SAHİPSİZ KEDİ ve KÖPEKLERİ site-apartman-kurum-kuruluş bahçelerinde istemeyen, torbalattırıp yok ettiren, zehirleyen, yemek su kaplarını attıran "komşulara, site-apartman, kurum ve kuruluş yöneticilerine" YASAL UYARIDIR.
1. Hayvanları Koruma Kanunu 3. MADDESİ hayvanların YAŞAM ORTAMINI “Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri ifade eder” olarak tarif eder. Bu 3. MADDEYE GÖRE, sosyal şehir sakini olan ve insanlarla birlikte ŞEHİRLERDE yaşayan kedi ve köpeklerin de yaşam ortamları şehirlerdir. Yani “ şehirlerdeki sitelerin, apartmanların, toplu konut alanlarının, AVM lerin, özel ve resmi kurum ve kuruluşların bahçeleri, sokaklar, parklar, alanlar" sahipsiz hayvanların YAŞAM ORTAMIDIR ve yasanın koruması altındadır.
2. Kat Mülkiyeti Kanunu 50 yıl önce çıktığında, bu günkü gibi binlerce insanın yaşadığı büyük apartmanlar, siteler, toplu konutlar ve devasa bahçeli alanlar zaten yoktu. Sahipsiz hayvan varlığı da bugünkü anlamda olmadığı için, KMK ya dayalı yönetim planlarındaki hayvanlara yönelik maddeler SAHİPSİZ HAYVANLAR için geçerli değildir.
3. Ayrıca 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, gönüllülere ve yerel hayvan koruma görevlilerine, hayvanları yaşam ortamlarında besleme doyurma hakkını vermiştir. Hayvanları yaşam ortamı olarak seçtiği yerlerde doyuranları engellemeye çalışmak, yasayı ihlal etmektir.
4. Duygusal bağ kurduğu sahipsiz hayvanları onların yaşam ortamlarında doyuran bakan hayvanseverlerin tehdit ve taciz ile sindirilmeye çalışılması SUÇTUR ve 6284 sayılı Ailenin Korunması Kanunu’na göre PSİKOLOJİK ŞİDDET tanımına girmektedir, KANUNA AYKIRIDIR.Sitelerin apartmanların kurum ve kuruluşların yöneticilerine yasal uyarımızdır.
Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı
https://www.facebook.com/