KANUN TEKLİFİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRME VE HAYVANLAR ALEYHİNE OLAN HUSUSLARIN MEVCUT YASA İLE KARŞILAŞTIRILARAK YAPILAN ÇALIŞMADA
KIRMIZI BÜYÜK HARFLER DEĞERLENDİRME,
İTALİK BÜYÜK HARF VE UZUN metinler küçük harf İLE altı çizili olarak YAZILANLAR DEĞİŞEN maddeler
BUNLAR BENİM ESKİ YASAYI DA İNCELEYEREK YAPTIĞIM ÇALIŞMA. HERKES OKUSUN EKLEMELER ÇIKARMALAR YAPARIZ.
Nesrin Çıtırık / HayKonfed Başkanı
===============================
HAYVANLARI KORUMA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kanunun amacı;” ibaresinden sonra gelmek üzere “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ibaresi eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME: ARTIK HAYVANLARIN KORUNMASI SÖZ KONUSU DEĞİL.
MADDE 2- 5199 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (j) bentleri aşağıdaki şekilde ve (k) bendinde yer alan “ve hayvanların rehabilite edileceği” ibaresi “, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği” şeklinde
değiştirilmiştir. (DEĞİŞEN K BENDİ: HAYVAN BAKIMEVİ:BAKANLIKTAN İZİN ALINMAK SURETİYLE KURULAN VE HAYVANLARIN REHABİLİTE EDİLECEĞİ BİR TESİSİ)
DEĞERLENDİRME: BU MADDE HAYVANLARIN SAHİPLENDİRİLİNCEYE KADAR BARINDIRILDIĞI VE REHABİLİTE EDİLDİĞİ OLARAK DEĞİŞTİĞİNDE, KEDİ VE KÖPEKLERİN BAKIMEVİNDE KALIŞLARININ SONU AÇIK BIRAKILIYOR Kİ FAZLA HAYVAN GELDİĞİ ZAMAN ESKİLER ÖLDÜRÜLSÜN DİYE.
“f) Sahipsiz hayvan: Sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanları,”(DEĞİŞEN BENDİ: BARINACAK YERİ OLMAYAN VEYA SAHİBİNİN KORUYUCUSUNUN EVE ARAZİSİNİN SINIRLARI DIŞINDA BULUNAN VE HERHANGİ BİR SAHİP YADA KORUYUCUNUN KONTROLÜ YA DA DOĞRUDAN DENETİMİ ALTINDA BULUNMAYAN EVCİL HAYVANLARI)
DEĞERLENDİRME: ARTIK BARINACAK YERİ OLMAYIP DA DIŞARIDA YAŞAYAN, ARAZİ DIŞINDA YAŞAYAN HİÇ BİR ŞEKİLDE KEDİ VE KÖPEK OLMAYACAĞINI PEKİŞTİRİYOR.
“j) Sahipli hayvan: Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanlarını,”(DEĞİŞEN J BENDİ: KONTROLLÜ HAYVAN: BİR KİŞİ KURULUŞ KURUM YA DA TÜZEL KİŞİLK TARAFINDAN SAHİPLENİLEN, BAKIMI AŞILARI PERİYODİK SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILAN İŞARETLENMİŞ KAYIT ALTINDAKİ EV HAYVANLARI)
DEĞERLENDİRME: KEDİ VE KÖPEKLER DE BU KANUN İÇİNDE. KEDİLER DE TOPLANACAK HAYVAN OLDUĞU İÇİN BURADA NE YAZIYORSA ONLAR İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK.
MADDE 3- 5199 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmış, (KALKAN B BENDİ: EVCİL HAYVANLAR TÜRÜNE ÖZGÜ HAYAT ŞARTLARI İÇİNDE YAŞAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİPTİR. SAHİPSİZ HAYVANLARIN DA SAHİPLİ HAYVANLAR GİBİ YAŞAMLARI DESTEKLENMELİDİR)
DEĞERLENDİRME: EVCİL HAYVANLAR YAŞAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE ARTIK SAHİP DEĞİL. ŞAHISLAR VEYA KURUMLAR BU HAYVANLARI İSTEDİKLERİ KOŞULLARDA BULUNDURABİLİR ÖLDÜREBİLİRLER.
(d) bendinde yer alan “hayvanlara bakan veya bakmak” ibaresi “hayvanları sahiplenmek” şeklinde (DEĞİŞEN D BENDİ: HİÇBİR MADDİ KAZANÇ VE MENFAAT AMACI GÜTMEKSİZİN SADECE İNSANİ VE VİCDANİ SORUMLULUKLARLA SAHİPSİZ VE GÜÇTEN DÜŞMÜŞ HAYVANLARA BAKAN VEYA BAKAK İSTEYEN VE BU KANUNDA ÖNGÖRÜLEN KOŞULLARI TAŞIYAN GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİN TEŞVİKİ VE BU KAPSAMDA EŞGÜTÜM SAĞLANMASI ESASTIR)
DEĞERLENDİRME: HİÇ BİR VATANDAŞ KESİNLİKLE TESADÜFEN DE OLSA SOKAKTA GÖRDÜĞÜ BİR KEDİ VE KÖPEĞE HAYVANA BİR LOKMA YEMEK BİR KAP SU DAHİ VEREMEYECEK. BAKMAK TAMAMEN YASAKLANACAK. HAYVANLARLA İLGİLİ TEK YETKİSİ SAHİPLENMEK OLACAK.
ve
(j) bendinde yer alan “ve güçten düşmüş hayvanların korunması” ibaresi “hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları” şeklinde değiştirilmiştir. (DEĞİŞEN J BENDİ:YEREL YÖNETİMLER GÖNÜLLÜ KURULUŞLARLA İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE SAHİPSİZ VE GÜÇTEN DÜŞMÜŞ HAYVANLARIN KORUNMASI İÇİN HAYVAN BAKIMEVLERİ KURARAK ONLARIN BAKIMLARINI VE TEDAVİLERİNİ SAĞLAR VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPAR. AYRICA YEREL YÖNETİMLER İLGİLİ KARAR ORGANININ UYGUN GÖRMESİ HALİNDE HAYVAN HASTANESİ KURAR)
KORUNMA İFADESİ KEDİ VE KÖPEKLER İÇİN HER YERDEN KALDIRILIYOR. “SAHİPLENDİRİLİNCEYE KADAR BAKILMALARI” OLARAK DEĞİŞİYOR. AYRICA GÜÇTEN DÜŞMÜŞ HAYVANLAR ÖLDÜRÜLECEĞİ İÇİN “GÜÇTEN DÜŞMÜŞ HAYVANLAR DA” YASADAN TAMAMEN ÇIKARILMIŞ KORUMA VEYA BAKILMA OLARAK DA YER ALMIYOR.
MADDE 4- 5199 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında” ibaresi “kanuni istisnalar hariç” (DEĞİŞEN FIKRA: SAHİPSİZ YA DA GÜÇTEN DÜŞMÜŞ HAYVANLARIN 3285 SAYILI HAYVAN SAĞLIĞI ZABITASI KANUNUNDA ÖNGÖRÜLEN DURUMLAR DIŞINDA ÖLDÜRÜLMELERİ YASAKTIR)
DEĞERLENDİRME: KANUNDA HAYVANLARIN ÖLDÜRÜLMELERİNİ KAPSAMINI TAMAMEN GENİŞLETTİĞİ İÇİN, (3285 SY YASADA DA ÖLDÜRME KOŞULLARI DAHA DAR KAPSAMDA OLDUĞU İÇİN,) ÖLDÜRMELERDE KANUNİ KOŞULLARI BAZ ALIYOR.
şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “çevreye olabilecek” ibaresi “insan ve çevre sağlığı için oluşabilecek” şeklinde ve (DEĞİŞEN FIKRA: SAHİPSİZ HAYVANLARIN YANİ KEDİ VE KÖPEKLERİN KORUNMASI BAKILMASI VE GÖZETİMİ İÇİN YÜRÜRLÜKTEKİ MEVZUAT HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE YEREL YÖNETİMLER YETKİ VE SORUMLULUKLARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER İLE ÇEVREYE OLABİLECEK OLUMSUZ ETKİLERİNİ GİDERMEYE YÖNELİK TEDBİRLER…)
DEĞERLENDİRME: BU ZATEN KULLANILAN KAVRAMIN KAPSAMINA GENİŞLETMİŞ HİÇ BİR KRİTER OLMADAN YENİ ÇIKACAK YÖNETMELİĞE SONSUZ SINIRSIZ OLARAK KONACAK. TEDBİRLER DE ZATEN ÖLDÜRME OLACAK.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” şeklinde,
dördüncü fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde (DÖRDÜNCÜ FIKRANIN SON CÜMLESİ DEĞİŞTİ: MÜŞAHEDE YERLERİNDE KISIRLAŞTIRILAN AŞILANAN VE REHABİLİTE EDİLEN HAYVANLARIN KAYDEDİLDİKTEN SONRA ÖNCELİKLE ALINDIKLARI ORTAMA BIRAKILMALARI ESASTIR) ve
altıncı fıkrasında yer alan “hayvanlara bakan veya bakmak” ibaresi “hayvanları hayvan bakımevi kurarak sahiplenmek” şeklinde değiştirilmiştir. (DEĞİŞTİRİLEN ALTINCI FIKRA: HAYVANLARA BAKAN VEYA BAKMAK İSTEYEN)
DEĞERLENDİRME: HAYVANLARA BAKMAK TAMAMEN YASAKLANDIĞI İÇİN DEĞİŞTİRİLDİ VE HAYVANLARI HAYVAN “BAKIMEVLERİ KURARAK SAHİPLENMEK’ ŞEKLİNDE DEĞİŞTİRİLDİ. BAKIMEVLERİ TEŞEKKÜLLÜ YERLER OLACAĞI İÇİN KURULMASI ZOR OLACAĞI İÇİN TÜM HAYVANLAR DA SAHİPLENDİRİLMİŞ OLACAĞI İÇİN ZORA KOŞULUYOR.
(DÖRDÜNCÜ FIKRANIN SON CÜMLESİ AŞAĞIDAKİ GİBİ OLDU)“Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.”
DEĞERLENDİRME: SAHİPLENDİRİLENCEYE KADAR BAKIMEVLERİNDE BARINDIRILIR DİYEREK YİNE UCUNU NE ZAMAN NASIL ÖLDÜRÜLMESİ KONULARINI ÇIKARILACAK YÖNETMELİĞE BAĞLAMIŞ. SAHİPLENDİRİLMEZSE NE YAPILACAKLARI BELLİ DEĞİL..
MADDE 5- 5199 sayılı Kanunun İkinci Kısım Dördüncü Bölüm başlığında yer alan “Öldürülmesi” ibaresi “Ötanazisi” şeklinde ve
DEĞERLENDİRME: BAŞTAN SONA ÖLDÜRME AMAÇLI KANUN BAŞLIKLARDAKİ ÖLDÜRMEYİ KALDIRIP ÖTENAZİ İLE YUMUŞATMAYA ÇALIŞIYORLAR.
13 üncü maddesinin başlığı “Hayvanların ötanazisi” şeklinde değiştirilmiş, maddeye birinci fıkrasından önce gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve mevcut ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Öldürme esas ve usulleri” ibaresi “Öldürme ve ötanazi işlemine ilişkin esas ve usuller” şeklinde değiştirilmiştir.
(13. MADDENİN BAŞINA EKLENMİŞ 5996 DAN ALINAN BU FIKRA EKLENMİŞ) “Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.
DEĞERLENDİRME: ÖLDÜRMENİN KAPSAMINI TAMAMEN GENİŞLETMEŞ, OLUMSUZ DAVRANIŞLARIN KONTROL EDİLEMEMESİ GİBİ MUĞLAK İFADELER KONMUŞ, İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKE TEŞKİL EDEN DERKEN TEHLİKENİN NELER OLDUĞUNUN UCUNU AÇIK BIRAKMIŞ, TEDAVİ EDİLEMEYEN HASTALIK DA UCU AÇIK TARİFİ YOK, VE PİTBUL TÜREVİ YASAKLI IRKLAR İÇİN 5996 SY YASANIN 9. MADDESİNİN 3. FIKRASINDA BELİRTİLEN TEDBİR UYGULANIR DEMİŞ. ZATEN BU MADDEYİ OLDUĞU GİBİ 5199 KANUNUN KAPSAMINA ALMIŞ
5996 sy Kanun 3. FIKRASI: 3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.
Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Bakanlar Kurulunun 28/8/2003 tarihli ve 2003/6168 sayılı Kararı ile onaylanan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir.”
DEĞERLENDİRME: EV HAYVANLARININ KORUNMASINA DAİR AVRUPA SÖZLEŞMESİNİ DE ÖLDÜRMEYE YÖNELİK ÇARPITARAK YASAYA KOYUYOR.
MADDE 6- 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan “Tıbbî” ibaresi “Kanuni ve tıbbî” şeklinde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“o) Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan köpekleri bakımevi dışında bir yere bırakmak.”
TOPLANAN KEDİ VE KÖPEKLER (ÇÜNKÜ HAYVANLAR DİYOR) HAYVANLAR BAKIM EVİ DIŞINDA BİR YERE BIRAKILMADAN DOĞRUDAN BAKIMEVİNE GETİRİLİR. BAKIMEVİNDE OLAN KEDİ VE KÖPEKLER İSE BAKIMEVİ DIŞINDA BİR YERE BIRAKILAMAZ HÜKMÜ İLE YENİLERİNE YER AÇMAK İÇİN BELEDİYELERİ ÖLDÜRMEYE MECBUR EDİYOR.
MADDE 7- 5199 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.(YÜRÜRLÜKTEN KALKAN F BENDİ: YEREL HAYVAN KORUMA GÖREVLİLERİNİN MÜRACAATLARINI DEĞERLENDİRMEK KALKTI.)
(DEĞİŞEN B BENDİ: İL SINIRLARI İÇİNDE HAYVANLARIN KORUNMASINA İLİŞKİN SORUNLARI BELİRLEYİP KORUMA SORUNLARININ ÇÖZÜM TEKLİFLERİNİ İÇEREN YILLIK 5 YILLIK 10 YILLIK PLAN VE PROJELER YAPMAK, YILLIK HEDEF RAPORLARI HAZIRLAYIP BAKANLIĞIN GÖRÜŞÜNE SUNMAK, BAKANLIĞIN OLUMLU GÖRÜŞÜNÜ ALARAK HAYVANLARIN KORUNMASI AMACIYLA HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALMAK) “b) İl sınırları içinde hayvanların korunmasına ilişkin ve sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirleyip, sorunların çözüm tekliflerini içeren yıllık, beş yıllık ve on yıllık plan ve projeler yapmak, yıllık hedef raporları hazırlayıp Bakanlığın uygun görüşüne sunmak, Bakanlığın olumlu görüşünü alarak insan, hayvan ve çevre sağlığına ilişkin her türlü önlemi almak,” DEĞERLENDİRME: HAYVANLARIN KORUNMASINA İLİŞKİN SÖZÜNE SAHİPSİZ HAYVANLARDAN KAYNAKLI SORUNLARI EKLEYEREK ÇÖZÜM TEKLİFLERİNİ ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN ÖNLEMLER ALIR DİYOR. ESKİ YASADA HAYVANLARI KORUMAK İÇİN BUNLARI HAZIRLAR VE ÖNLEMLER ALIR DİYORDU. ŞİMDİ HAYVANLARI ÇEVREYE İNSAN SAĞLIĞINA İLİŞKİN HEDEFLER KOYARAK ÖLDÜRMEK TOPLAMAK YOK ETMEK İÇİN ÖNLEMLER ALIR ANLAMINA GETİRİYOR. BUNLARI YÖNETMELİKTE NETLEŞTİRECEK TABİİ Kİ.
MADDE 8- 5199 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak, bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için, başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanır.” (DEĞİŞEN: BİRİNCİ FIKRANIN BİRİNCİ CÜMLESİ HAYVANLARIN KORUNMASI AMACIYLA BAKIMEVLERİ VE HASTANELER KURMAK, BURALARDA BAKIM REHABİLİTASYON AŞILAMA VE KISIRLAŞTIRMA GİBİ FAALİYETLERİ YÜRÜTMEK İÇİN BAŞTA YEREL YÖNETİMLER OLMAK ÜZERE DİĞER İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARA TEŞVİK VEYA BAKANLIKÇA UYGUN GÖRÜLEN MİKTARDA MALİ DESTEK SAĞLANIR.)
DEĞERLENDİRME: HAYVANLARIN KORUNMASI İÇİN SÖZÜ YİNE KALDIRILDI. ESKİ YASADA OLMAYAN “İLAÇ ALET VE EKİPMANLARIN” TEMİN EDİLMESİ EKLENDİ. KISIRLAŞTIRMA VE AŞILAMA KALDIRILDI. KISIRLAŞTIRMA VE AŞILAMA OLMAYINCA ALINACAK İLAÇ ALET VE EKİPMANLARIN NE İÇİN KULLANILACAĞI MEÇHUL.
MADDE 9- 5199 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve bu suretle bulundurduğu” ibaresi “veya sahiplendiği” şeklinde ve fıkranın son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılır.”
DEĞERLENDİRME: BU MADDE İLE İNSANLARIN KENDİLERİNE AİT YERLERDE VE EVLERİNDE DE SADECE SAHİPLENDİKLERİ HAYVANLARIN BULUNMASI, MAĞDURİYETTEN DOLAYI GEÇİCİ OLARAK HAYVAN BULUNDURMAMASI SAĞLANIYOR. AYRICA HAYVANA EL KONDUĞUNDA ESKİ YASADA KORUMA ALTINA ALINIR İFADESİ BU YENİ YASADA ÇIKARTILIYOR. DOLAYISI İLE YÖNETMELİĞE KONABİLECEK BİR MADDE İLE BU EL KONAN HAYVANLAR DA SAHİPLENDİRME OLMADIĞI TAKDİRDE ÖLDÜRÜLEBİLECEKLERİNİN UCU AÇIK BIRAKILMIŞ. KORUMA SADECE YASANIN ADINDA KALMIŞ
MADDE 10- 5199 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan “ikinci” ibaresi “dördüncü” şeklinde,(28. MADDENİN (I) BENDİ 13.MADDEYİ İÇERİYOR.
(28.MADDENİN (J) BENDİ 14. MADDENİN BENTLERİNİ İÇERİYOR). j bendinde yer alan “hayvan başına iki bin” ibaresi “hayvan başına altmış bin” şeklinde ve aynı bentte yer alan “idarî para cezası.” ibaresi “; (o) bendine aykırı davrananlara hayvan başına elli bin Türk lirası idarî para cezası.” şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan “hayvan koruma gönüllüsü,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
28 İNCİ MADDENİN J BENDİNDE GEÇEN
14. MADDENİN (d) BENDİ Ev (…)8 hayvanlarını onaltı yaşından küçüklere satmak.
14. MADDENİN (n) (Ek:9/7/2021-7332/5 md.) Ev hayvanını terk etmek.
MADDE 11- 5199 sayılı Kanunun 28/A maddesinin ikinci fıkrasına “birinci” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ikinci ve üçüncü” ibaresi eklenmiş ve yedinci fıkrasında yer alan “hayvan koruma gönüllüsü,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
28 / A MADDESİNİN İKİNCİ FIKRASI: 12 nci madde kapsamındaki hayvan kesimleri ile 13 üncü maddenin birinci (İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ İBARESİ EKLENMİŞ) fıkrasında belirtilen hususlar dışında bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
DEĞERLENDİRME: SOKAKTA HAYVAN KALMAYACAĞI İÇİN HAYVAN KORUMA GÖNÜLLÜSÜ İPTAL EDİLMİŞ.
MADDE 12- 5199 sayılı Kanunun 31 inci maddesinde yer alan “3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu” ibaresi “5996 sayılı Kanun” şeklinde değiştirilmiştir.
Madde 31- 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu ile 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümleri saklıdır.
ZABITA KANUNU VE 4631 SAYILI KANUN ÇIKARILMIŞ YERİNE 5996 SAYILI KANUN GETİRİLMİŞTİR.
MADDE 13- 5199 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin başlığı “Yerel yönetimlerin sorumluluğu” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan “büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer” ibaresi madde metninden çıkarılmış, fıkraya “korunması ve” ibaresinden sonra gelmek üzere “sahiplendirilinceye kadar” ibaresi, ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “olmayan belediyeler” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile il özel idareleri” ibaresi eklenmiş ve fıkranın üçüncü ve dördüncü cümleleri ile üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir. Rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.”
Belediyelerin sorumluluğu YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUĞU OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.
Ek Madde 1 – (Ek:9/7/2021-7332/13 md.)
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer “BÜYÜKŞEHİR İLÇE BELEDİYELERİ VE DİĞER” METİNDEN ÇIKARTILMIŞTIR. Belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve SAHİPLENDİRİLİNCEYE KADAR İBARESİ EKLENMİŞ bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurar.
Birinci fıkrada belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülür. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler İLE İL ÖZEL İDARELERİ EKLENDİ ise sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürür. Rehabilite edilen hayvanlar Bakanlıkça oluşturulan veri tabanına kaydedilir. Rehabilitasyon süreci tamamlanan hayvanların, bakımevine getiren belediye tarafından öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır. YUKARIDAKİ ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNCÜ CÜMLE İLE AŞAĞIDAKİ ÜÇÜNCÜ FIKRASI DEĞİŞTİRİLMİŞTİR
DEĞİŞİK CÜMLE İSE “BAKIMEVLERİNE ALINAN HAYVANLAR BAKANLIK VERİ SİSTEMİNE KAYDEDİLİR. REHABİLİTE EDİLEN KÖPEKLER
SAHİPLENDİRİLİNCEYE KADAR BAKIMEVİNDE BARINDIRILIR.
DEĞERLENDİRME: BURADA BAKIMEVİNE ALINAN HAYVANLAR DEDİKTEN SONRA REHABİLİTE EDİLEN KÖPEKLER SAHİPLENDİRİLİNCEYE KADAR …. DİYE YAZIYOR. KEDİLERE YÖNELİK BİR HUSUS YOK. MUĞLAK KALMIŞ. ZATEN HER YERDE HAYVAN DİYOR. KEDİ VE KÖPEKLERİ BİRLİKTE KAST EDİYOR.
(ÜÇÜNCÜ FIKRA) Rehabilite edilmemiş sahipsiz köpekler, belediyelerce hayvan bakımevlerinde veya geçici ünitelerde kısırlaştırılarak veri tabanına kaydedilir. Geçici ünitelerde yapılan kısırlaştırmalar sonrasında, köpekler alındıkları ortama bırakılmadan önce sağlıklarına kavuşmaları için gerekli tedbirler alınır. Bakanlık da bu kapsamdaki köpeklerin kısırlaştırılmasına her türlü yardımda bulunur.
“Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.”
DEĞERLENDİRME: KAYNAĞI AYIRMAYAN, AYRILAN KAYNAĞI HAYVAN BAKIMEVİ KURMAK, SAHİPSİZ HAYVANLARI TOPLAMAK, REHABİLİTE ETMEK VEYA SAHİPLENDİRİLİNCEYE KADAR BAKMAK İÇİN SARF ETMEYEN BELEDİYE BAŞKANI VE BELEDİYE YETKİLİLERİNE ALTI AYDAN İKİ YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLİR DİYEREK BAŞKANLARI TOPLAMAYA MECBUR EDİYOR. BURADA DA KISIRLAŞTIRMA YOK!!!!!.
MADDE 14- 5199 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4- Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler 31/12/2028 tarihine kadar ek 1 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlüdür.
DEĞERLENDİRME: NÜFUSU 25 BİN ÜSTÜ OLAN İL VE BÜYÜKŞEHİR DAHİL TÜM BELEDİYELERE BAKIMEVİ KURMAK İÇİN 4,5 SENE DAHA SÜRE VERİYOR. MEVCUT BAKIMEVLERİNİN KOŞULLARINI İYİLEŞTİRMEK İÇİN DE BU SÜREYİ VERİYOR GİBİ GÖRÜNÜYOR.
Belediyeler 31/12/2028 tarihine kadar birinci fıkra gereğince hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırır. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanır. Bu fıkra uyarınca ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamaz.
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31/12/2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorundadır.”
DEĞERLENDİRME: KEDİ KÖPEK SAHİPLERİNE HAYVANLARINI KİMLİKLENDİRME İÇİN 1.5 YIL DAHA VERİYOR.
MADDE 15- 5199 sayılı Kanunun; a) 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “veya ona bakan” ibaresi, dördüncü fıkrasında yer alan “ve kontrollü hayvanları bulundurma ve” ibaresi ile 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “ev hayvanları ile” ibaresi metinden çıkarılmış,
Hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı Madde 5- Bir hayvanı, (…)2 sahiplenen veya ona bakan VEYA ONA BAKAN … İBARESİ ÇIKARILDI. kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.
(Değişik dördüncü fıkra:9/7/2021-7332/3 md.) Ev hayvanı ve kontrollü hayvanları bulundurma ve VE KONTROLLÜ HAYVANLARI BULUNDURMA VE … ÇIKARILDI. sahiplenme şartları, hayvan bakımı ve korunması konularında verilecek eğitim ile ilgili usul ve esaslar ile sahiplenilerek bakılan hayvanların çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirler, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
MADDE 17. Yerel yönetimler, ev hayvanları ile EV HAYVANLARI İLE … İBARESİ METİNDEN ÇIKARTILMIŞ sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili işlemleri yapmakla yükümlüdürler.
b) Üçüncü Kısım İkinci Bölüm başlığında yer alan “ve Hayvan Koruma Gönüllüleri” ibaresi kanun metninden çıkarılmış ve 18 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
DEĞERLENDİRME: YEREL HAYVAN KORUMA GÖREVLİLERİ VE SORUMLULUKLARI MADDESİ OLAN 18. MADDE TAMAMEN KALDIRILMIŞ.
MADDE 16- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 17- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.