Çözümü Sözcü'de dile getiren Sevgili Mehmet Serbes'e Teşekkürlerimizle.

Tarih: 11/11/2023
Adana'da büyükşehir ve ilçe belediyelerin GÖREV ihmalleri nedeni ile, hem sokaklarda aç sefil yaşam savaşı veren zavallı hayvanlar ve hem de muzdarip ve şikayetçi olan vatandaşların durumunu ve ÇÖZÜMÜ SÖZCÜ'de dile getiren Sevgili MEHMET SERBES'e teşekkürlerimle.. 
 
Nesrin Çıtırık
HayKonfed Başkanı
 

NOT: Kanun tanımaz belediye başkanlarına, milletvekillerine, MUHTARLARA ve belediye meclis üyelerine bu yazıyı dikkatle okumaları tavsiyem ile..
==================
SN MEHMET SERBES'in SÖZCÜ'deki ADANA BÜYÜKŞEHİR ve İLÇE BELEDİYELERİNİN Hayvanlar için UYGULAMALARI  YAZISI:
==================
Sorun varsa çözüm de var ama çözen yok!
Adana'da sokak köpekleri sorunu günden güne içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Hayvan dostlarının onca çabasına ve seslenişine rağmen bir taraftan sahipsiz,  başıboş, şehre yakın kırsal alanlarda aç biilaç kendi haline bırakan ve  bir yandan da sürekli üreyen köpekler, diğer yandan artık şehirlerin ana caddelerinde kimi zaman korku da salabilen hayvan sayısının artması…
///////// Oysa hayvan dostlarının bu konuda yıllardır seslenişleri ve çözüm önerileri var.
İşte Adanalıların yakından tanıdığı bu hayvan dostlarından olan ve ömrünü  neredeyse bu uğurda adamış Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu  (HAYKONFED) Başkanı Nesrin Çıtırık, hayvanseverler ile birlikte  ziyaretime gelerek bu konuda yaptıkları çalışmaları ve taleplerini  anlattı.
Nesrin Çıtırık, Adana Büyükşehir Belediyesi Hayvanlara Yönelik
Uygulamaları ve Bakımevi Hizmeti İçin hazırladıkları Durum Tespit Raporu ‘nu aktararak bilgilendirmeye başladı.

//////// Çıtırık bu Durum Tespit  Raporu doğrultusunda “Adana Büyükşehir Belediyesi bakımevinde de yıllık  kısırlaştırma kapasitesi 36.000 köpek olmasına rağmen, yılda sadece 4-5  bin civarında köpek kısırlaştırıldığı için Adana'da köpekler kontrolsüz  olarak hızla çoğalmaya devam ediyor. Hayvanlar aç sefil hasta perişan
yaşam savaşı verirken, vatandaşlar da mustarip ve şikâyetçi.
///////Geçmiş dönemde Sayın Vali Mahmut Demirtaş, bütün belediye başkanları ile bizzat toplantı yaparak tümüne KISIRLAŞTIRMA MERKEZLERİNİ kurma talimatı  vermesine ve daha sonra da bu merkezlerin projelerini yollamasına  rağmen, belediyeler toplayıp dağa taşa ve başka ilçelere atmaya devam ettiler ve ediyorlar.” diyerek gördüğü eksikleri şöyle sıraladı:

///////////“Yeni bakımevinin inşaatı tam olarak bitmeden ve hiçbir hazırlık  yapılmadan acele ile taşınılan barınağın inşaatı da eski barınağın  hurdaları ile derme çatma tamamlandı. Hala daha yapısal olarak çok eksik var. Bir yılda 36.000 köpek kısırlaştırma kapasitesi olan  barınakta, belediye başkanının yeterli sayıda veteriner hekim, bakıcı,  yardımcı eleman almaması ve ekipman araç sağlamaması nedeni ile yılda  sadece 4-5 bin civarında köpek kısırlaştırılabiliyor. Sokaktaki 50 bin köpek, yılda 5 bin kısırlaştırma ile üreme kontrol altına alınabilir mi? Ayrıca, 4 Yıl öncesinden her yıl 20 bin köpek bile kısırlaştırılmış olsaydı, bu gün Adana sokaklarında üreme tamamen kontrol altına alınmış olacaktı.

/////////Adana Büyükşehir Bakımevinde 28 Veteriner Hekim olması gerekirken, mevcut  veteriner hekim sayısı 12-13 arası değişiyor. Keza veteriner teknikeri  de aynı biçimde eksik. Hayvanlara doğrudan bakım ve temizlik  sağlayan hayvan bakıcı sayısı ise asgari 70 olması gerekirken 25-30  arasında. Temizlik olmadığı için barınak enfekte, sağlam giren hayvanlar mikrop kapıp ölüyorlar. Ölüm oranı enfeksiyon nedeni ile çok yüksek.

//////////Ambulans ekibi, toplama ve bırakma ekibi, mutfak, ameliyathane ve diğer yardımcı ve genel temizlik elemanları kesinlikle sayı olarak çok  yetersiz…”
///////Nesrin Hanım, daha bir çok tespitlerini aktardı fakat burada hepsini yazmamıza imkân yok.
Peki bu kadar sorun ve tespit eden hayvan dostlarının çözüm önerileri yok mu?
Olmaz olur mu?
Elbette var.
İşte Hayvan dostlarının Adana'daki bu sorun için çözüm önerileri şöyle sıralanıyor:
///////Adana Büyükşehir Belediyesi Bakımevinde mevcut elemanlara ek olarak asgari 70 hayvan bakıcı, 16 veteriner hekim ve 16 veteriner teknikeri alınması,
/////////4 adet hasta hayvan ambulansı alınması, 4 adet hayvan toplama-bırakma  aracı (İçi kafesli büyük araç) alınması, bu araçların her birine şoför  ve yardımcı olarak ekip alınması, bakımevinin hurdalarla tamamlanan  paslı kirli bölmelerinin TADİLATLARLA gerekirse yeniden yapılarak  hijyenik hale getirilmesi,
//////////Kedi tedavi bölümüne asgari 12 bakıcı ve 4 veteriner teknikeri alınması gerekiyor…  
”Peki Büyükşehir'de durum böyle de ilçelerde farksız mı?
Bakın tüm ilçeleri tek tek inceleyen Nesrin Çıtırık ve arkadaşları hangi sonuçlara varmışlar:
///////ÇUKUROVA Belediye Bakımevi: İyi koşullarda olan bir köpek bakımevi var ama,  toplama aracı eski bir araç olması, ekip yeterli olmaması ve  ameliyathanenin yeterli olmaması nedeni ile yeterli kısırlaştırma  yapılamıyor. Yılda 3000 köpek kısırlaştırma kapasitesi varken, yeterli  eleman ve araç olmadığı için 300 civarında kısırlaştırma yapılıyor.
Kediler için de hiçbir hizmeti yok.
///////SEYHAN Belediyesi, hiçbir  şekilde köpek kısırlaştırması yapmıyor. Sadece kediler için şehir  merkezinde kedi kısırlaştırma merkezi yapıldı, bütün Adana ilçelerine de gönüllü olarak hizmet veriyor.
/////////SARIÇAM Belediyesi, 2 veteriner  hekimi olmasına rağmen şu anda hiç kısırlaştırma yapılmıyor. Bakımevi  yok, tedavi yok, kısırlaştırma yok. Gönüllülere mama desteği veriyor.
/////////YÜREĞİR Belediyesi, hiçbir şekilde kısırlaştırma yapmıyor, bakımevi yok,  kısırlaştırma ünitesi yok. Sokak hayvanlarına besleme yok. Kurdukları  mama yapma makinası ile çalışmıyor, çalıştığı zaman da küspe ürettiği  için hayvanlar yemiyor…”

İşte sokak hayvanlarının sağlıklı ortamda yaşayabilmeleri için neredeyse tüm ömrünü bu uğurda adayan Nesrin  Çıtırık ile yanındaki hayvan dostlarının Adana'daki sokak köpeği sorunu
için tespitleri böyle.
Gerçekten de önlemlerin yetersiz olması  nedeniyle sokak köpekleri günden güne üreyip, çoğalırken bir taraftan da da açlık ve hastalık sorunlarıyla baş başa kalıyor.
Bu da hem insan, hem hayvan sağlığı, hem de çevre için ciddi sorunlar yaratıyor. Fakat sorun çözümsüz değil.
İşte hayvan dostları bu çözümleri ortaya koyuyor.
Ve olayın çözümü de öyle atla deve değil.
Yani bu sorunu çözmek için milyon dolarlar gerekmiyor. Biraz emek, biraz ilgi ve biraz beceri ile Adana'yı hayvanlar için de güzel bir yaşam alanı yapmak mümkün.
Haydi gelin, hayvan dostlarının sözlerine kulak verelim ve Adana'yı bir  yandan başıboş köpeklerin yarattığı korku atmosferinden kurtarırken  diğer yandan da bu can dostlarımızın yaşam haklarını sağlıklı biçimde  sürdürmelerine izin verelim.
Güzel olmaz mı?…
Mehmet Serbes / Sözcü
 
Haberin Linki:
Genel İçerik
Tavport Ayrıcalıklı, hızlı ve güvenli online seyahat sitesi
Her Rezervasyon
Hayvan Dostlarımızı
Sevindiriyor!
Omron Endüstriyel Otomasyon
Hayvan Refahını
Sağlamak İnsanlık
Görevidir.
haykonfed.org
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram