Yazı uzun, yeni yasa ile bu konu ÇOKLU Müdürlük, ÇOKLU Bakanlık ve ÇOK başlılık olduğu için, kanun maddeleri karışık gibi geliyor ama, ders çalışır gibi bunları öğrenmez isek, ne TCK ya geçmesi ne de “tuzak maddelerin aşılması” konusunda hiçbir şey yapamayız. Eyvah belediye vahşetleri diye yakınmakla ve çaresizce seyretmekle kalırız. ÖĞRENELİM.
BİRİNCİ BÖLÜM:
Bulunduğumuz yerde ruhsatlı veya ruhsatsız belediye bakımevi denen yerlerdeki zulümleri uygulamaları, yasaya aykırılıkları, görev ihmallerini ve fiziki yapı olarak çok uzun olmadan kısa ve net olarak SORUN ve ÇÖZÜM ÖNERİSİ olarak ayrı ayrı maddeleyelim.
Toplama, dağa taşa atma, araçların durumu, bakıcı toplamacıların zulmünü de örnekleri ile yazalım.
Bakımevi yok ise onun da bu kurumlarca uygulamaların denetlenmesini isteyelim.
Valiliğe vereceğimiz sorgulama yazısını, sosyal medya hesaplarında da yayınlayalım, gönüllü ve milletvekilleri, siyasiler ve ilgili kurumları etiketleyelim. Yazıyı tüm ilgili kurumlara mail ile ve imkan var ise elden de ayrıca götürüp verelim.
İKİNCİ BÖLÜM
“Belediye Bakımevleri’nin hangi kurumlarca hangi yasa maddelerine göre” denetleneceği konusunda ön bilgileri öğrenelim ki talep edebilelim :
I. Yeni 7332 nin “Adli Cezalar” bölümündeki 28/A maddesinde belirtilen, 5199 kanunun 14. Maddesinin (m) bendindeki “işkence, acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişilerin hapisle yargılanacağı” hükmü, sadece vatandaşı değil, belediye bakımevlerinde hayvanları acımasız ve zalimce koşullara mahkum eden, eziyetli toplamalar yapan belediye görevlilerini de kapsayacak. İster bakımevindeki hayvanlar olsun ister dışarıda veya başka yerlerdeki hayvanlar olsun TCK kapsamında korumaya alındı ve bu suçu işleyen “belediye görevlisi, resmi görevli veya sivil vatandaş” olan tüm kişiler, TARIM Müdürlüklerince savcılığa verilecek.
2. Hayvanlara yönelik hizmetler 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda belediye görevleri arasında yer aldı. Dolayısı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da, belediye hizmetlerinden sorumlu ve belediyeleri de denetleyen bir bakanlık olarak devreye girdi. Bu bakanlık bir genelge yayınladı ve görev yapmayan belediyelerin hukuki ve cezai sorumluluk altında olacağını açıkça genelgenin 16. Maddesinde yazdı.
3. DKMP Genel Müdürlüğü geçen yıl Ocak ayında bütün DKMP İl Müdürlülerine talimat yazısı yolladı ve “her 15 günde ve her ayda bir belediye bakımevlerinin denetimini” talimatladı.
4. İçişleri Bakanlığı Hayvanların Korunmasına Dair genelgeler yolladı ve bu genelgelerde Vali/Kaymakamların belediye bakımevlerini denetlemesi, bakımevlerinin 7/24 veteriner hekim de bulundurarak çalışması dahil pek çok madde var.
Arkadaşlar, farkındayım çok fazla kanun genelge maddesi ve farklı kurumlar ve görevleri var ama bunları ÇOK İYİ ÖĞRENMEZ isek, uygulanmasını da sağlayamayız.
Her zaman için sorularınızı bana 05334458803 whatsapp tan veya
[email protected] adresime mail ile yazabilirsiniz.
Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı.
=================
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM:
Valiliklere BELEDİYE Bakımevlerinin DENETİMİ için ÖRNEK YAZI
=================
KONU: Yasalar çerçevesinde belediye bakımevinin ve uygulamaların denetlenmesi hk.
YASAL DAYANAK: 5199, 7332 , 5393 sayılı Kanunlar, Yönetmelikler, İçişleri, Çevre ve Şehircilik ve Tarım Bakanlığı Genelgeleri
DAĞITIM: Milletvekilleri, Siyasi Partilerin Organları, Tarım Orman Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, DKMP İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Basın Kuruluşları, Tüm Belediyeler
VALİLİK YÜKSEK MAKAMINA,
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Bakımevlerinde 7/24 veteriner hekim de bulunarak tedavi ve bakım hizmeti verilmesini talimatlandıran İçişleri Bakanlığı 11172 ve 12867 sayılı Genelgeleri ile 7332 Sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu ve TCK da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ve 5393 Belediye Kanunu gereği, Valiliğinizce, aşağıdaki kurumların, belediye bakım evini kendi görev ve yetkileri çerçevesinde acilen denetlemesinin sağlanmasını önemle talep ediyoruz. Bu denetlemelerde EKTE sunduğumuz tarafımızca hazırlanmış olan bakımevindeki sorunlar ve çözümleri ile hayvanlara yönelik yanlış uygulamaların yer aldığı RAPORUN dikkate alınmasını önemle talep ediyoruz.
Bu bağlamda bizim de sunduğumuz sorunlar ve çözüm önerileri de dikkate alınarak:
1.. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünden, İl Müdürlüklerine gönderilen TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü "Sayı : 26137614-280.01.02-290757 ve COVID-19 Tedbirleri Kapsamında Geçici Hayvan Bakımevlerinin Denetimi" konulu talimat yazısı çerçevesinde, "67 Maddelik Bakanlık Denetim Tutanağı" esas olmak üzere, özellikle aşağıdaki hususlara önem verilerek belediye bakımevinin denetlenmesini talep ediyoruz.
a. denetimlerin veteriner hekim kontrolünde 15 günde bir yapılması ve hayvanların sağlık durumlarının (hayvanlarda enfeksiyöz ve/veya paraziter hastalıkların bulunma durumu, hayvanların zayıflık durumu, vücutlarında yaraların olup olmadığı vb.),
b. hayvanların bulundurulduğu alanların temizliğinin ve mevsim koşullarına göre hayvana gerekli korunaklı ortamı (hayvanlar aşırı sıcağa ve soğuğa maruz kalmayacak şekilde) sağlayıp sağlamadığının, kafeslerin yoğunluk durumunun,
c. hayvanların sürekli olarak temiz su ve yeme ulaşımı olup olmadığının ve yemlerin tazeliğinin özenle kontrol edilmesi ve tespit edilen tüm hususların detaylı olarak denetim formuna ve tutanaklara işlenmesini TALEP ediyoruz.
2.. Tarım İl Müdürlüğünün 7332 Sayılı Kanunda ADLİ CEZALARDA, 14. Maddeye eklenen (m) bendine aykırı muamelede uygulanacak “bir evcil veya ev hayvanına işkence eden, acımasız ve zalimce bulunan kişi 6 aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü gereği, belediye bakımevindeki hayvanlara “işkence, acımasız veya zalimce muamele” olup olmadığını yerinde denetlemesini, eğer var ise, oradaki yetkili ve görevliler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını sağlamasını TALEP ediyoruz.
3.. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünce 711 888 46 7 25595 22 sayılı, 27.12.2021 tarihli Sahipsiz ve Tehlike Arz Eden Hayvanlar Hakkındaki 2021/24 Genelgenin , 16. Maddesi ile “İlgili Kanunlar ve bu Genelge kapsamında kendilerine tevdi edilen görev ve sorumlulukları yerine getirmediği veya bunlara aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen belediyelerin hukuki ve/veya cezai sorumlulukları doğacağından, belediyelerimizce konuyla ilgili görev ve sorumlulukların titizlikle ve öncelikle yerine getirilmesi,” ifadesi ile belediyelerin aykırı faaliyetlerde bulunması halinde HUKUKİ ve CEZAİ sorumlulukları doğacağı açıkça belirtilmiştir.
Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün
71188846/19864 sayılı ve 25/01/2019 tarihli Denetleme Hakkında Görüş Talebi yazısında, bakanlığın belediyeleri denetleme yetkisi olduğu yer almaktadır.
Bu genelgeler çerçevesinde belediye bakımevinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce denetlenmesini, İçişleri Bakanlık genelgelerinde açıkta talimatlandırılmış olan "bakımevinde 7/24 veteriner hekim bulunarak bakım ve tedavi hizmetenin verilip verilmediği" ve diğer tespit edilen aykırı hususlar için belediye hakkında hukuki ve/veya cezai işlem başlatılmasının sağlanmasını TALEP ediyoruz.
4. 7332 Sayılı Kanunun 7. Maddesi ile, mevcut 5199 Sayılı Kanunun “Valilik İl Hayvanları Koruma Kurulu HKK” görevlerini içeren 16. Maddesi E bendine, “DENETLEMEK” ibaresi eklenmiştir. Koordinasyonun sağlanması çerçevesinde İl HKK üyeleri olan DKMP İl Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Veteriner Hekimler Odası Temsilcisi ve HKK üyesi STK ların da yer alacağı ALT KOMİSYON kurularak denetimlerin düzenli yapılması ve kanunlar çerçevesinde adli ve idari işlemlerin yapılmasını önemle talep ediyoruz.
Ekte ayrıca mevcut bakımevinde yaşanan sorunlar, yasaya aykırı uygulamaları ve denetlenmesini talep ettiğimiz hususları içeren RAPOR sunulmuştur. Denetimlerde bu hususların tek tek DENETLENMESİNİ, gerekiyor ise İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kuruluna raporun yollanmasını ve sonuçlarının tarafımıza ve kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmasını emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.
TC İSİM...
Ek 1... DKMP Genel Müdürlüğünden Yollanan DENETİM Yazısı
Ek 2…Belediye uygulamaları ve bakımevi durumu için RAPOR
===========
ASLININ AYNIDIR
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Sayı : 26137614-280.01.02-290757
Konu :COVID-19 Tedbirleri Kapsamında Geçici Hayvan Bakımevlerinin Denetimi
DAĞITIM YERLERİNE
Bilindiği üzere 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun "Yasaklar" başlıklı 14 üncü maddesi (a) bendi ile "Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek." filleri yasaklanmıştır.
Geçici hayvan bakımevlerinde sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonu işlemleri gerçekleştirilirken de söz konusu maddenin ihlal edilmemesi, hayvanların bakım ve tedavi işlemlerinin uygun şekilde gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.
Bu doğrultuda, özellikle de pandemi döneminde geçici hayvan bakımevlerinin denetimine özen gösterilmesi;
1. denetimlerin veteriner hekim kontrolünde 15 günde bir (İstanbul, Ankara ve İzmir de ayda bir) titizlikle gerçekleştirilmesi,
2. veteriner hekim bulunmayan il şube müdürlüklerinin İl Tarım Müdürlüklerinden veteriner hekim talep ederek denetimleri gerçekleştirmesi;
3. söz konusu denetimlerde hayvanların sağlık durumlarının (hayvanlarda enfeksiyöz ve/veya paraziter hastalıkların bulunma durumu, hayvanların zayıflık durumu, vücutlarında yaraların olup olmadığı vb.),
4. hayvanların bulundurulduğu alanların temizliğinin ve mevsim koşullarına göre hayvana gerekli korunaklı ortamı (hayvanlar aşırı sıcağa ve soğuğa maruz kalmayacak şekilde) sağlayıp sağlamadığının, kafeslerin yoğunluk durumunun,
5. hayvanların sürekli olarak temiz su ve yeme ulaşımı olup olmadığının ve yemlerin tazeliğinin özenle kontrol edilmesi ve
6. denetimlerde tespit edilen tüm hususların detaylı olarak ekte gönderilen denetim formuna ve tutanaklara işlenmesi, bahsi geçen hususlar ile ilgili yerel yönetimlere gerekli bilgilendirmelerin yapılması hususunda;
Gereğini rica ederim.
Erdem İSMETOĞLU Genel Müdür a. Genel Müdür Yardımcısı
Ek: Denetim Formu (3 sayfa) Dağıtım: 15 Bölge Müdürlüğün
===================================
Nesrin ÇITIRIK
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı
+90(533) 445 88 03