Artvin Belediye Başkanı Sn. Mehmet Kocatepe
Aşağıda madde madde belirttiğimiz sorunlardan dolayı Artvin’ de sokak hayvanları eziyet çekerek, acı içinde ölmektedir. Sokaklarda yazın kavurucu sıcakta, kışın ise dondurucu soğukta açlıkla, susuzlukla, hastalıklarla mücadele etmeye çalışmakta, insanlar tarafından zehirlenmekte, tecavüz edilmekte ve vurulmaktadırlar.
Bu ıstırap verici ölümleri engellemek, halkı bilinçlendirmek ve onları yasalar tarafından da desteklenmiş haklarına göre yaşatmak için sorun ve çözümleri içeren durum raporumuz liste halinde bilgilerinize sunulmuştur.
Yasal Zorunluluk - Mevcut Durum: 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. 2004 yılında yürürlüğe giren yasaya göre ilçe belediyelerinin bakımevi kurmaları zorunludur. Yasanın çıkmasının üzerinden 10 yılı aşkın bir süre geçtiği halde Artvin ‘ de hala bir bakımevi kurulmamıştır. Halı bilinçlendirmek adına hiçbir çalışma yapılmamaktadır.
Çözüm Önerimiz: Yasa daha fazla ihlal edilmemeli ve acilen bakımevi kurulmalıdır. Halkı bilgilendirmek için billboard çalışmaları başlatılmalı ve halk yasa konusunda bilgilendirilmelidir.
Yasal Zorunluluk - Mevcut Durum: Belediyenizce sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerinin kayıt altına alınması zorunludur. Oysaki bir bakımeviniz, veteriner hekimleriniz, bakıcılarınız, yakalama ekibiniz ve gerekli tıbbi teçhizatlarınız yoktur.
Çözüm Önerimiz: Belediyenize bağlı bir veteriner işleri müdürlüğü birimi kurulmalı, yasa gereği bir bakımevinin sahip olması gereken tüm bu öğeler temin edilmeli ve ivedilikle yukarıda belirttiğimiz çalışmalar başlatılmalıdır.
Yasal Zorunluluk - Mevcut Durum: Bakımevine gelen hayvanları Sahipsiz Hayvan Kayıt Defterine kaydederek müşahede altına almak, gerekli tedavilerini yapmak, kısırlaştırıp aşılamak ve işaretledikten sonra alındığı ortama bırakmak zorundasınız. Bakımevine gelen bu hayvanların sahiplenilmesi için yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yapmanız da zorunluluktur. Ama bir bakımeviniz dahi olmadığından bu zorunlulukların hiçbirini yerine getirememektesiniz.
Çözüm Önerimiz: Yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile vakit kaybetmeden çalışmaya başlanmalıdır.
Yasal Zorunluluk - Mevcut Durum: Bakımevinde bulunan tüm hayvanların sahiplendirilmesi için belediye ilân panoları ile belediyenin internet ortamı ve diğer tüm yayın organlarında duyuru yapılması gerekmektedir. Belediyenizin hiçbir şekilde sahiplendirme çalışması bulunmamaktadır.
Çözüm Önerimiz: Bakımevinin kurulması beklenmeden yerel hayvan koruma görevlileri ile ortak çalışma başlatılmalı ve sahiplendirmeye uygun olan sağlıklı hayvanlar ve özellikle yavrular için ilanlar açılmalıdır.
Yasal Zorunluluk - Mevcut Durum: Sahipsiz hayvanların beslenmesi amacıyla, bölgenizde bulunan lokanta, işyeri ve fabrikaların sahiplerinin uygun görmesi halinde işletmelerinde ve mutfaklarında oluşan hayvan beslemeye elverişli besin maddelerinin toplanmasıyla yükümlüsünüz. Kayıt altına alınmış ve alındıkları ortama bırakıldıktan hayvanlar için beslenme ve su odakları kurmakla yükümlüsünüz ama böyle bir çalışmanız yok. Belediyeniz gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurmalı ve hayvanların beslenmesine yardımcı olmalıdır.
Çözüm Önerimiz: Sokakta hayvanların açlıktan ve susuzluktan ölmelerinin acilen sonlandırılması için gönüllü kuruluşlar bulunmalı, işbirliği ile beslenme ve su odakları kurulmalıdır.
Yasal Zorunluluk - Mevcut Durum: Yerel hayvan koruma görevlilerine verilecek eğitimi organize etmekle yükümlüsünüz ama yerel hayvan koruma gönüllüleriniz az ve var olanlarla da ortak bir çalışmanız yok.
Çözüm Önerimiz: Var olan yerel hayvan koruma görevlileri ile acilen iletişime geçmeniz ve gönüllü olmak isteyenler için de eğitim organize etmeniz gerekmektedir.
Yasal Zorunluluk - Mevcut Durum: Sahipsiz hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulması ve bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulması gerekmektedir. Eziyet edilmeden toplanılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerinde kısırlaştırılıp ve aşılatıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır. Oysaki siz bu çalışmayı ÇÖP ARABASI İLE YAPMAKTASINIZ, özel bir toplama aracınız yok. Kazazede hayvanları toplamak için çöp kamyonu yolluyorsunuz ve takip edilmediğinde hayvanların gittiği yer çöplük oluyor. Hayvanları sürekli olarak gece yarısı dışarıdan tuttuğunuz elemanlar ve belediyeden bir iki kişi eşliğinde topluyor ve ilçe sınırları dışına / ormanlık alanlara atıyorsunuz.
Çözüm Önerimiz: Hayvanların toplanması için ehil bir ekip oluşturulmalı, toplama için iç kafesli, havalandırması yeterli olan kapalı kasa araçlar alınmalıdır.
Yasal Zorunluluk - Mevcut Durum: Bakımevlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbî müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, küpelendikten sonra veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz. Oysaki bir bakımeviniz olmadığı için, kısırlaştırma ile popülasyonu dengede tutmadığınız için, şikayetler gelince hayvanları toplayıp il dışına, ormanlık alanlara atmaktasınız.
Çözüm Önerimiz: Yasa daha fazla ihlal edilmemeli ve acilen bakımevi kurulmalı, kısırlaştırma başlamalıdır. Halkı bilgilendirmek için billboard çalışmaları başlatılmalı ve halk yasa konusunda bilgilendirilmelidir.
Yasal Zorunluluk - Mevcut Durum: 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun amacı; hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. Oysaki bir bakımeviniz yoktur, özel veteriner kliniklerinden aldığınız bir hizmet yoktur. Özellikle hafta içi mesai sonrası / gece yarısı ve hafta sonları yaralı ve hasta hayvanlara müdahale edecek kimse bulunmamaktadır. Hayvanlar kendi kanları için saatlerce acı çekerek ölmektedirler.
Çözüm Önerimiz: Bakımevi kuruluncaya kadar özel veteriner kliniklerinden hizmet alımı yapılmalıdır. Bakımeviniz kurulunca da 7 /24 saat hizmet verecek şekilde vardiyalı olarak düzenlenmelidir.
Detaylı bilgi için ilgili yönetmelikler:
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu:
https://www.haykonfed.org/2015/
Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği:
https://www.haykonfed.org/2015/
5199 sayılı hayvan hakları kanunu gereğince yukarıda saydığımız sorunları ve çözüm önerilerimizi değerlendirmenizi ve yapılacak çalışmalar hakkında tarafımızı 4982 bilgi edinme yasası ve 3071 sayılı yasa gereği bilgilendirmenizi arz ederim.
Seda Arığ
İstanbul Hayvan Hakları Derneği