MEVCUT DURUM ve SORUN:1. Bakımevinde yeşil bahçeler bulunmasına rağmen, bu alanlar hayvanlar için kullanılmamış. Hayvanlar beton üzerine oluşturulmuş, metrelik hücrelere konulmuş. Bölmelerde palet yoktu. Denizden gelen sert esinti ile ve o gün hava yağmurlu olduğundan hayvanlar o ıslak beton zeminde bulunan metrelik hücrelerde, hareketsiz ve sırılsıklam vaziyetteler idi. Kafeslerin temizlik aşamasında da ameliyatlı veya hasta bir hayvanın pislikli sulara maruz kalması kaçınılmaz.. Isınma sistemi yok. Buraya sağlıklı giren hayvan, hasta çıkar.
==ÇÖZÜM : Bakımevinin bahçeli bölmeleri hayvanların bulundukları beton hücrelere dahil edilerek, her bir bölme KAPALI ve AÇIK alanlardan oluşmalı .. Bu bölmeler soğuk ve ayaza karşı korunaklı hale getirilmeli, mutlaka ısı yalıtımlı malzeme kullanılmalı.. Her bölmeye UFO ısıtıcılar takılmalı. Her bölmede hayvan sayısı ile orantılı PALET konulmalı. Yeşil alan üzerine etrafı teller ile çevrili bahçeli alanlar oluşturularak, buraya da bakımevinde sürekli yaşayan, bakıma muhtaç, engelli, yavrulu anne ve pitbull gibi hayvanlar için etolojik ihtiyaçlarına uygun yaşam alanları oluşturulmalı.
MEVCUT DURUM ve SORUN: 2. Mesai saatleri sonrası tek bir ışık bile yanmayan bakımevinde, Veteriner hekim, görevli, bakıcı bulunmuyor.. Kanamalı, serumlu hayvanlar kaderine terk ediliyor. Mesai saatleri sonrası acil, yaralı hayvanlar için ise zaten tüm gün çalışan Veteriner hekimin uykusundan uyandırılarak getirildiği İCAPÇI Veterinerlik anlayışında hizmet var. Bu da ACİL bir hayvana müdahale için yok denecek bir sistemdir.. Oysa her belediye bakımevinde 7/24 müdahaleye hazır Veteriner Hekim ve ekip bulundurulması yasal zorunluluktur.
==ÇÖZÜM: 2.)Bakımevinde 7/24 Veteriner Hekim, ekip, bakıcı ve bekçi bulundurulmalı.
MEVCUT DURUM ve SORUN: 3) Bakımevinde tedavisi sağlanamayan, kırıklı vakalar gibi veya tahlil , röntgen gibi ileri tanı yöntemleri ve tedaviler YOK. Bunun için belediyenin bu hizmetleri sağlayan özel bir klinik ile hizmet alım anlaşması YOK...Bu durumda bir çok hayvanın kaderine terk edilerek, acı çekerek ölmesi demektir. 2020 yılında sadece 120 köpek kısırlaştırması yapılmış. Oysa asgari 2000 köpek kısırlaştırılmalıydı..
==ÇÖZÜM: 3.) Tahlil, rontgen ve kırıklı vakalar gibi bakımevinde sağlanamayan tüm hizmetler için bu hizmetlerin sağlanacağı özel bir klinikten HİZMET ALIM anlaşması yapılmalı. Mesai saati sonrası yaralı veya acil müdahale gerektiren hayvanlar için de tam teşekküllü bir klinik ile anlaşma yapılmalı. Günde asgari 5-10 köpek ve ayrıca kedi kısırlaştırılarak , yılda asgari 1500 kısırlaştırma sağlanabilmeli.
MEVCUT DURUM ve SORUN: 4:) Bakımevinde, mağdur, sokakta hayatını idame ettiremeyecek, engelli KEDİLER için yaşam ortamı yok. Kedilere yönelik kısırlaştırma da yok denecek seviyede. Aynı zamanda Veterinerlikten sorumlu olan TEK bir Veteriner hekim çalışıyor.. Veteriner hekim, bu koşul ve imkansızlıklar içinde her ne kadar çok iyi niyetli birisi olsa da 7/24 tedavi ve olması gereken seviyede kısırlaştırma yapması imkansız.
==ÇÖZÜM: 4) Bakımevinde, köpeklerden uzak bir yerde yeşil alana, KEDİ SIĞINMA EVİ oluşturulmalı. Kedi kısırlaştırmaları da yoğun biçimde başlatılmalı..Veteriner hekim, tekniker, bakıcı ve bekçi sayısı artırılmalı.
MEVCUT DURUM ve SORUN: 5) Belediyenin sokaklardaki hayvanlar için de gönüllüler ile işbirliği içinde BESLEME çalışması yok.... Çınarcık sokaklarında çok sayıda açlıkla mağdur ve sakat hayvan olduğunu gözlemledik. Ayrıca toplamada görev alan belediye ekiplerinin kısırlaştırma amacı olmadan toplama yaptıkları, toplanan hayvanların akıbetlerinin bilinmediğine , zaman zaman da Çınarcık da bakılan hayvanların çöplüklerde ve başka ilçelerde bulunduğuna dair gönüllülerden gelen bilgiler mevcuttur. Tüm bu koşullar ve uygulamalar yasayı ihlal olmakla birlikte hayvan haklarını ihlal ediyor.
==ÇÖZÜM..5.) . Sokaklardaki hayvanların beslenmesi için gönüllüler ile besleme grubu oluşturulup, gönüllülerin belirleyeceği noktalara hergün düzenli besleme yapılması sağlanmalı.. Kısırlaştırma amacı olmadan toplama yapılmamalı, hayvanlar hiç bir suretle ilçe dışına ormanlık alanlara atılmamalı, alındıkları yerlere bırakılarak buralarda yaşamları desteklenmeli.
Bu bağlamda;
Gerek bakımevinin hayvanlar için hayati önem taşıyan fiziki koşulları
ve uygulamalar ve gerekse de sokaklardaki hayvanlar için tüm bu yapılacak çalışmalar yasal bir zorunluluk olmaktan önce insani ve vicdani bir sorumluluktur.
Başkan Numan Soyer'den öncelikle insani ve vicdani olarak tüm bu sorunlara yönelik acilen gerekli çalışmaları başlatmasını talep ediyoruz.
Sayın Kaymakamımızın da bizzat gözlemlediği bu koşulların en kısa sürede düzeltileceği inancındayız.. Bizler de yönlendirme desteği vererek takipçisi olacağız.