Yetkili ve İlgili Kuruma Sorun Çözüm Raporunun Üst Yazısı

Tarih: 27/09/2023

Yetkili ve İlgili Kuruma,


Ulusal bazdaki  “Sahipsiz Hayvanlar İçin Tespitler, Sorun ve Çözüm Gerekçeli Bilgilendirme Raporunun” yerelde yaşanan sahipsiz hayvan sorununa da temel teşkil etmesi açısından tarafınızdan incelenmesi için EKTE sunuyoruz. Ana talebimiz, Sn Cumhurbaşkanı’mıza, sorunun gerçek anlamda çözümü için “Hayvan Hakları İçin TBMM Araştırma Komisyonu” kurulması beklentimizin iletilmesidir

Bu rapor aşağıdaki esaslar üzerine temellendirilmiştir.

1. 2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun “Belediyelerin bakımevleri kurma ve kısırlaştırma yapma” hükmü, 19 yıl geçmesine rağmen uygulanmamış, 1389 Belediyenin yaklaşık 1200 ünde hala “Bakımevi ve Kısırlaştırma Ünitesi” yapılmamıştır.

2. Kısırlaştırma olmadığı için üreyen hayvanlardan vatandaş şikayet ettikçe, “TOPLAYIP” başka şehirlere, orman, çöplük ve köylere atan belediyeler, kontrolsüz olarak çoğalan sokak hayvanlarının SUÇLUSU ve yasal SORUMLUSUDUR.

3. Kanununun uygulanmasında yetkili kurum olmasına rağmen, “BELEDİYELERİ denetleme görevini yapmayıp belediye kanunsuzluklarına göz yumarak” GÖREV ihmalinde bulunan Tarım Orman Bakanlığı da kontrolsüz çoğalan sokak hayvanlarının sorumlusudur.
Bu bakanlık şimdi de “KEDİ VE KÖPEKLERİN sağlıksız kılıfı ile ÖLDÜRÜLMELERİNİ çözüm olarak hükümete sunmayahazırlanmaktadır. Ayrıca, sokak hayvanı sayısını KATLAYARAK artırdığını bile bile “büyük toplama merkezleri” kurulması çalışmalarına başlamıştır. (Çünkü, belediyelerin, büyük toplama merkezlerine kısırlaştırma bahanesi ile kendi belediye sınırları dışına çıkarıp başka şehirlere kırsala ormanlara attıkları köpekler oralarda da hızla çoğalmaya devam etmektedir.)

Kısırlaştırma ve bakım yapılmayan ve her biri ölüm kampı olan belediye bakımevlerini bile denetleyemeyen bakanlık, şimdi sokak hayvanı sayısını KATLAYARAK ARTIRACAK olan daha büyük toplama merkezleri dev bakımevleri hazırlığı yapmaktadır.

4. Belediyelerin, kendi belediye sınırları dışına hayvanları çıkarmalarına yasal imkan verdiği için, çözüm olarak sunulan “Yaşam Alanlı Devasa Bakımevleri” yapılan başta “Samsun, Trabzon, Beykoz, Denizli, Gaziantep, Aydın, Balıkesir, Konya, Erzincan, Kocaeli, Sivas, Çankaya” şehirlerde  sokak hayvanı sayısı daha da artmıştır.

5. Sokak hayvanı sorununda ana ve tek çözüm, “Her belediyenin kendi sınırları içinde, nüfuslarına göre kendi kısırlaştırma ünitesi veya merkezini” kurmasıdır. Çünkü belediyeler büyük bakımevlerine kısırlaştırmaya köpek götürme bahanesi ile köpekleri başka ilçelere kırsala atıyorlar.

6. Bürokratlar, milletvekilleri ve bir kesim tarafından sokak hayvanlarına yönelik ÇÖZÜM önerilerinde tamamen göz ardı edilen bir ana kaynak da 20.000 köyde yaşayan, ayrıca hayvancılık, çiftçilik, ziraat ve tarım ile uğraşan 10 milyonlarca vatandaşımızın malını canını davarını koruyan 100.000 lerce sahipli köpeğidir.” Çünkü üreyen bu hayvanların çoğu, sahiplerince en yakın ilçeye beldeye ve kırsala terk edilmekte ve hızla çoğalmaya devam etmektedir. Kaynağın kurutulması açısından bu vatandaşların köpekleri de KISIRLAŞTIRMA sürecine dahil edilmelidir.

 

SONUÇ ve TALEP: Ekte yer alan, sayısal verilere ve mevcut uygulama gerçeklerine dayanan 9 maddelik  “Sahipsiz Hayvanlar İçin Tespitler Sorun ve Çözüm Bilgilendirme Raporunun” tarafınızca incelenmesini,  “Bir merhamet dini olan Yüce Dinimiz İslam’ın, Anadolu İrfan Geleneğinin, hayvanlar için vakıflar kuran Osmanlı Atalarımızın merhamet geleneğinin ve günümüzün YASAL ve BİLİMSEL çözümlerinin IŞIĞINDA” değerlendirmenizi ve desteğinizi bekliyoruz.


Saygılarımızla 

 

EkGerekçeli Tespitler Sorun ve Çözüm Bilgilendirme Raporu


 

Genel İçerik
Tavport Ayrıcalıklı, hızlı ve güvenli online seyahat sitesi
Her Rezervasyon
Hayvan Dostlarımızı
Sevindiriyor!
Omron Endüstriyel Otomasyon
Hayvan Refahını
Sağlamak İnsanlık
Görevidir.
haykonfed.org
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram