ÖNEMLİ: Lütfen herkes bu linki ÖRNEK olmak üzere bulunduğu yerde VALİLERE tüm sosyal medya sayfalarından yollasın ve AYNI TOPLANTIYI o şehirde talep etsin. Bu yazının en altında VALİLİKLERE yollayacağınız ÖRNEK yazı ve linki de bulunmakta. Lütfen bunu ihmal etmeyin. Doğru bir örnek çok önemlidir çünkü.
Nesrin Çıtırık / HayKonfed Başkanı
==============================
İşte Adana, İşte Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş
Adana'da Değerli Valimiz Mahmut Demirtaş başkanlığında Valilik makamında Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Bel. Başkanı Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Başk. Soner Çetin ve ve tüm diğer ilçelerin belediye başkanları, Veteriner Hekimler Oda Başkanı Nihat Köse, KİHAYKO Başkanı Metin Yıldırım ve DOHAYKO yu temsilen benim katıldığımız toplantıda önemli kararlar alındı.
1. Sayın valimiz, tüm ilçelerde KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ MERKEZLERİNİN en kısa zamanda kurulması talimatını belediye başkanlarına verdi.
2. Ben "2004 yılında çıkan ana hükmü kısırlaştırma olan kanunu şimdiye değin uygulamayan belediyelerin bundan sonra da uygulamaları konusunda umutsuz olduğumu" söylediğimde, Sayın Valimiz kendilerinin bunun TAKİPÇİSİ OLACAKLARINI ve her ilçede merkez kurulacağına inandığını söyledi. "Hem insanımızı ve hem de hayvanlarımızı koruyalım" görüşünü bir kaç kez vurguladı.
3. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, "Yeni barınağın inşaatının bitirilmesi ve taşınma konusuna" önemle eğileceğini söyledi.
4. Sayın Valimiz, Metin Yıldırım Bey'in ve benim görüşlerimizi dikkatle dinledi.
5. Oda Başkanı Sevgili Dostumuz ve hayvan dostu Nihat Köse de, "her ilçede kısırlaştırma merkezi kurulmasını, kısırlaştırmanın ise tıbii ve etik koşullarda yapılması için ortam hazırlanmasını, her ilçeye mutlaka veteriner hekim alınmasını, tüm çalışmalarda oda olarak destek vermeye hazır olduklarını" önemle vurgulayan etkili bir konuşma yaptı.
Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş, valilik bahçesinde çok sayıda olan kedilerin kısırlaştırılması için talimat verirken, bir kaç kez "Kediler kısırlaştırıldıktan sonra mutlaka yine valilik bahçesine getirilsin" diye de önemle tembihledi.
Biz de belediyelerimizle sürekli olarak iletişim içinde süreci yakından takip edeceğiz.
Sayın Valimize minnettarız. Türkiye'de ki tüm sayın valilerimize örnek gösterelim, linki hepsine yollayalım.
Nesrin Çıtırık/ HayKonfed Başkanı.
==============================
TOPLANTIYA İLİŞKİN BASIN HABERLERİ:
https://www.sondakika.com/
http://www.adana.gov.tr/sokak-
http://www.cukurovapress.com/
Sokak Hayvanlarının Durumu Değerlendirildi
29.04.2019
SOKAK HAYVANLARININ DURUMU DEĞERLENDİRİLDİ
Vali Mahmut Demirtaş’ın başkanlığında düzenlenen toplantıda, kentteki sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, bakım ve rehabilitasyonu hususunda yapılacak çalışmalar detayları ile ele alındı.
Makam toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Vali Yardımcısı Murat Süzen, ilçe belediye başkanları, Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık ve kamu kurum temsilcileri katıldı.
Vali Demirtaş toplantıda yaptığı açıklamada toplum sağlığı açısından önem arz eden bir konu olan sokak hayvanları hususunun, hayvan hakları çerçevesinde değerlendirilerek toplumun tüm kesimini mutlu edecek gerekli çalışmaların yapılacağını ve yapılan çalışmaların da takipçisi olacaklarını ifade etti.
Adana genelinde başıboş halde dolaşan köpeklerin durumunun detayları ile ele alındığı toplantıda, tüm ilçelerde bakım ve rehabilitasyon merkezi kurulması kararlaştırıldı. Yapılan görüş alışverişinin ardından toplantı sona erdi.
==================
VALİLİKLERE YOLLANACAK ÖRNEK YAZI, YEREL SORUNLARA UYARLAYABİLİRSİNİZ;
https://www.facebook.com/
DEĞERLİ VALİLERİMİZ,
Sahipsiz hayvan sorununda TEK ÇÖZÜM etik ve bilimsel koşullarda KISIRLAŞTIRMA yapılmasıdır.
Devasa barınaklar asla çözüm değildir. Yurt çapında milyonlarla ifade edilen sahipsiz hayvanların konacağı bakımevleri oluşturmak ve sürdürmek karşılanamaz bütçeler gerektireceği için MÜMKÜN değildir, ÇÖZÜM değildir.
Her il ve ilçe KISIRLAŞTIRMAYI kendi sınırları içinde yapmalıdır. Başka bir şehre kısırlaştırma amacı ile hayvanları götürme ise belediyelere BAŞKA ŞEHİRLERE ve YABANA köpek ve kedileri atma imkanı sağladığından, asla doğru değildir.
Bunun sağlanması için siz Sayın Valimiz başkanlığında, tüm belediye başkanlarının katılımı ile İL HAYVANLARI KORUMA KURULU toplanması ve bu kararların orada alınması naçizane önerimizdir.
Bu bağlamda TALEPLERİMİZ:
1. Öncelikle, 2004 Yılında çıkan Hayvanları Koruma Kanunu'nun AMİR HÜKMÜ olan KISIRLAŞTIRMA için tüm İLÇELERDE küçük ölçekli "KISIRLAŞTIRMA ve Acil Tedavi Merkezi" kurulmalıdır. Bu merkezlerde etik ve tıbbi koşullarda KISIRLAŞTIRMAYI yoğun biçimde yapacak veteriner hekimler görevlendirilmelidir. İlçelerde kesinlikle BAKIMEVİ veya BARINAK kurulmamalıdır. Mağdur sakat sokakta yaşamını sürdüremeyecek hayvanlar büyükşehir ve İl merkezlerinde kurulacak olan DÜŞKÜN HAYVANLAR EVİ'ne yollanmalıdır. İlçelerin "kısırlaştırma bahanesi" ile belediye sınırları dışına köpek çıkarmaları önlenmelidir.
2. Büyükşehir ve il merkezlerinde ise tam teşekküllü ve gerekli sayıda Veteriner Hekim, Veteriner Teknikeri ve elemanın istihdam edildiği HAYVAN HASTANESİ kurulmalıdır. Büyükşehirlerdeki HAYVAN HASTANELERİNDE kısırlaştırma yapılmamalıdır. İllerdeki HAYVAN HASTANELERİNDE ise sadece il merkezindeki hayvanlar kısırlaştırılmalıdır.
3. Ayrıca, büyükşehir ve il merkezlerinde mağdur hayvanlar için ömür boyu yaşayacakları koşullarda DÜŞKÜN HAYVANLAR EVİ oluşturulmalıdır. İlçelerdeki mağdur hayvanlar bu Düşkün Hayvanlar Evine getirilmelidir.
4. Hayvanların toplanmasını amaçlayan 1000 lerce hayvanın konacağı DEVASA BAKIMEVLERİ kesinlikle kurulmamalıdır. Büyük bakımevlerinin karşılanamaz BÜYÜK bütçelerinden dolayı, belediyeler barınağa götürme kılıfı ile, çoğu kez öldürmekte, bir kısmını da çöplüklere, ıssız yabana, kırsala, dağlara ve başka ilçelere atmaktadırlar. Köpekler oralarda hızla üreyip çoğalmaya devam etmektedirler. Bu nedenle köpek ve kediler ASLA KENDİ BULUNDUKLARI belediye sınırları dışına çıkartılmamalıdır. Devasa bakımevlerinin kurulduğu Trabzon, Balıkesir, Afyon, Denizli, Kocaeli gibi şehirlerde, sahipsiz hayvan sorunu çözülmediği gibi, aksine ilçeler arası birbirlerine köpek atma daha çok artmış ve buna paralel olarak sahipsiz hayvan sayısında PATLAMA olmuştur.
5. Bütün ilçe belediyeleri ve il merkezleri istisnasız KISIRLAŞTIRMA yapmalı ve Hayvanları Koruma Kanunu'nu uygulamalı, uygulamayan belediyeler üzerinde ise İDARİ YAPTIRIM uygulanmalı, hayvanları yabana dağa taşa atan veya öldüren belediye görevlileri cezalandırılmalı, hayvanların sokaklardaki yaşamını desteklemelidir.
Bu çalışmaların, Gönüllü Kuruluşlar, STK lar ve Veteriner Hekim Odaları ile iletişim kurularak yapılması, hizmetin başarılı olması için olmazsa olmaz bir husustur.
Saygılarımızla...
Nesrin Çıtırık
HayKonfed Başkanı
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu
05334458803