37-Belediye VAHŞETLERİNE son verecek Genelgeler İçişleri Bakanlığı tarafından Sn. Süleyman Soylu İmzası İle Yayınlandı.

Tarih: 21/09/2020

valilik_kaymakamlik_denetleme_gorevi_verildi

İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ 11172, 12867 ve 13498 Sayılı GENELGELERİ ÇERÇEVESİNDE VALİLİK ve KAYMAKAMLIKLARDAN RANDEVU TALEP MÜRACAATI İÇİN ÖRNEK YAZI:
Hayvan Severlerin Bilgilerine:
Belediye VAHŞETLERİNE son verecek GENELGELER İçişleri Bakanlığı tarafından Sn Süleyman Soylu imzası ile yayınlandı.
Bu genelgeler ile VALİLİK ve KAYMAKAMLIKLARA, belediye bakımevlerinin DENETİMİ ve belediyelerin Hayvanları Koruma Kanunu'nun uygulamalarının DENETİMİ görevi verildi.
Ayrıca, Mülkiye müfettişleri ve mahalli idareler kontrolörleri tarafından TEFTİŞ yapılması, kanunun uygulanmasında belediyelerce bir aksaklık, eksiklik ya da hatalı bir uygulama olup olmadığının titizlikle incelenmesi hususu da genelgelerde yer aldı.
1. Tüm hayvan severlerin, bu genelgeleri ezberlemesini, ekteki ÖRNEK yazı ile illerde valiliğe ve ilçelerde de kaymakamlığa kendi şehirlerine uyarlayarak BAŞ VURMALARINI, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini madde madde yazarak bu müracaatın ekinde sununuz.
2. Bakımevi yok ise KISIRLAŞTIRMA, TOPLAYARAK YOK ETME, DAĞA TAŞA ÇÖPLÜKLERE ve BAŞKA ŞEHİRLERE ATMA  başta olmak üzere yasanın uygulanmasındaki sorun ve çözüm önerilerini yazınız.
3. Bakımevi var ise, BAKIMEVİ  DENETİMİ için hazırladığımız "Valilik ve Kaymakamlığın BAKIMEVİ Ziyaretlerinde Denetlenecek Önemli Hususlara İlişkin REHBER Bilgiler" yazısını da müracaatın ekine koyunuz. DENETİM REHBERİ yazısının detayını aşağıdaki linkten çıktısını alarak okuyunuz.
Bu DENETİM REHBER yazısını da yerel sorunlarınıza uyarlayıp müracaat yazınıza ekleyiniz.
4. Genelgelerin tümünü aşağıdaki linkte bulacaksınız:
5. Aşağıdaki örnek randevu talebi yazısını mutlaka DURUMUNUZA UYARLAYARAK, bakımevi var ise REHBER DENETİM yazısını da ekleyerek yazıp valilik veya kaymakamlığa yollayın. BİLGİLENDİRME RANDEVUSUNU ısrarla talep edin.
Aksi takdirde, belediyeler bu denetimde vahşet ve zulümlerini kapatarak yalan dolan ile göz boyama bilgiler verirler. Buna fırsat vermemek için, genelgelerin gönüllülere tanıdığı hakkınızı kullanın.
Nesrin Çıtırık // HayKonfed Başkanı.
==================
ÖRNEK YAZI
==================
VALİLİK YÜKSEK MAKAMINA
(Kaymakamlık Makamına)
İçişleri Bakanlığınca yayınlanan Hayvanların Korunması başlıklı “7486, 11172, 12867 ve 13498 Sayılı” genelgelerde yer alan, “belediye bakımevlerinin Sn Vali ve Kaymakamlarca yapılacak ziyaret ve denetimi” öncesinde, belediyelerin uygulamalarını, sorunları ve çözüm önerileri konusunda STK ve gönüllülerden brifing alınması önem taşımaktadır.
Tüm belediye bakımevlerinde, “7/24 hizmetin veteriner hekim, bakıcı, yardımcı hizmetler ve ambulans hizmeti olmak üzere tüm ekip ile verilmesi, KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ hizmetinin sayısal durumu, tıbbi ve etik koşullarda yapılıp yapılmadığı” durumunun sorgulanması, denetimde ÖNCELİKLİ HUSUS olmalıdır.
Çünkü, belediyeler kısırlaştırma yapmaz, hayvanlar çoğalıp vatandaş şikayet ettikçe, onları toplar öldürür, zehirler, dağa taşa ormana atar, başka ilçelere atar. Eğer var ise, ölüm kampı bakımevinde pislik ve hastalık içinde, aç susuz zor ölümlere mahkum eder.
Hafta sonlarında, tatillerde, geceleri hayvanlar tamamen kaderlerine terk edilir, göstermelik bakıcı konur, veteriner hekim varsa da, sadece uğrar veya hiç uğramaz.
Belediyeler, bu vahşet ve insanlık suçu tabloları, yalan dolanlar ile pembe tablo olarak gösterir. Geçici ve gerçek uygulama bilgilerine dayanmayan bir ziyarette bu insanlık suçu ve vahşet tabloları görülemez. Hatta, haber alınır ise, ziyaret öncesi hasta mağdur hayvanlar ÖLDÜRÜLÜR.
Bu bağlamda genelgede yer alan hususlar ve bunlara ilişkin sorun ve taleplerimiz:
===1-) GENELGEDE YER ALAN HUSUSLAR: “…Hayvan barınakları/hastanelerinin belirli periyotlarla ziyaret edilmesi, barınakların mevzuat ile belirlenen şartları taşıyıp taşımadığı hususunda gerekli denetimlerin yapılması,…”
YASAL TALEP 1: Bu Çerçevede, il veya ilçede eğer var ise belediye bakımevinin (barınak) ziyaret edilmesi öncesinde sahayı ve uygulamaları iyi bilen ve bizzat olayı yaşayan “STK lar, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri ve gönüllüler ile toplantı ve görüşme yapılarak, “bakımevine yönelik belediye uygulamaları, sorunlar ve çözüm önerileri, kısırlaştırma ve tedavilere yönelik sorunlar, veteriner hekim, tekniker, bakıcı ve diğer çalışanlara yönelik sorunlar” konusunda brifing alınmasını, bu bilgiler ve talepler çerçevesinde bakımevinin mevzuat ve kanunda belirtilen şartlara uygunluğunun incelenmesini ve aksamalarda idari işlemlerin yapılması için soruşturma açılmasını talep ederiz. Bakımevi denetiminin gerçek bilgilere dayalı olması için, yasalara dayalı olarak  hazırladığımız "Valilik ve Kaymakamlığın BAKIMEVİ Ziyaretlerinde Denetlenecek Önemli Hususlara İlişkin REHBER Bilgiler" yazısını ziyaret öncesi brifing olarak bilgilerinize sunmak istiyoruz.
(Burada, başta kısırlaştırma ve tedavi olmamasından, barınakla ilgili tüm yanlış uygulamalar, kötü mamalardan, kötü bakım, kötü tedavi, gönüllülere karşı yasaklar, hayvanların dağa taşa atılması, yasa dışı toplamalar, vs vs... yani yapılan TÜM belediye rezilliklerini VAHŞETLERİNİ yazınız)
====2-) GENELGEDE YER ALAN HUSUSLAR: ”…Hayvan barınak/hastanelerinde bulunan veya trafik kazalı, yaralı hayvanlara acil müdahale edilmesi ve hizmetlerin herhangi bir eksiklik/aksaklığa mahal vermeden sürdürülmesi amacıyla resmi tatiller, ulusal ve dini bayramlarda hayvan barınak/hastanelerinde NÖBETÇİ VETERİNER HEKİM ve en az iki personelin görevlendirilmesine yönelik tedbirlerin alınması,…”
“…Vali ve Kaymakamlarca görevlendirilen ekipler tarafından, hayvan barınakları/hastanelerinin resmi tatiller, ulusal ve dini bayramlarda da ziyaret edilerek hayvanların korunmasına yönelik görevlerin yerine getirilip getirilmediğinin takip edilmesi, gerekmektedir…”
“….Hayvan barınak/hastanelerinin, geçici hayvan bakım evlerinin ve bu amaçla faaliyet gösteren diğer tüm yapı, işletme ve yerleşkelerin resmi tatiller, ulusal ve dini bayramların yanında hafta sonlarını da kapsayacak şekilde 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vermesi,…”
YASAL TALEP 2: Bakımevlerinin hiç birisinde gece yaralı hasta acil hayvanlara tedavi hizmeti verilmemektedir. İcapçı veteriner kılıfı ile, yaralı hayvan ihbarında veterinerin çağrılması gibi, kandırmacaya yönelik uygulamalar vardır. Oysa bir veteriner hekimin tek başına yaralı acil hayvana tek başına müdahale edemeyeceği, mutlaka nöbetçi ve görevli bir ekibin olması gerektiği açıktır. Bakımevleri, gece aldıkları yaralı acil hayvanları barınakta bir köşeye atmakta, hayvan yaşarsa ve ertesi günü de eğer hafta sonu değilse, belki müdahale etmektedir. Hafta sonunda ve dini resmi günlerde ise barınaklarda göstermelik bakıcı konmakta, hayvanlar çiş kaka yapmasınlar diye aç ve susuz bırakılmakta, veteriner hekim bulunmamaktadır. Bu bağlamda, bakımevinin 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vermesinin acilen belediyece yerine getirilmesi belediyelere gerek kanun ve gerekse genelgeler hükmü olarak talimatlandırılmalıdır. Bunu yerine getirmeyen belediyeler hakkında inceleme başlatılmalı, soruşturma açılmalıdır. Bu uygulamaların yerine getirilip getirilmediği konusunda gönüllü kuruluşlar ve YHKG ile sürekli istişareler sürdürülmelidir. (Burada da yine belediyelerin bu madde çerçevesindeki uygulamalarını YEREL SORUNLARA göre uyarlayıp yazınız)
===3-) GENELGEDE YER ALAN HUSUS “…Vali ve Kaymakamlarca görevlendirilen EKİPLER tarafından, hayvan barınakları/hastaneleri, geçici hayvan bakımevleri ve bu amaçla faaliyet gösteren diğer tüm yapı, işletme ve yerleșkelerin resmi tatiller, ulusal, dini bayramlar ve hafta sonlarını da kapsayacak şekilde ziyaret edilerek hayvanların korunmasına yönelik görevlerin yerine getirilip getirilmediğinin takip edilmesi, hususlarının kolluk birimleri, yerel yönetimler, ilgili kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordine edilerek planlanması/uygulanması ve konunun Valiler/Kaymakamlar ile diğer sıralı/sorumlu amirler tarafından bizzat takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini…”
YASAL TALEP 3: Belediye bakımevlerindeki hayvanlara zulüm olan yanlış uygulamalar, dışarıdan bakılarak veya kısa ziyaretler ile anlaşılamaz. Bu ziyaretlerde sürekliliğin büyük önemi yanında, mutlaka konuyu bizzat yaşayan STK, YHKG ve gönüllülerin varlığı önemlidir. Genelgeler kapsamında oluşturulması talimatlandırılmış olan ekiplerde, koordinasyon ve gerçek uygulamaların bilinmesi görülmesi açısından STK, YHKG ve gönüllülere yer verilmelidir, periyordik değerlendirme görüş alış verişi toplantıları yapılmalıdır. (Burada da belediyelerin gönüllülere karşı tavrını, engellemelerini, gizli saklı iş yapmalarını yerel sorunlara uyarlayarak  anlatınız)
   SONUÇ ve TALEP:
1. Gerek belediyenin bakımevi uygulamaları ve gerekse dışarıdaki sahipsiz hayvanlara yönelik uygulamaları konusunda STK ve GÖNÜLLÜLER olarak yüksek makamınıza bilgilendirme yapmak amacı ile yaşanan sorun ve çözüm önerilerimizi içeren GENEL YEREL RAPORUMUZU bilgilerinize arz etmek istiyoruz.
2. İçişleri Bakanlığının 11172, 12867 ve 13498 Sayılı Genelgeleri, Hayvanları Koruma Kanunu ve Yönetmeliği, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi, Veteriner Hekim Muayenehane ve Poliklinik Yönetmeliği, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde hazırladığımız "Valilik ve Kaymakamlığın BAKIMEVİ  Ziyaretlerinde Denetlenecek Önemli Hususlara İlişkin REHBER Bilgiler" yazısını BAKIMEVİ ziyareti öncesi makama sunmak istiyoruz.
3. “Hayvanların Korunması” konulu 1398 Sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesinde “Vali ve Kaymakamlarca görevlendirilen EKİPLER tarafından bakımevlerinin ziyaret edilmesi….” talimatı detaylı olarak yer almıştır. Bu talimat çerçevesinde STK ların da koordinasyonunda yer alması öngörülen bu ekibin oluşturulmasını ve bu ekipte yer almamızın sağlanmasını talep ediyoruz.
Sorun ve taleplerimize ilişkin ve görselli olarak da makamınıza bilgi arz etmek için RANDEVU talep ediyoruz.
Müracaatımız için tarafımıza 4982 sayılı yasa gereği bilgi verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.
TC KİMLİK, İSİM, İLETİŞİM..
======================================
EK 1…. 7486, 11172,12867 ve 13498 Sayılı Hayvanların Korunması Genelgeleri
EK 2..... Şehrimizde Belediye Uygulamaları konusunda SORUN ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİ İÇEREN RAPOR.
EK 3.... "Valilik ve Kaymakamlığın BAKIMEVİ Ziyaretlerinde Denetlenecek Önemli Hususlara İlişkin Rehber Bilgiler" yazısı ve linki
Genel İçerik
Tavport Ayrıcalıklı, hızlı ve güvenli online seyahat sitesi
Her Rezervasyon
Hayvan Dostlarımızı
Sevindiriyor!
Omron Endüstriyel Otomasyon
Hayvan Refahını
Sağlamak İnsanlık
Görevidir.
haykonfed.org
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram