Resmi Gazete Tarihi: 11.08.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26610
HAYVANAT BAHÇELERİNİN KURULUŞU İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; biyolojik çeşitliliğin korunması kapsamında, evcil ve yabani hayvanların doğal yaşam ortamındaki yaşam koşullarının, hayvanat bahçelerinde azami düzeyde sağlanması için teknik, sağlık, refah ve hijyen şartlarının, hayvanat bahçelerinin açılış, ruhsatlandırma ve denetlenmelerine yönelik usul ve esasları ve yapmakla yükümlü oldukları faaliyetleri düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, sirkler ile ev ve süs hayvanı üretimi ve satışı yapan işletmeler hariç olmak üzere, gerçek veya tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından açılan hayvanat bahçelerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 22 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
ç) CITES: 20/6/1996 tarihli ve 22672 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmeyi,
ğ) Genel Müdürlük: Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğünü,
ı) Hayvanat Bahçesi: Evcil ve yabani hayvanların yılda en az yedi gün halka sergilendikleri yerleri,
ö) Müşahede Bölümü: Hayvanat bahçesine gelen hayvanların belli bir süre için gözetim altında tutulduğu bölme veya alanı,
ş) Veteriner Hekim: 9/3/1954 tarihli ve 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun uyarınca mesleğini icra eden ve bu Kanunun 5 inci maddesinde sıralanan görev ve yetkileri kullanan veteriner hekimleri,
ü) Yardımcı Sağlık Personeli: Veteriner hekim sorumluluğunda hayvan sağlığı konusunda çalışan, veteriner sağlık teknikeri, teknisyeni veya laborantı,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Hayvanat Bahçelerinin Gruplandırılması, Yer Seçimi ve Tesis Kurma
Hayvanat bahçelerinin gruplandırılması
MADDE 5 – (1) Hayvanat bahçeleri, içerdikleri hayvan tür sayılarına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.
(2) Hayvanat bahçeleri içinde çocuk hayvanat bahçesi bulundurulabilir.
Yer seçimi
MADDE 6 – (1) Hayvanat bahçeleri, gürültü, hava ve su kirliliğine maruz olmayan, insan ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek endüstriyel kuruluşlar ile her türlü gayrisıhhi müesseselerden uzak, fen, sağlık ve afet şartları bakımından imar ile ilgili mevzuata uygun alanlarda kurulur.
Tesis kurma raporu ve izni
MADDE 7 – (1) Hayvanat bahçesi kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar aşağıdaki belgelerle hayvanat bahçesi kurmak istedikleri yerin il müdürlüğüne aşağıda belirtilen belgelerle müracaat ederler.
ç) Bağlı bulunduğu belediyeden su kullanma belgesi, şehir şebeke suyu bulunmayan yerlerde içme ve kullanma suyu temin projesi ile resmî kurumlarca usulüne uygun olarak alınmış su numunelerinin bakteriyolojik ve kimyasal analiz sonuçlarını gösterir rapor, suyun kuyulardan temin edilmesi hâlinde ise Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden alınacak kuyu suyu kullanma belgesi ve analiz raporu.
(2) Birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeler, il müdürlüğünce incelenir. Belgelerin uygun bulunması durumunda, hayvanat bahçesi yapılacak yerin uygun şartları taşıyıp taşımadığı, Komisyon tarafından yerinde kontrol edilir. Hayvanat bahçesi yapılacak yerin 6 ncı maddede belirtilen şartları taşıdığının tespit edilmesi hâlinde, Komisyon tarafından Ek-2’de yer alan Tesis Kurma Raporu ve İzni iki nüsha olarak düzenlenir, il müdürlüğünce onaylanır. Bir nüshası il müdürlüğünde dosyasında muhafaza edilir, diğer nüshası ise başvuru sahibine verilir.
Hayvanat bahçesi ruhsatı
MADDE 8 – (1) Hayvanat bahçesi tesis kurma raporu ve izni almış olan gerçek veya tüzel kişiler, kurum ve kuruluşlar, çalışma ruhsatı almak için ikinci fıkrada belirtilen belgelerle en geç altı ay içinde il müdürlüğüne müracaat ederler. Bu süre içinde müracaat etmeyenlerin başvuruları işlemden kaldırılır.
(2) Hayvanat bahçesi ruhsatı almak için gerekli belgeler;
(3) Belgeler, il müdürlüğü tarafından incelenir ve belgelerde noksanlık yok ise Ek-3’te yer alan Açılma Raporu düzenlenerek valilikçe Ek-4’te yer alan Hayvanat Bahçesi Ruhsatı verilir. Noksanlıklar varsa hayvanat bahçesi açma talebinde bulunanlara bildirilir.
(4) Hayvanat bahçesine ruhsat verilmeden önce il müdürlüğü tarafından en geç on gün içinde hayvanat bahçesinde inceleme yapılarak av ve yaban hayvanlarının yasal yollarla ve Merkez Av Komisyonu kararlarınca yasaklanan avlanma usül ve şekilleri dışında yakalandığı tespit edildikten sonra, her av ve yaban hayvanı türünün tüm bireyleri için bir adet Ek-6’da yer alan Av ve Yaban Hayvanı ile Ürün Bulundurma Belgesi iki nüsha düzenlenerek, bir nüshası il müdürlüğünde muhafaza edilir, ikinci nüshası ise ilgililere verilir.
(5) İl müdürlüğünce her hayvanat bahçesi için tüm izin ve belgelerin bulunduğu dosya oluşturulur. Hayvanat Bahçesi Ruhsatının (Ek-4) bir örneği ve hayvanat bahçesinde bulunan hayvanlara ait Tür Listesi Formunun (Ek-5) bir nüshası Genel Müdürlüğe gönderilir.
(6) A veya B grubu hayvanat bahçesi sahibi veya sorumlu yöneticisi aşağıdaki belgeleri ruhsat tarihinden sonraki üç ay içinde il müdürlüğüne gönderir.
(7) Hayvanat Bahçesi Ruhsatı beş yıl geçerlidir. Beş yıl sonunda süre uzatımı için bir dilekçe ve ekinde iki nüsha hazırlanan hayvan Tür Listesi Formu (Ek-5) ile birlikte il müdürlüğüne başvuruda bulunulur. Başvuru, Komisyon tarafından yerinde incelenir. Uygun bulunanların ruhsatı beş yıl uzatılır. Uygun bulunmayanlarda tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için üç ay süre verilir. Bu süre sonunda, Komisyonca eksikliklerin giderilip giderilmediği incelenerek son durum tutanakla tespit edilir ve bunlar hakkında 23 ve 24 üncü madde hükümleri uygulanır.
(8) Süre uzatımı hâlinde hayvanat bahçesindeki hayvanlara ait Tür Listesi Formunun (Ek-5) bir nüshası il müdürlüğündeki dosyasına konur, diğer nüsha ise Genel Müdürlüğe gönderilir.
(9) Hayvanat bahçeleri, işletme ruhsatına sahip olmadan halkın ziyaretine açılamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sorumlu Yönetici ve Veteriner Hekim İstihdamı
Sorumlu yöneticinin görev ve sorumlulukları
MADDE 9 – (1) A grubu hayvanat bahçelerinde kuruluş, işleyiş ve denetimiyle ilgili her türlü işlemlerden birinci derecede sorumlu olan bir sorumlu yönetici bulunur. Bakanlık ve Genel Müdürlük ile ilgili bütün iş ve işlemlerde birinci derecede muhatap; A grubu hayvanat bahçelerinde sorumlu yönetici, B grubu hayvanat bahçelerinde ise hayvanat bahçesi sahibidir. B grubu hayvanat bahçeleri sorumlu yönetici bulundurabilir. Sorumlu yönetici Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve en az dört yıllık üniversite mezunu olmalıdır.
(2) Sorumlu yöneticinin ve sorumlu yöneticinin bulunmadığı durumlarda hayvanat bahçesi sahibinin görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
ç) Hayvanat bahçesinin kayıt ve arşiv sistemini oluşturmak, kayıtların doğru ve düzenli tutulmasını sağlamak.
ğ) Güvenlik hizmetlerinin eksiksiz yürütülmesini sağlamak.
ı) Hayvanat bahçesinde çalışacak olan teknik, sağlık ve yardımcı personeli belirlemek ve hayvanat bahçesi sahibine bildirmek.
Veteriner hekimin görev ve sorumlulukları
MADDE 10 – (1) Veteriner hekim aynı zamanda sorumlu yönetici de olabilir.
(2) Veteriner hekimin görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
ç) Hayvanların tedavilerini yapmak ve kayıtlarını tutmak.
ğ) Hayvanlara ait her türlü atık ve artıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesini önleyecek tedbirlerin alınmasını, sorumlu yönetici ile birlikte sağlamak.
ı) Hayvanat bahçesinde çalışan yardımcı sağlık personelinin görev dağılımını yapıp sorumluluk alanlarını ve nöbet çizelgelerini belirlemek, sorumlu yönetici ile birlikte onaylamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Hayvanat Bahçesiyle İlgili Genel Şartlar
Hayvanat bahçesi için genel şartlar
MADDE 11 – (1) Hayvanat bahçeleri aşağıdaki genel şartları yerine getirmekle yükümlüdür.
ç) Hayvan yükleme ve indirme işlemi için rampa ve/veya vinç bulundurulur.
ğ) Temizlik yapmaya uygun basınçlı su sistemi ve dezenfeksiyon için sabit veya seyyar dezenfeksiyon alet ve araçları bulundurulur.
ı) Hayvanların bulunduğu bölümlerde hayvanlar hakkında ırk, tür, menşe ve diğer bilgileri içeren Türkçe ve İngilizce açıklayıcı tabelalar bulundurulur.
ö) Hayvanat bahçesinin büyüklüğüne göre, ziyaretçiler için yeteri sıklıkta tuvalet tertibatı oluşturulur.
ş) Ziyaretçiler tarafından hayvanların beslenmesine izin verilmez. Hayvanlar ve ziyaretçiler arasındaki fiziksel temaslar belirli zaman dilimlerinde ve hayvanat bahçelerinin çalışanlarının gözetimi altında yapılır ve temaslar hayvan refahını tehlikeye sokacak şekilde yapılmaz.
ü) Ziyaretçiler için uyarı tabelaları konulur.
Hayvanların barındırıldıkları yerlerle ilgili genel şartlar
MADDE 12 – (1) Hayvanat bahçelerinde, hayvanların barındırıldığı yerlerde aşağıdaki genel şartlara uyulmak zorundadır.
ç) Tehlikeli hayvanlar için ziyaretçileri koruyacak güvenlik bariyeri bulundurulur ve güvenlik amacıyla konulan bariyerler, özellikle çocukların üstlerinden atlayamayacakları ve altlarından geçemeyecekleri şekilde düzenlenir.
ğ) Suda yaşayan hayvanlar, özelliklerine göre havuzlarda veya akvaryumlarda bulundurulur, sular her hayvan türüne göre ayarlanarak belirli aralıklarda temizlenmesi ve gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin zamanında yapılması sağlanır.
ı) Hayvanların, kendi konularında tecrübeli ve eğitimli kişiler tarafından bakımı ve beslenmesi sağlanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Hizmet ve Sağlık Birimleri
Giriş binası
MADDE 13 – (1) A grubu hayvanat bahçelerinde, ziyaretçilerin giriş yapacakları alanda giriş binası kurulması zorunludur. B grubu hayvanat bahçelerinde de giriş binası kurulabilir. Giriş binası idare binası ile aynı binada bulunabilir.
(2) Giriş binası içinde en az aşağıdaki bölümler bulunur.
ç) İlk yardım noktası,
İdare binası
MADDE 14 – (1) A grubu hayvanat bahçelerinde idare binası kurulması zorunludur. B grubu hayvanat bahçelerinde de idare binası kurulabilir. İdare binası kafeslerden ayrı olarak kurulur.
(2) İdare binasında en az aşağıdaki bölümler bulunur.
ç) Teknik personele ait oda,
Hayvan sağlığı hizmet binası
MADDE 15 – (1) A grubu hayvanat bahçelerinde, hayvanların kontrol ve tedavilerinin yapılacağı, hayvan sağlığı hizmet binası bulunur. B grubu hayvanat bahçelerinde de hayvan sağlığı hizmet binası kurulabilir. B grubu hayvanat bahçelerinde en az bir muayene odası bulunmalıdır.
(2) Hayvan sağlığı hizmeti verilecek olan binada en az;
ç) Röntgen ve ultrason benzeri görüntüleme ünitesi,
bulunur.
Yem deposu ve yem hazırlama bölümü
MADDE 16 – (1) Hayvanat bahçelerinde;
bulunur.
(2) Yem depoları, 29/5/1973 tarihli ve 1734 sayılı Yem Kanunu ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak hazırlanır.
ALTINCI BÖLÜM
Hastalık Bildirimi, Güvenlik, Kayıt ve Arşiv
Hastalık bildirimi
MADDE 17 – (1) Hayvanat bahçelerinde, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa tabi, ihbarı mecburi bir hastalık ortaya çıktığında veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde, sorumlu yönetici veya hayvanat bahçesi sahibi, veteriner hekimin vereceği rapor doğrultusunda durumu tarım il müdürlüğü ile il müdürlüğüne bildirir ve ilgililerce alınacak yasal tedbirleri uygular.
Güvenlik
MADDE 18 – (1) Hayvanat bahçelerinde genel güvenlik önlemlerinin yanı sıra en az aşağıdaki güvenlik tedbirlerinin alınması zorunludur.
ç) Hayvanların verebileceği zararlar açısından risk oluşturan alanlara ziyaretçilerin girmelerini engelleyici önlemleri almak.
Kayıt ve arşiv
MADDE 19 – (1) Hayvanat bahçelerinde, aşağıda belirtilen hizmetlere yönelik olarak kayıtların gün bazında ve düzenli tutulması ve denetime gelen yetkililere istenildiği takdirde gösterilmesi zorunludur.
(2) Hayvanat bahçeleri, hayvan türü ve sayılarındaki değişiklikleri her yılın kasım ayında il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür.
(3) Hayvanat bahçelerinde tüm kayıtlar en az yirmi yıl saklanır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Personelin Kıyafeti, Reklam ve Tanıtım
Personelin kıyafeti
MADDE 20 – (1) Hayvanat bahçelerinde çalışan tüm personelin, hizmetlerin gereklerine uygun olarak önlük, tulum gibi giysiler giymesi zorunludur. Görevlilerin nasıl ve hangi renkte kıyafet giyeceği hayvanat bahçesi sahibi veya sorumlu yönetici tarafından belirlenir ve kayıt altına alınarak uygulamada bu kurala uyulur. Çalışan personel ayırımının kıyafet, renk ve biçim olarak belirlenmesi sağlanır. Personel kıyafetlerinin rengi hayvanların rahatsız olmayacağı renklerden seçilir.
(2) Hayvan bakıcı personeli hariç diğer personelin yakasına, personelin adını, soyadını, mesleğini, unvanını belirten sorumlu yönetici veya hayvanat bahçesi sahibi tarafından onaylanmış fotoğraflı bir kimlik kartı takılması şarttır.
Reklam ve tanıtım
MADDE 21 – (1) Hayvanat bahçeleri, diğer hayvanat bahçeleri aleyhine haksız rekabet oluşturan reklam ve tanıtımlar yapamaz.
(2) Hayvanat bahçelerindeki hayvanların ticari amaçlı film ve benzeri çekim ve gösterilerde kullanıldıkları tüm sahneler il müdürlüğünün iznine ve denetimine tabidir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Denetim, Faaliyeti Durdurma, Ruhsat İptali, Yasaklar, Cezalar, Değişiklik ve Devir
Denetim
MADDE 22 – (1) Hayvanat bahçeleri, bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uygunluk bakımından olağan dışı denetimler hariç her yıl en az bir defa rutin olarak denetim elemanlarınca denetlenir.
(2) Denetimde tespit edilen eksiklik ve usulsüzlüklerin belirtilen sürede giderilmesi hususu, denetime yetkili merci tarafından hayvanat bahçesi sorumlu yöneticisine veya hayvanat bahçesi sahibine yazılı olarak bildirilir.
(3) Genel Müdürlüğün gerek görmesi hâlinde, Genel Müdürlük personelini hayvanat bahçelerinin denetimi için görevlendirebilir.
Hayvanat bahçesinin faaliyetinin geçici olarak durdurulması
MADDE 23 – (1) Ruhsat almadan çalıştığı tespit edilen hayvanat bahçeleri, tesis kurma izni ve ruhsat almaları yönünde il müdürlüğü tarafından yazılı olarak uyarılır. Uyarıyı müteakiben üç ay içinde başvuruda bulunmayan hayvanat bahçeleri için il müdürlüğünce valilikten olur alınarak kapatılması ve bünyelerindeki hayvanların uygun görülen ruhsatlı hayvanat bahçelerine nakledilmesi sağlanır.
(2) Tesis kurma izni ve ruhsatı almış olan hayvanat bahçelerinin denetlenmesi sırasında eksiklik veya usulsüzlük tespit edilmesi durumunda, hayvanat bahçesinin bir kısmı veya tamamı, bu durumun giderilmesi için valilik oluru ile üç aya kadar halkın ziyaretine kapatılabilir.
Hayvanat bahçesi ruhsatı iptali
MADDE 24 – (1) Denetimler sonunda geçici olarak kapatılan ve üç aya kadar bildirilen eksiklik veya usulsüzlükleri gidermeyen hayvanat bahçelerinin ruhsatı iptal edilir ve bu durum sorumlu yöneticiye veya hayvanat bahçesi sahibine yazılı olarak bildirilir.
(2) Ruhsatı iptal edilmiş hayvanat bahçelerine, bünyelerindeki hayvanları satmaları ya da hibe etmeleri için ruhsat iptal tarihinden itibaren üç ay süre tanınır. Bu süre sonunda hayvanlar elden çıkarılmamışsa, diğer hayvanat bahçelerine geri alınmamak üzere ücretsiz olarak naklettirilir. Nakil sırasındaki tüm masraflar ruhsatı iptal edilen hayvanat bahçesi sahibi tarafından karşılanır.
(3) İşletme ruhsatı iptali sonrasında, hayvanat bahçesindeki hayvanların nakillerinin hayvanların özelliklerine uygun ve güvenli bir şekilde yapılarak hayvan refahı ile ilgili koşulların yerine getirilmesi sağlanır.
Yasaklar
MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında yasak olan fiil ve davranışlar aşağıda belirtilmiştir.
ç) Hayvanat bahçelerinde hayvanlara acı ve ıstırap verecek davranışlarda bulunulamaz.
ğ) Hayvanat bahçesinde farklı türdeki hayvanların çiftleşmesine izin verilmez.
Cezalar
MADDE 26 – (1) Hayvanat bahçesi sahipleri, hayvanat bahçelerini, doğal yaşama ortamına en uygun şekilde tanzim etmekle ve ettirmekle yükümlüdürler. Hayvanat bahçelerinde kötü şartlarda barındırılan hayvanlar için hayvanat bahçesi sahipleri, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi gereğince idarî para cezasına çarptırılırlar.
Değişiklik ve devir
MADDE 27 – (1) Hayvanat bahçesi ruhsatında belirtilen sahip ve unvan değişikliği hâlinde, bir ay içinde söz konusu değişiklikleri bildiren bir dilekçe ile ruhsatın aslı eklenerek il müdürlüğüne gönderilir. İl müdürlüğü gerekli gördüğü bilgi ve belgeleri istemek kaydıyla ruhsat üzerinde gerekli düzenlemeleri yaparak yeniden ruhsat düzenler.
(2) Hayvanat bahçesinin başka bir kişiye devri veya satışı hâlinde, devreden ve devralan hayvanat bahçesi sahipleri yazdıkları dilekçe ekinde hayvanat bahçesinin bulunduğu il müdürlüğüne aşağıdaki belgeleri teslim ederler.
(3) Devralan kişi adına yeniden ruhsat düzenleninceye kadar eski sahibinin ve sorumlu yönetici ile veteriner hekimin görevleri devam eder.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Geçiş süreci
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan ve faaliyetini sürdüren hayvanat bahçelerine, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren iki yıl geçiş süreci uygulanır.
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan ve faaliyet gösteren hayvanat bahçeleri, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde ruhsat alırlar. Bu süre içinde ruhsat alınmaması hâlinde 23 üncü madde hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 29 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Orman Bakanı yürütür.