SONUÇ VE TALEP:
Aşağıdaki sorularımıza ilişkin tarafımıza ve KAMUOYUNA açıklama yapmanızı talep ediyoruz.
1. Belediye Bakımevinde kaç hayvan var? Kaç bakıcı var? Kaç veteriner hekim var? Tedavisi başlamış olan kaç hayvan var? Bu süreçte o tedaviler nasıl ve kim tarafından uygulanacak?
2. Bu korona karantina sürecinde bakımevinde hangi veteriner hekimler, hangi bakıcılar görevli? Kaç görevli izne çıktı ve bakımevinden başka birimlerde görevlendirildiler?
3. Acil yaralı hayvanların alınması tedavisi için hangi araç, hangi görevli, hangi veteriner hekim görevlidir?
4. Gönüllüler ile ne zaman hem bakımevi hem de sokaktaki hayvanlar için iletişim kurarak birlikte çalışma yapmaya başlayacaksınız?
Tarafımıza ve kamuoyuna bu somut bilgiler için açıklama yapmadığınız takdirde, barınakta KATLİAM başlatacağınız yasal boyutta başta İçişleri Bakanlığı ve valilikler olmak üzere tüm ilgili kurumlardan soruşturma talep edilecek ve kamuoyuna duyurulacaktır.
Müracaatımıza ilişkin tarafımıza ve kamuoyuna 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasası gereği bilgi ve cevap verilmesini, ekte bilgilerinize sunduğumuz yasa maddelerinin dikkatle incelenmesini ve kanunları gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.
________________________
EKLER… Yasal dayanak olan yasa ve yönetmelik maddeleri;
HAYVANLARI KORUMA KANUNU GÖNÜLLÜ İLE ÇALIŞMAYA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ
Madde 4- (d) Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan GERÇEK ve TÜZEL KİŞİLERİN teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır. hükmü çerçevesinde hayvanlara yönelik çalışmalar yapan gönüllülerin, bakımevine girişlerinin yasaklanması kanuna aykırıdır.
Kanun Madde ( j) Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların
bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır hükmü çerçevesinde hayvanlara yönelik çalışmalar yapan gönüllülerin, bakımevine girişlerinin yasaklanması kanuna aykırıdır.
HAYVANLARI KORUMA KANUNU YÖNETMELİĞİ GÖNÜLLÜ İLE ÇALIŞMAYA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ
Madde 7 – (1) BELEDİYELER; (gönüllülerle çalışmasına ilişkin Yönetmelik Maddesi
b) Geçici bakımevine gelen hayvanları öncelikle Ek-2 deki Sahipsiz Hayvan Kayıt Defterine kaydederek müşahede altına almakla, gerekli tedavilerin yapılmasını, kısırlaştırıp aşılanmasını ve işaretlenmesini müteakip alındığı ortama bırakmakla, geçici bakımevlerine gelen hayvanların sahiplenilmesi için yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yapmakla
ç) Bölge ve mahallerindeki, özellikle köpekler ve kediler olmak üzere, sahipsiz hayvanların bakımları, aşılarının yapılması, işaretlenmesi ve kayıtlarının tutulmasının sağlanması, kısırlaştırılması, alındığı ortama geri bırakılması ve sahiplendirilmelerinin yapılması için hayvan geçici bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetlerde yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile belediye veteriner hekimlerinin koordinasyonunun sağlanmasıyla gorevli ve sorumludur
MADDE 21 – (1) Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre bakılır
d) Geçici bakımevlerinde ………….Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.