖZÜM ÖNERİSİ:
Tüm il ve ilçelerde mutlaka yeterli ve gerekli sayıda veteriner hekim istihdam edilmeli, belediyeler kısırlaştırma uygulaması konusunda Veteriner Hekimler Odaları ile "eğitim, bilgi ve teknik destek" bağlamında iletişim içinde çalışmalıdır.
===========================
2-) Tasarı MADDE 3- 5199 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi, YİNE KOLAYCILIĞA KAÇMIŞ, Toplanıp kısırlaştırılan hayvanlardan "sahiplendirilemeyenler, okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanı gibi toplumun yoğun olarak kullandığı yerler hariç alındığı ortama bırakılır" hükmü yüzünden, hayvanlar şehir merkezlerinden alınıp şehir dışlarına, dar gelirli ve fakir insanların oturduğu kenar mahallelere, dağlara, ormanlara, ÇÖPLÜKLERE ve başka ilçelere sürgün edilmesinin önü açılmıştır.
TASARININ 3. MADDESİNE ÇÖZÜM ÖNERİSİ: 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun ruhuna da uygun olarak, hayvanların yaşam haklarına saygı gösterilerek TIBBİ ve AHLAKİ koşullarda KISIRLAŞTIRMA yapılarak, alındıkları yere bırakılmaları yani hayvanların bulundukları yerde KISIRLAŞTIRILMIŞ olarak yaşamaları sağlanmalıdır. Kalabalık yerlerde köpek ve kedi sayısını kontrol altına almanın çözümü sürgün değil, ile çoğalmalarının kontrol altına alınması ve ithalat ve ticari üretimin yasaklanmasıdır.
===========================
3-))Tasarı MADDE 5: 5199 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi değiştirilerek, bakımevlerindeki hayvanların petshoplarda SATILMASINI hükme bağlamıştır. Sahipsiz hayvanlara deney yasaklandığı için, bu maddenin altında petshoplar eli ile sahipsiz hayvanların sahipli konuma getirilip, bilimsel kılıf altında işkence olan DENEYLERE yollanması gibi vahşi bir amaç söz konusudur. Üretim çiftliklerindeki hayvanların dile getirilmeye başlanan "katalog üzerinden" satışı ise kabul edilemez. Hayvanlar, üretim çiftliklerinde gözden uzak daha kötü koşullarda üretilecek ve tutulacaktır.
Tasarının 5. MADDESİNE ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Bakımevindeki hayvanların petshoplarda satılması cümlesi tamamen kaldırılmalıdır. Petshoplarda pet hayvan bulundurulması ve satışı yasaklanmalı, merdiven altı satış DURDURULMALI, EN AZ 5 YIL SÜREYLE PET HAYVANI SATIŞI ÜRETİM ÇİFTLİKLERİNDE DE YASAKLANMALI, pet hayvan ithalatı tamamen durdurulmalı, kaçak olarak yurda pet hayvan getirilmesine ciddi cezalar uygulanmalıdır.
===========================
4-) Ev hayvanlarının sayısı ve durumu: Tepkiyi önleme açısından çıkacak yönetmelikte belirlenecek, 24. Dönem TBMM Çevre Komisyonunda karar altına alındığı gibi bakılan hayvan sayısına mekan ve sayı sınırlaması getirilmesi hedeflenmektedir. Hayvanını vermek istemeyen insanlar ile kurumlar arasında ciddi sorunlar yaşanacaktır. Evlerde hayvan sayısının fazla olması, görevini yapmayan belediyelerce bakılmayan hasta, mağdur kör sakat hayvanlara merhametli insanların evlerinde bakmasından kaynaklanmaktadır.
===========================
5-) Üretim, satış, yasa dışı ithalat, hayvanat bahçeleri, deney, sirklere ilişkin maddeler: Bu maddeler ve tasarının diğer maddeleri de aynı şekilde çelişkiler ve vahim yanlışlar içermekte, hayvanları koruma kanunuyla yasaklanması gereken hususlar da bu tasarıda daha da geliştirilmiş olarak yer almaktadır. Tasarının diğer maddeleri de hayvanlar için tuzak maddeler ile doludur.
Sayfa 3