Kütahya DKMP İstifa Edin!

Tarih: 05/02/2020
Sayın Genel Müdür İsmail Üzmez,
Sayın Gene Müdür Yardımcıları
Mustafa Bulut, Muhammed Çolak, Hasan Kanca, Erdem İsmetoğlu,
Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Şahin Çılgın,
Kütahya Bölge Müdürü 
Sayın Genel Müdürüm İsmail Sönmez, Başta Ankara olmak üzere pek çok şehirde yıllardır DKMP İl Müdürlüklerinin, Hayvanları Koruma Kanunu uygulayıcısı resmi kurumlar olarak değil de, HAYVANLARI YASAL HAK OLARAK KORUYANLARA karşı savaş verdikleri önemli tespitimizdir.
Kütahya örneğinden yola çıkarak, bir kaç şehirde yaşanan sorunları somut olarak bilgilerinize sunmak isteriz.
1. Şahin Çılgın'ın Ankara DKMP İl Müdürlüğü dönemi süresince, müdürlük görevlileri BELEDİYELERİN ÖLÜM PİSLİK HASTALIK KAMPI bakımevlerinin kapısına dahi yaklaşmaya ÇEKİNDİKLERİNİ, ve fakat buna karşılık belediyelerin ölüm barınaklarından kurtarılmış hayvanların gönüllülerce bakıldıkları TOPLU BAKIM ALANLARINI, belediyelerin DOZERLERİ ile POLİS eşliğinde yıktıklarını biliyoruz. Ankara'nın çöplüklerine ve bozkırlarına DKMP İl Müdürlüğünün gözleri önünde ve göz yumması ile sürekli kar kış ve kavurucu yaz demeden köpekler atılmasına rağmen, Şahin Çılgın yönetimindeki Ankara DKMP İl Müdürlüğü buna seyirci kalmış, bu hayvanlara bakan gönüllülerin evlerini bahçelerini basarak, şikayet var diye ZAVALLI KÖPEKLERE EL KONMUŞ VE ÖLÜM BARINAKLARINA teslim edilmiştir.
2. Kütahya'nın belediye barınağı ve İLÇELERİ hayvanlar için ölüm zulüm merkezleridir. Bu ÖLÜM VE İŞKENCELERE mahkum hayvanlar için mücadele eden gönüllülere de, müdürlüğün YASAL yetkileri ile müdahaleleri olmamıştır.  Ayrıca, Müdürlük, Hayvanları Koruma Kanunu'nun "Hayvanları Koruma Kanunu 3. Maddesi hayvanların yaşam ortamını “Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri ifade eder.” olarak tarif eder." hükmünü yok saymaktadır. Oysa "Bu 3. Maddeye göre, sokaklar, parklar, hayvansal doğal güdü ve yetenekleri ile girebildikleri özel veya kamuya ait ayırımı olmadan ağaçlı, yeşil bahçeler ve tüm açık alanlar dahil olmak üzere her yer kedi ve köpeklerin doğal olarak yaşadıkları yerler yani “yaşama ortamları” dır. Yani kanun yaşama ortamını tarif ederken, özel alan veya kamu alanı diye bir ayırım yapmamış, hayvanın doğal yetenekleri ile kendi seçerek yaşayacağı her yeri yaşam ortamı olarak tanımlamıştır. Fakat müdürlük görevlileri, bakımevlerinde koruyamadıkları hayvanların yaşamlarını, dışarıda da KORUMAMAKTADIRLAR.
3. Giresun, Denizli, Balıkesir, Kırklareli, Afyon, Konya, Adıyaman,  Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Ordu, Aydın, Bilecik, Çanakkale ve daha pek çok şehirde BU ŞEKİLDE GÖREV YAPMAMA, GÖREV İHMAL sorunları yaşanmaktadır.
4. Örnek çalışmalar yapan başta Bursa, Adana, Muğla, İzmir, Muş gibi şehirler olmak üzere, bu kanun ve bu koşullara rağmen GÖREVİNİ sorumluluk bilinci ve yasa gereği gönüllüler ile iletişim içinde yapan şehirler varsa, demek ki sorun sadece YASAL YETKİSİZLİK değil, sorun GÖREV BİLİNCİDİR. 
Bu bağlamda, DKMP İl Müdürlüklerinin HAYVANLARI KORUMA KANUNU uygulayıcısı oldukları, yasanın gereklerini yerine getirmeleri, öldüren vahşet uygulayan belediyelerin değil HAYVANLARIN yanında oldukları konusunda uyarılmaları ve bilgilendirilmeleri önemli talebimizdir.
Durumu bilgilerinize sunar, 4982 Sayılı Bilgi Edinme yasası gereği tarafımıza taleplerimize ilişkin  bilgi ve cevap verilmesini saygılarımızla arz ederiz.  
Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı
TC ..
05334458803

Gönüllünün YAZISI:

______________________________________________________________

KÜTAHYA ORMAN VE SU İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Yunus Emre Mahallesi Mukaddes Sokak Kütahya adresinde yer alan  Nilüfer Sitesinde site yönetimi, tarafımıza imza toplanarak  sokak kedilerinin (3-4 kedi)  site içerisinde beslenmesini yasakladığını ve devam edilmesi halinde yaptırım uygulanacağını bildirdi. Hayvan severler olarak bunun yasal olmadığını biliyoruz. Soğuk hava koşullarında zaten sokakta yaşayan ve uyuyan sokak canlarının bir de aç kalmasına göz yumamayız. Hayvanların beslenmesi sırasında asla çevre kirliliği oluşturulmamakta ,site sakinlerini rahatsız edecek hiçbir uygulama da yapılmamaktadır. Bırakılan mamalar nedeniyle sokak köpeklerinin site içine girdiği söylenmektedir. Hayvanları Koruma Kanunu 3. Maddesi hayvanların yaşam ortamını “Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri ifade eder.” olarak tarif eder. Bu 3. Maddeye göre, sokaklar, parklar, hayvansal doğal güdü ve yetenekleri ile girebildikleri özel veya kamuya ait ayırımı olmadan ağaçlı, yeşil bahçeler ve tüm açık alanlar dahil olmak üzere her yer kedi ve köpeklerin doğal olarak yaşadıkları yerler yani “yaşama ortamları” dır. Yani kanun yaşama ortamını tarif ederken, özel alan veya kamu alanı diye bir ayırım yapmamış, hayvanın doğal yetenekleri ile kendi seçerek yaşayacağı her yeri yaşam ortamı olarak tanımlamıştır. Her sokak hayvanının yaşadığı semte/alana ait bir sokak/mahalle/site sakini olduğunu belirtmiş ve site/apartman bahçesi gibi ortak alanlarda, sokak hayvanlarının her yerde özgürce bulunabileceğini ifade etmiştir.

 

Hayvanları Koruma Kanunu 4.maddeye göre ;

b)Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.

  1. d) Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır.” denilmektedir.

Bu yasa maddeleri yanında, ayrıca Hayvanları Koruma Kanunu 1. maddesi olan "Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır" hükmü çerçevesinde, müdürlüğünüzün özel-genel tüm alanlarda yaşayan kedi ve köpeklerin yaşamını desteklemesini, onlara bakan gönüllülere destek vererek teşvik etmesini talep ediyoruz.

Bu kapsamda müdürlüğünüzden adı verilen site  ve yakınlarına  hayvanlar için bakanlıkça yapılmış olan su kapları ve kedi evcikleri koymasını, site-apartman sakinlerine kanun konusunda bilgilendirme ve eğitim yapmasını, site yönetimine bilgilendirici afiş ve tabela gönderilmesini sorun çıkaran kişiler için de Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile işbirliği yapılmasını talep ediyoruz.

Müracaatımıza ilişkin bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.

 =============================================

Kütahya DKMP DEN Gelen Cevap

 

Gönderen: Kütahya Hayvan hakları <[email protected]>
Date: 3 Şub 2020 Pzt, 15:23
Subject: Ynt: Sahipsiz hayvanlara fiziksel şiddet ve bakımı engellenmesi
To: Yiğithan Aslan <[email protected]>

            Sayın  Şükran ASLAN;

           Şube Müdürlüğümüze 5199 sayılı Kanun kapsamında gelen şikayet dilekçesine istinaden yapılan incelemede;

        Nilüfer Sitesi Yöneticiliği yöneticisi  ile yapılan görüşmede site sakinlerinin çocuklarının bazılarında (Ailurofobi) kedi korkusu olduğu, ebeveynler tarafından çok şikayet geldiğini, sahipsiz kedilerden hastalık vs. gelir diye çok korktuklarını söylediklerini, mama kaplarını yiyeceğe gören köpeklerinde  site içine girdiklerini, ayrıca çevreyi çok kirlettiklerini ve site sakinleri olarak karar aldıklarını beyan etmiştir. Ayrıntılı bilgi için Müdürlüğümüzle görüşülmesi hususunu;

           Gereğini bilgilerinize rica ederim.

 

Saygılarımla,

Şükran ASLAN

Laboratuvar Şefi

Genel İçerik
Tavport Ayrıcalıklı, hızlı ve güvenli online seyahat sitesi
Her Rezervasyon
Hayvan Dostlarımızı
Sevindiriyor!
Omron Endüstriyel Otomasyon
Hayvan Refahını
Sağlamak İnsanlık
Görevidir.
haykonfed.org
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram