Hayvanlar için olan mücadelemizde, KİTLELERE ulaşıp TOPLUM desteğini kazanacak çalışmalar yapmadık. Oysa topluma ulaşmanın doğrudan yolu, MUHTARLARA ulaşmak, destek istemekti. Onlara hep kedi ve köpeklerden ŞİKAYET gitti. Biz sorunun görev yapmayan belediyelerden kaynaklandığını hiç anlatmadık. Gidişlerimiz de KAVGA için oldu.
Oysa muhtarlara KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ MERKEZLERİNİN kurulması için onların da bizimle birlikte belediyeden TALEPTE bulunmaları için gitmeliyiz. Vatandaşa da bunu anlatmalarını talep etmeliyiz. Sorunu ve çözümü iyi anlattığımız tüm muhtarlar buna destek verecektir. Çünkü onlar da sokak köpeklerine ilişkin vatandaş şikayetine ve hatta saldırısına en fazla maruz kalan insanlar. Hepsinin çözümün ortağı olmak konusunda destek vereceğine inanıyorum.
Herkes aşağıdaki GEREKÇEYİ ve ÖRNEK YAZIYI okusun, "Muhtarlarımızla Birlikte Çözüme Doğru" çalışmasında yerini alsın.
Nesrin Çıtırık/ HayKonfed Başkanı
=========================
NİÇİN MUHTARLARA DESTEK İÇİN GİTMELİYİZ?
Sokaklardaki kedi köpek şikayetlerini muhtarlar hep ŞİKAYETÇİLERDEN dinlediler. Sorunun ana kaynağını ve çözümü hiç onlara anlatmadık. "BELEDİYELERİN KISIRLAŞTIRMA yapmadığını, hayvanlar çoğalıp vatandaş şikayet ettikçe, bu hayvanları toplayıp yok edip öldürdüğünü, başka ilçelere dağa taşa atıp hayvanların oralarda da çoğalmasına sebep olduğunu, ölüm kampı açlık barınaklarında esir ettiğini" ANLATSAYDIK, mutlaka destek sağlarlardı.
Aşağıdaki örnek yazı ile, kendi mahalle muhtarınıza lütfen gidin.
Sorunun ana çözümünün KISIRLAŞTIRMA olduğunu, belediyelerden KISIRLAŞTIRMA-TEDAVİ-
==================
MUHTARLARA ÖRNEK YAZI
==================
Sayın MUHTARIMIZ,
Sokaklarda yaşayan köpek ve kedilerden rahatsız olan vatandaşların şikayetleri size sürekli geliyor. Biz hayvan hakları savunucuları, hayvanların yaşam haklarını korurken, tabii ki vatandaşlarımız ve sizlerin de yaşadıklarını anlıyoruz. Belediyelerin görev yapmamasından kaynaklanan bu sorunun çözümüne, siz sayın muhtarımızın destek sağlamanızı bekliyoruz.
"Muhtarlarımızla Birlikte Çözüme Doğru" çalışmasını sizinle birlikte başarmak istiyoruz.
Bu gün, köpeklerin ve kedilerin sokaklarda kontrolsüz olarak çoğalmalarının sebebi BELEDİYELERİN GÖREV YAPMAMALARIDIR.
2004 yılında (eksikleri olmakla birlikte) adeta devrim gibi Dünya'ya örnek olarak çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu'nun ana ilkesi olan KISIRLAŞTIRMAYI belediyeler YAPMIYOR, hayvanlar çoğalıp da vatandaş şikayet edince, anne yavru demeden hayvanları toplayıp bir kısmını zehirliyor, vurup öldürüyor, bir kısmını da çöplüklere, dağlara, ormanlara, ıssızlara, başka şehirlere, köylere ve kırsala atıyor. Bu atılan hayvanlar, kısırlaştırmadıkları için de hızla üreyip çoğalıyorlar. Bu üreyip çoğalanların başına da aynı zulümler geliyor. Bu bir KATLİAM ve ZULÜM döngüsü olarak devam ediyor.
Kısaca, vatandaş belediyeye şikayet ediyor, muhtarına şikayet ediyor. Belediyeler de YOK ETME veya başka yere daha çok üresinler diye ATMAYA devam ediyorlar.
BU VAHŞET VE ACI DÖNGÜSÜNE birlikte dur diyebiliriz.
Bu bağlamda,
1. Hem insanların hem de hayvanların sıkıntı yaşadıkları bu duruma yönelik olarak belediyemizden, KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ MERKEZİ oluşturarak, kısırlaştırmayı etik ve tıbbi koşullarda ve bir günde asgari 10 köpek kısırlaştırma olacak biçimde yapması ANA TALEBİMİZ olmalıdır. Bir erkek köpeğin 3-4 dakikada kısırlaştırıldığı göz önüne alınırsa, bir tek veteriner hekimin bile yeterli ve gerekli ekipman ve koşullar ile yarım günde bile 10 köpeği kısırlaştıracağını görebiliriz. Her belediye bunu hem mali olarak hem de fiziki koşullar olarak rahatlıkla yapabilir. Bizim bu taleplerimize muhtarlarımızı olarak destek vermeniz ile çözüme daha hızlı ve kolay gidebiliriz.
2. Bu sahipsiz hayvanlara yönelik KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ talebimizi, aynı zamanda Sayın Valimize, Kaymakam'ımıza, belediye meclis üyelerine, basın kuruluşları ve kitlelere anlatılmasına muhtarlık olarak önemli katkıda bulunabilirsiniz.
3. Muhtarlıklarda toplantılar yaparak, vatandaşımıza da sorunun ana kaynağını anlatarak, onların da belediyelere BAKIMEVİ ve KISIRLAŞTIRMAYA ilişkin talepleri iletmelerini sağlarsak,
sahipsiz hayvanlara yönelik sorunun büyük ölçüde çözülmesini, üremenin kontrol altına alınmasını, vatandaş şikayetlerinin de en aza inmesini sağlayabilir ve BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ.
Saygılarımızla...