DATÇA'DA SOKAK HAYVANLARININ SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞI:

Tarih: 20/01/2018

27067881_1924036497610675_5947721875747160550_n

Sayın Kaymakam, Belediye Başkanı ve Can Dostlarının Katıldığı toplantıda HayKonfed gönüllüsü arkadaşımız Sabiha Arslan ile HayKonfed YK Genel Sekreteri Timur Ugan'ın Önerileri İlgi Gördü.
DATÇA VE TÜM KÜÇÜK İLÇELER İÇİN ÖNERİLERİMİZ: TAM METİN... Sokak hayvanları için kısırlaştırma, aşılama, sağlık hizmeti ve mağdurların korınması için bakımevi kurma görevi 5199 sayılı kanunla belediyelere verilmiştir.
Kanunun tamamı aşağıdaki linktedir..
https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5199.html

Bakımevi yapımı konusunda bir standart-ölçü yoktur. Bir bahçeli ev bile bakımevine dönüştürülebilir. Elektrik -suyu olan- Ameliyat için kullanılacak veterinerlik araç gereçleriyle donanımlı bir oda, bir karantina odası, ameliyat öncesi ve sonrasında kullanılacak bakım kafesleri, mağdur hayvanların yaşayacağı kulube ve yağmurluk, gölgelikleri -olan bir bahçe bile işlevini yerine getirdiğinde ruhsatlı bir bakımevi olabilir.

Bakımevinden önce en önemli şey elbette işini bilen, cerrahisi olan bir belediye veteriner hekiminin bulunmasıdır.

Vicdanlı, mesleğine bağlı, cerrahi bilgisi olan bir genç veteriner hekim bir yılda bir ilçede sokak hayvanlarının sorunlarını çözer.

Milyonlarca liralık yatırımla tam teşekküllü bir bakımevi de kursanız bu niteliklerde bir veteriner hekiminiz ve hayvansever çalışanları olmadıkça "kısa sürede orası ölüm kampına döner" ve belediye çok zor durumda kalır.

Hizmet alımı, sözleşmeli veteriner yada katil,dolandırıcı mobil uygulamalar çözüm değildir.

İlçe popülasyonunu kontrol almada kısırlaştırmada devamlılık esastır. Hemen her gün ve tam zamanında kent içinde gönüllüler yada belediye görevlilerince alınıp kısırlaştırılacak hayvanların sayısı günde 3-5 olsa yılda 1000 hayvan kısırlaştırtılmış olur ki bu sayının artmaması için ilk etapta yeterlidir.

Rize, Çankırı, Kastamonu, Ergene de belediyelerimizle yaptığımız çalışmalar bu sonucu vermiştir, kanıtlamıştır.

Küçük ama donanımlı tam işlevli bir bakımevi ve bir tek idealist veteriner hekim ile büyük sonuçlar almak mümkündür.

İstenen kent içinde sayının kontrolü; halk sağlığı ve desteği, sakin, sevecen kimsenin rahatsız olmayacağı belediyenin ve gönüllülerin ihtiyaçlarını karşıladığı ve koruduğu bir köpek gurubu yaratmaksa çözüm budur. Küpeli kontrollü köpeklerin kızışma dönemi agresiflikleri de olmayacağından kentin güzellikleri olarak aramızda yaşayacaklardır.

Bu tür bakımevleri hayvan seven sevmeyen herkesi mutlu edeceğinden belediyelere de siyaseten de büyük puan kazandırmaktadır. Bu İnsani yaklaşım ve çözüm, halk sağlığı, mağdur hayvanların tedavi ve korunmasının yapılması korunması açısından kamuoyu gözünde büyük takdir toplamaktadır.

Bu maliyeti son derece düşük uygulama ve sonrasında ilçelerimizde artan ve çöpe giden devasa miktarlardaki yemek-yiyeceklerin toplanması ve evcil - yaban havvanlarına kurulacak besleme odakları aracılığı ile iletilmesi de maliyet düşürücü, takdir gören ve insani bir diğer çözümdür.

Konu hakkında geniş konuşma ve toplantılar için her zaman gerekirse Datça'ya da gelmeye ve deneyimlerimizi aktarmaya hazır olduğumuzu da bilmenizi isteriz.
Timur Ugan HayKonfed YK Genel Sekreteri

Genel İçerik
Tavport Ayrıcalıklı, hızlı ve güvenli online seyahat sitesi
Her Rezervasyon
Hayvan Dostlarımızı
Sevindiriyor!
Omron Endüstriyel Otomasyon
Hayvan Refahını
Sağlamak İnsanlık
Görevidir.
haykonfed.org
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram