İstanbul Hayvan Hakları Derneği Başkanı ve Hayvan Hakları Konfederasyonu Kurucu Kurul Başkanı Mirat Gürol ile sokak hayvanları ve hayvan hakları hareketlerinin geldiği son durum hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Küçük yaşlardan beri hayvan hakları derneklerini destekleyen Gürol, aynı zamanda da Gebze Teknik Üniversitesinde Çevre Mühendisliği bölümünde profesörlük yapıyor.
Türkiye’de sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili tabloyu maalesef biliyoruz. Bize sokak hayvanlarının durumlarından biraz bahsedebilir misiniz?
Burada Amerika’da ve birçok batı ülkelerinde de olmayan bir oluşum mevzu bahis; sokak hayvanları… Sokak hayvanlarını sokakta yaşatmaya çalışıyoruz. Bu hayvanseverlerin üzerine hem mali, hem psikolojik, hem sosyolojik açıdan çok büyük bir yük bindiriyor. Dışarıda yaşayan hayvanların acı çekmediği, acıkmadığı, susamadığı gibi bir algı var. Bazı insanlarımız bin lira maaşı emekli maaşı ile sokaklarda hayvanları beslenmesini, sulanmasını sağlamaya çalışıyor. En önemli problemlerimizden biri kısırlaştırmanın yeterli olmaması. Üretim çiftliklerinde ve petshoplarda hayvan satılmaması, üretilmemesi, internette hayvan satılmaması, sınırlardan hayvan sokulmaması gerekiyor. İçerideki hayvanlarında yüzde 90’a varan oranlarda kısırlaştırılması ve sayıların makul seviyelere çekilerek; insanların bakabileceği, belediyelerin kontrol altında tutabileceği sayılarda tutulması gerekiyor. 2004 te çıkarılmış 5119 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ruhu bu. Ancak uygulama neredeyse yok.
Ülkemiz de sokak hayvanlarını koruyan yasaları yeterli buluyor musunuz? Bu yasalar ne kadar uygulanabiliyor?
Hayvan hakları Türkiye’de kabul edilmiş değil. Kanunumuz hayvan haklarını korumuyor. Hayvan besleyenler tacize uğrayıp, hakarete uğradığı zaman ancak mahkemeye verebiliyoruz. Bir hayvan öldürüldüğü zaman mahkemeye veremiyoruz. Çünkü Ceza Kanunu’nda değil, Kabahat Kanunu’ndayız. Kültür seviyemiz düşük, kanunlarımız da caydırıcı olmadığı için ve sadece İstanbul’da yüzbinlerce sokak hayvanına çare bulmaya çalıştığımız için çok büyük bir yük altındayız. Devlet vergilerimizin bir kısmının sokak hayvanlarına harcanması için belediyelere görev veriyor. O paralar başka şeylere harcanıyor. Bu görev kanuna göre belediyelere verilmiş durumda ancak belediyeler oyla gelen sistemler olduğu için ve hayvanlar oy veremediği için, onların hiçbir konuşma hakkı yok.
Kaynak 1 : http://www.btnet.com.tr/101303-turkiyede-hayvan-haklari-sadece-konusanlarin-dilinde.html
Kaynak 2 : http://www.bthaber.com/hayvan-haklari-konusanlarin-dilinde
Tarih . 03.08.2015