Hayır, evinizde baktığınız evcil hayvanınız için zabıtanın müdahale etme konusunda hiçbir yetkisi yoktur. Zabıtaya izin vermeyin ve kapınıza gelen zabıtayı şikayet edin. Detaylı bilgi ve örnek dilekçe için linki tıklayınız. Lütfen dilekçeyi bimer.com sitesinden göndermeye dikkat ediniz.
https://www.haykonfed.org/27-valilik-ve-belediyeye-belediye-zabitasinin-sahipli-sahipsiz-hayvana-mudahalesi-yasaya-aykiridir/
Ne sokağınızda baktığınız sahipsiz hayvanlar için ne de evinizde baktığınız evcil hayvanlarınız için belediye zabıtasının sizi engellemek ya da hayvanlara müdahale ederek götürmeye yetkisi yoktur. Zabıtanın böyle bir girişimi söz konusu olursa hiç vakit kaybetmeden şikayet edin. Haklarınızı öğrenmeden canlarınızı koruyamazsınız. Detaylı bilgi ve örnek dilekçe için linki tıklayınız. Lütfen dilekçeyi bimer.com sitesinden göndermeye dikkat ediniz.
http://www.haykonfed.or/27-valilik-ve-belediyeye-belediye-zabitasinin-sahipli-sahipsiz-hayvana-mudahalesi-yasaya-aykiridir/
Belediyeler 5199 Nolu Hayvan Hakları Kanunu gereği kısırlaştırma, aşılama, bakım ya da tedavi dışında şikayet üzerine hayvan götüremez kanuna aykırıdır ve suç işler. Belediyelerin sahipsiz ve sokakta yaşayan hayvanlara hizmet etmesi, onları kötü muameleden uzak tutması ve topluma hayvana merhamet ve sevgiyi aşılayacak çalışmalar yapması kanunda açıkça tanımlanmış mecburi görevlerinden biridir. Aşılanan, kısırlaşan ya da tedavisi yapılan hayvanın alındığı yere geri bırakılması kanunda esastır. Eğer belediye kanunsuz şekilde sokağınızda yaşayan sahipsiz bir hayvanı götürürse linkteki dilekçeyi durumunuza uyarlayarak bimer.com sitesinden ilgili kurumlara suç işleyen belediye hakkında soruşturma açılması için gönderin.
https://www.haykonfed.org/42-belediyeler-sadece-kisirlastirmak-icin-kedi-kopek-toplar-bunun-disinda-kedi-kopek-toplayamaz/
Bağlı olduğunuz belediyeye linkteki dilekçeyi bimer.com sitesinden göndererek sokağınıza ve ilçenizdeki insan yoğunluğunun en fazla olduğu yerlere yasal uyarı afişleri yapılmasını talep ediniz. Lütfen dilekçelerinizi bimer.com adresinden yapmaya dikkat ediniz.
https://www.haykonfed.org/16-yasal-uyarili-brosurlerin-kullanimi-icin-yapilacaklar-ve-brosur-bastirilmasi-icin-ornek-yazi/
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu olarak biz bu konuda insanlarda hayvanlara karşı bilinç uyandıracak ve algı yaratacak, dikkat çekici afişler hazırladık. Tabii bu afişlerin nasıl ve nerelerde kullanılacağı sizlerin onları nereden temin edeceğiniz önemli bir konu. Detaylı bilgi için linki tıklayınız. Lütfen dilekçelerinizi bimer.com adresinden yapmaya dikkat ediniz.
https://www.haykonfed.org/16-yasal-uyarili-brosurlerin-kullanimi-icin-yapilacaklar-ve-brosur-bastirilmasi-icin-ornek-yazi/
Hayvan dövüşleri toplumumuzun kanayan yarası. Vicdanlarımızı derinden yaralayan bu konu için elbette bizlerin de yapabileceği şeyler var. Eğer bildiğiniz ya da ihbarını aldığınız bir yerde hayvan dövüşleri yapılıyorsa ya da yapılacaksa hemen emniyeti harekete geçiriniz. Detaylı bilgi için linki tıklayınız. Lütfen dilekçelerinizi bimer.com adresinden yapmaya dikkat ediniz.
https://www.haykonfed.org/emniyet-mudurlugune-bu-siddet-sona-ersin/
O halde mamalar çok kalitesiz ve hayvanlara zarar verecek kimyasallar içeriyor demektir. Bu durumda mamaların tahlil edilmesi için linkteki dilekçeyi bimer.com adresinden bağlı olduğunuz belediye başkanlığına gönderin.
https://www.haykonfed.org/33-belediye-baskanligina-hayvanlar-icin-kuspe-cop-mama-alinmamasi-ihale-sartnamesine-madde-eklenmesi/
Bu konuda 5199 Nolu Hayvan Hakları Kanunu’nun vatandaşlara tanımış olduğu hakları ve yetkileri ilgili yasa maddeleri ile bulabileceğiniz yazımız linktedir. Bu yasa maddelerinin her bir satırını ezberlemelisiniz bunlar bizim en güçlü silahlarımız. Bu kutsal savaşta hepinize başarılar diler, yalnız olmadığınızı arkanızda yasanın ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu olarak bizlerin olduğunuzu bilmenizi isteriz. Her birinizi canı gönülden kutlar sevgilerimizi sunarız. Aşağıdaki linklerde haklarınıza ilişkin tüm bilgiler mevcuttur.
https://www.haykonfed.org/18-onemli-kanun-maddeleri-ezberlemezseniz-belediyeler-hayvanlari-oldurmeye-devam-edecekler/
Her belediye kendi ilçe sınırları içerisindeki sahipsiz hayvanlara bakmakla yani onları doyurmak, tedavi etmek ve zulümden korumakla görevlidir. Belediyeniz bu konuda görev ihmali yapıyorsa suç işliyor ve kanunu yerine getirmiyor demektir. Bu konuda yapabileceklerinizi linki tıklayarak öğrenebilir hayvanları açlıktan, hastalıktan, soğuktan ve insan zulmünden korumak adına önemli bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu linkte aynı zamanda komşu, site ve hayvan hakkı ihlali yapan kişiler hakkında yapabileceklerinizle ilgili bilgilere de ulaşacaksınız. Kararlılıkla yılmadan savaşırsanız mutlaka kazanan siz olacaksınız.
https://www.haykonfed.org/16-kanunlari-ogrenmelisiniz-yasal-bilgilere-kolay-ulasmaniz-icin-4-ayri-sayfa-yapildi-sayfalari-inceleyiniz/
Dinimizde hayvanlara hürmetin ve merhametin yeri ve önemi çok büyüktür. Ve yine 5199 Nolu Hayvan Hakları Kanunu gereği bu konuda Diyanet İşleri’ne de sorumluluk kılınmış görevler vardır. O halde Diyanet İşleri’ni harekete geçireceğiz. Herkes kendi ilindeki hatta mümkünse başka illerdeki canlar için gönderebileceği kadar çok ilçedeki Diyanet İşleri Başkanlık’larına linkteki dilekçeyi gönderebilir. Lütfen dilekçelerinizi bimer.com adresinden yapmaya dikkat ediniz.
https://www.haykonfed.org/4-ekimde-camilerde-hayvanlara-merhamet-hutbesi-verilsin/
Ayrıca aşağıdaki linkleri tıklayarak Diyanet İşleri Başkanlık’larından “kedilere kötü muamelenin önlenmesi, hayvanlara su koymak için hutbe verilmesini de talep edebilirsiniz.
https://www.haykonfed.org/4-diyanet-isleri-baskanligina-her-canliya-su-vermekte-sevap-vardir-hutbesi/
Belediyeler ilçeleri sınırları içerisindeki her sahipsiz hayvanın bakımını üstlenmekle yükümlüdür fakat maalesef sizler talep etmeden görevlerini yapmıyorlar. Nasıl talep edeceğinizi bilirseniz onların haklarını mutlaka alacaksınız. Taleplerimizi sözlü değil yazılı yapmak zorundayız sözlü taleplerin yasal değeri yoktur bu nedenle de asla geri dönüş alamazsınız. Lütfen linkteki dilekçeyi bimer.com adlı siteden kendi belediyenizin ismini yazarak gönderin.
https://www.haykonfed.org/13-belediyeler-kedi-beslenme-ve-siginma-evi-yasal-olarak-yapmak-zorunda-talep-ediniz/
Ayrıca yaşadığınız ilin bağlı olduğu Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’nden özel veya genel alandaki tüm hayvanların yaşamlarının desteklenmesi için talepte bulunarak daha fazla canı koruyabilirsiniz. Linki tıklayarak devamını görebilirsiniz.
https://www.haykonfed.org/16-site-apartman-kurum-bahceleri-hayvanlarin-yasam-ortamidir/
Sahipsiz hayvanları doyurmak, himaye etmek ve korumak size 5199 Nolu Hayvan Hakları Kanunu ile verilmiş bir hak ve yetkidir. Siz onları korumaya ve bakmaya talipseniz zaten yasa tarafından yetkilendirilmişsinizdir artık. Buna engel olan kişiler yasayı çiğneyerek suç işliyor çünkü bilmeden de olsa hem hayvan hakkı ihlali yapıyorlar hem de size psikolojik baskı uyguluyorlar. Linki tıklayarak daha detaylı bilgi alabilir yapabileceklerinizi de öğrenebilirsiniz.
https://www.haykonfed.org/17-site-apartman-universiteler-kurum-ve-kuruluslarin-besleme-yapan-gonullulere-mudahalesi-yasaya-aykiridir/
Gönüllülere düşen en büyük sorumluluklardan biri baktıkları hayvanların sayısını kontrol altına almaktır. Aksi takdirde sayı kontrolsüz şekilde artar bu da sadece şikayetlerin artmasına değil sizin maddi ve manevi olarak yıpranmanıza neden olur. Sayının çokluğu doyurulmalarını zorlaştırır, hastalanmaları durumunda veteriner masraflarınızın karşılanamaz hale gelmesine neden olur. O zaman ne yapacaksınız belediyenizi çalıştıracaksınız artık hepimiz öğrendik belediyeler onları tedavi etmekle, doyurmakla ve sokakta yaşamını desteklemekle yükümlüdür. Belediyenizin bakımevini ziyaret ederek kedi kısırlaştırma üniteleri olup olmadığını kontrol edin eğer kedi kısırlaştırma ünitesi yoksa orası kediler için ancak bir ölüm kampıdır ve kedi kısırlaştırma ünitesi kurmaları için hemen harekete geçin. Linkteki dilekçeyi bimer.com adlı siteden belediyenize gönderin.
https://www.haykonfed.org/48-kedilerin-kisirlastirma-ve-tedavisi-icin-kedi-kisirlastirma-unitesi-yapilmasi-talebimiz/
Başında veteriner hekim olmayan toplamaları şikayet edin! Linki tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
https://www.haykonfed.org/24-emniyet-mudurluklerine-belediyelerin-toplama-ekiplerinin-uyusturucu-anestezik-maddeyi-yetkisiz-kisilere-kullandirmasi-arabalarda-yasaya-aykiri-olarak-tasima-icin-tck-uyusturucu-madde-suclari-cerc/
5199 Nolu Hayvan Hakları Kanunu gereği belediyeler sokaktaki sahipsiz hayvanları beslemek ve korumak isteyen vatandaşla yani gönüllülerle eşgüdüm (işbirliği) yapmak zorundadır. Siz onları doyurarak belediyeyi yardımcı olup belediyenin yükünü hafifletiyorsunuz. Aşağıdaki linkte yer alan dilekçe örneğini Bimer üzerinden gönderiniz.
https://www.haykonfed.org/9-belediyeler-gonullulerin-sahipsiz-hayvanlar-icin-mama-koyduklari-besleme-odaklarina-mama-destegi-vermeye-mecburdur-israrla-talep-ediniz/
Savunmasız ve sahipsiz hayvanların çocuklardan gördüğü eziyet ve zulüm büyük bir gerçek ne yazık ki. Çocukların hayvanlara karşı bu zalimce tutumunun arkasında muhtemelen ailelerinden kendilerine de yönelen bir şiddet sözkonusu. Ve büyük ihtimalle o çocuklar ailelerinden gördüğü şiddetin aynısını zavallı hayvanlara uyguluyor. Hayvanlara karşı çocuk şiddeti duyumları alır ya da bizzat şahit olursanız hiç durmadan kurumları harekete geçirmelisiniz. Detaylı bilgi için linkteki dilekçeyi bimer.com adlı site üzerinden ilgili kuruma gönderin.
https://www.haykonfed.org/7-hayvanlara-cocuk-siddetinde-yapilacaklar-yasal-dayanaklari-ezberlemelisiniz/
Sahipsiz hayvanları doyurmanız sizin vicdani sorumluluğunuzdur ve buna kimse engel olamaz. Site yönetimlerinin aldığı kararlar kanun üzerinde değildir. Bu konuda kanun gerekeni söylemiş ve sahipsiz hayvanların doyurulmasını gönüllülere yasal hak kılmış ve bu hakkı da yasayla güvence altına almıştır. Bu hakkınızın engellenmesine müsaade etmeyin ve haklarınızı koruyun. Linkte yazımızı okuyup tüm haklarınızı öğrenmeli ve bu hayvan düşmanları site yönetimlerine karşı tüm zırhlarınızı kuşanmalısınız. Gerektiği takdirde site yönetimine gönderebileceğiniz yasal uyarıyı da linkte bulabilirsiniz.
https://www.haykonfed.org/6-kedilere-savas-acan-site-yonetimlerine/
Hayvanlara hizmet etmesi zorunlu kurumların taleplerinizi karşılamaları için hangi yolu kullandığınız çok önemlidir. Belediye, Orman Bakanlığı, Kaymakamlık vs gibi devlet kurumlarına tüm talep ve şikayetlerinizi yazılı yapmak zorundasınız. Sözlü taleplerinizin yasal hükmü olmadığı için size mecburi görevleri olmasına rağmen keyfi cevaplar verecek ve taleplerinizi hiçbir zaman yerine getirmeyeceklerdir. Sokağınızda hatta her hangi bir bölgede buna ormanlık alan da dahil baktığınız sahipsiz hayvanlar için o ilçenin bağlı olduğu belediye size araç, tedavi ve bakım desteği vermek zorundadır. Detaylı bilgi ve yapabilecekleriniz için linki tıklayınız.
https://www.haykonfed.org/38-1-2-679-belediye-baskanligina-belediye-hayvan-haklari-kurulu-kurulmasi-mama-tedavi-bakim-destegi-verilmesi-talebimiz/
İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği ve 5199 Nolu Hayvan Hakları Kanunu Gereği özellikle belediyeler gönüllülerle ortak hareket etmek zorundadır diğer bir tabirle eşgüdüm yapmakla yükümlüdür. Bir belediyenin haftasonu gönüllüye yasak koyması suçtur! O belediyeyi İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’na şikayet edin. Detaylı bilgi için linkteki dilekçeyi bimer.com adlı site üzerinden ilgili kuruma gönderin.
https://www.haykonfed.org/8-belediyeleri-mulkiye-teftis-kuruluna-sikayet-edelim/
Bugün artık hepimizin bildiği bir gerçek var ki şikayet üzerine sokakta gönüllülerce bakılan sahipsiz hayvanları toplayarak yok etmeyen belediye yok gibi. Ve bunu hayasızca mahalle sakinlerinin ya da esnafın tüm itirazlarına rağmen yapmaktalar. Tepki büyük olduğunda yaptıkları açıklama ya “kısırlaştırıp geri getireceğiz” ya da küpeliyse yani zaten kısırsa “aşılarını yenileyip geri getireceğiz” şeklindedir. Ve ne yazık ki o hayvanlar geri getirilmez. Buna engel olmanın yolu yok mudur? Elbette var. Öncelikle haklarınızı öğrenerek nasıl savaşacağınızı bilirseniz belediye baktığınız hayvanları götürmek yerine onlara hizmet etmeyi sizin sayenizde öğrenecektir. Detaylı bilgi için linkteki dilekçeyi bimer.com adlı site üzerinden ilgili kuruma gönderin.
https://www.haykonfed.org/7-belediyeler-topladiklari-kedi-kopeklerin-fotograflarini-cekip-sitesinde-yayinlayacak-toplama-saat-ve-yerlerini-ilan-edecek/
Öncelikle bu kararınız için sizi canı gönülden tebrik eder ve bu kutsal yolda size başarılar dileriz. Gönlünüzü ve ruhunuzu ortaya koyarak atıldığınız her savaştan mutlaka galip çıkacaksınız. Mahatma Gandhi’nin de dediği gibi “Adanmış Bir Ruhtan Daha Güçlü Bir Silah Yoktur”. Cesaretiniz ve kararlılığınız yüzlerce hayvanın kurtuluşu olacaktır. Bu uzun ve zorlu mücadelede esas olan yılmamak ve geri adım atmamaktır. Nereden başlayacağınız ve nasıl yapacağınızla ilgili tüm sorularınızın ve yapabileceklerinizin cevabını linkte bulabilirsiniz.
https://www.haykonfed.org/25-yerel-hayvan-koruma-gorevlisi-olmaniz-icin-onemli-bilgilendirme-ve-ornek-muracaat-yazisi/
Belediyelerin köpekler gibi kedileri de keyfi şekilde (şikayet üzerine) bırakın kedileri toplamalarını, buna yeltenmeleri dahi yasa gereği suçtur. Özellikle kedi kısırlaştırma ünitesi olmayan belediyeler kedilerin yanından bile geçemez. Yapabilecekleriniz ve daha detaylı bilgi için linki tıklayarak, örnek dilekçeyi ilgili belediyeye bimer.com adlı site üzerinden gönderin.
https://www.haykonfed.org/belediye-baskanligina-ve-orman-su-isleri-mudurlugune-kedi-toplayan-veteriner-ve-toplama-ekibi-icin-sorusturma-talebimiz/
5199 Nolu Hayvan Hakları Kanunu’nda hayvanların kısırlaştırma, tedavi ya da bakım için toplanmaları sırasında onlara acı çektirmeden bunu yapmaları esas olduğu gibi kanunun amaçları arasında hayvanların acıdan, ızdıraptan ve kötü muameleden uzak tutulması da yine zorunlu görevlerindendir. Hayvana kötü muamele eden belediye suçludur. Korkusuzca karşı çıkın ve engel olun çünkü arkanızda yasa var. Kanıt oluşturması açısından da bir yandan video çekmeye çalışın. Yapacaklarınızın çok daha fazlası var. Linkteki dilekçeyi ilgili belediyeye uyarlayarak bimer.com adlı site üzerinden gönderin.
https://www.haykonfed.org/basbakanlik-teftis-kurulu-baskanligina-belediyenin-sahipsiz-hayvanlara-iliskin-uygulamalarinin-denetlenmesi-talebimiz/
İlçe belediyeleri başta olmak üzere Orman Bakanlığı İl Bölge Müdürlükleri Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olmak isteyen gönüllüler için seminer açmak zorundadır. Bu da yine yasanın gönüllülere verdiği büyük bir haktır. 2 gün ve birkaç saat sürecek bu seminer sonunda alacağınız kart sayesinde siz artık bakanlık tarafından resmi şekilde yetkilendirilmiş olacaksınız. Savaşınız resmiyet kazanacak ve bu kart sayesinde kurumlar ve kişilerce daha fazla ciddiye alınacaksınız. Seminer düzenlemeyen, sürekli bahaneler bulan ya da erteleyen kurumları direk Bakan’a şikayet edin. Örnek dilekçe linktedir. Lütfen dilekçeyi bimer.com adlı site üzerinden göndermeye dikkat ediniz.
https://www.haykonfed.org/25-yerel-hayvan-koruma-gorevlisi-olmaniz-icin-onemli-bilgilendirme-ve-ornek-muracaat-yazisi/
Elbette var, adeta işkenceye ve bir ölüm kampına dönüşen adı da sadece yazı da olan bakımevleri için belediyeyi en üst kurum olan Valilik makamına şikayet edin ve denetim isteyin. Detaylı bilgi ve valiliğe gönderilecek dilekçe için linki tıklayınız. Lütfen dilekçeyi bimer.com adlı site üzerinden göndermeye dikkat ediniz.
https://www.haykonfed.org/belediyelerin-olum-kampi-bakim-evlerine-is-guvenligi-ve-sagligi-mufettislerince-denetim-istiyoruz/
Siz yeter ki bu konuda gönüllü olun, zaten belediye bunu sağlamakla yükümlü. Kanunda açık ve net şekilde belediyelerin sahipsiz hayvanlar için yemek toplaması ve onları doyurması yazılıdır ve hükme bağlanmıştır. Bunu yaparken de gönüllülerle ortak hareket ederek, onların bu taleplerini yerine getirmek zorundadır. Detaylı bilgi ve belediyeye gönderilecek dilekçe için linki tıklayınız. Lütfen dilekçeyi bimer.com adlı site üzerinden göndermeye dikkat ediniz.
https://www.haykonfed.org/29-belediyeler-gonullulere-arac-yemek-saglayip-birlikte-besleme-yapmak-zorundadir/
Gönüllülerin en fazla karşılaştığı sorun bu, yaşam hakkına saygı duymayan insanlar her yerde maalesef. Ama bilin ki bu konuda çaresiz, haksız ya da yalnız değilsiniz. Haklısınız, mağdursunuz ve gerekli kurumlara yapacağınız şikayetler sayesinde kazanacaksınız. Detaylı bilgi ve yapabilecekleriniz için linki tıklayınız, dilekçeyi durumunuza uyarlayarak bimer.com adlı site üzerinden gönderiniz.
https://www.haykonfed.org/1-sahipsiz-hayvanlari-besledigimizde-komsu-site-yonetimi-mudahalesinde-yapilacaklar/
Evinizdeki sahipli hayvanınız tıpkı buzdolabınız, televizyonunuz, çamaşır makinanız vs gibi malınızdır. Nasıl ki evinizdeki eşyanızı belediye, zabıta, polis gelip alamazsa bu suç teşkil ederse sahipsiz hayvanınızı da sizin rızanız olmadan kimse alamaz. Bu konuda ancak ve ancak mahkeme kararı gereklidir. Komşularınızın belediye, zabıta ya da polis şikayetleri nafile çabadır. Linki tıklayarak çok daha detaylı ve hayati bilgilere ulaşabilirsiniz.
https://www.haykonfed.org/18-sahipli-hayvana-komsu-site-yonetim-kurum-zabita-muhtar-kisi-ve-resmi-kurumlardan-gelen-baski-ve-tehdit-durumunda-yapilacaklar-baski-yapanlara-gonderilecek-ornek-yazi-baskinin-devam-etmesi/
Linkteki örnek dilekçe ve sizden talep edilen birkaç evrakla birlikte yaşadığınız ildeki Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne ister mail aracılığıyla ister posta aracılığıyla başvurmalısınız. Talebinize olumsuz cevap gelmesi halinde ilgili müdürlüğü bakanlığa şikayet edin. Bu konuyla ilgili yazımız da Sıkça Sorulan Sorular arasında mevcuttur.
https://www.haykonfed.org/25-yerel-hayvan-koruma-gorevlisi-olmaniz-icin-onemli-bilgilendirme-ve-ornek-muracaat-yazisi/