Sayın Cumhurbaşkanımız, AK PARTİ MYK toplantısında, Hayvanları Koruma Kanunu'nun hemen çıkartılması, hayvanlara mezar olan ölüm kampı belediye bakımevlerinin koşullarının düzeltilmesi talimatını vermişti. Hayvanlara işkence eziyet edenlerin insanlıktan nasibini almamış kişiler olduğunu vurgulamıştı.
Sayın Cumhurbaşkanı'nın, bunlara ek olarak, AK PARTİ'nin yerel seçim öncesi belediye başkanları için hazırladığı 10 maddelik MANİFESTOYA, Hayvan Hakları Yasasının da yer alması talimatını verdiği haberi de basında yer aldı.
Minnettarız.
Sayın Cumhurbaşkanı'na belediyelerin bakımevlerinin hayvanlar için MEZAR olduğunu bizzat söyleyen, AK PARTİ Yerel Yönetimlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'ye de ayrıca teşekkür ederiz.
Tüm hayvan severler,
Sayın Cumhurbaşkanımızın bu talimatlarını Belediye Sayfalarına, Belediye Başkanlarına, Orman Su İşleri Bölge Müdürlükleri ve İl Müdürlüklerine en kısa zamanda iletiniz.
Bu bağlamda, yasa tasarısı için bir araya gelmiş olan 200'e yakın STK ve platformdan oluşan "Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'nun" basın açıklamasında, öncelikle STK ların Meslek Odalarının ve Akademisyenlerin de katılımı ile hazırlanmasına ilişkin ANA TALEBİ, kanunun 6. Maddesinde yer alan hususların ve hayvanlar için güçlü biçimde konmuş olan maddelerinin değiştirilmemesi, belediyelerin de CEZA kapsamına alınması ve Tarım Orman Bakanlığının belediyeler üzerinde İDARİ YAPTIRIM yetkisinin olması, KISIRLAŞTIRMANIN yurt çapında temel sağlık prensipleri çercevesinde seferberlik halinnde yapılması ve cezaların 2 yıldan başlaması TALEPLERİ EKTE SUNULMUŞTUR. Bu yazının da dikkatle okunması ve belediyeler ve Orman Su İşleri birimleri ve BAKANLIK ile paylaşılmasını lütfen sağlayınız.
Nesrin Çıtırık/ Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu
HayKonfed Başkanı
===================
DELEGASYON ULUSAL BASIN AÇIKLAMASI:
Sayın Cumhurbaşkanı'nın dünkü Ak Parti MYK toplantısında, hayvan hakları ile ilgili yasa tasarısı hakkında, "Bu yasa hâlâ neyi bekliyor?" sözlerine ilişkin olarak, delegasyonumuzun basın açıklaması:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hayvanlara yönelik şiddet ve işkence fiilleri ile alakalı olarak, dünkü Ak Parti MYK toplantısında "Bu yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın" sözlerini heyecan ve sevinçle karşıladık.
Sayın Cumhurbaşkanı, hayvanlara işkence edenleri "insanlıktan nasibini almamış" kişiler olarak nitelemiştir. Yine Sayın Erdoğan, Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet Özhaseki'nin "Bazı belediyelerin hayvan barınağı olmadığı ve bazılarının da mezarlık gibi olduğu, oralarda hayvanların yaşayamayacağı" ifadesi üzerine de "Öyle iş olmaz. Hayvanların yaşam koşullarını uygun mu değil mi bakılması gerekir. Tüm alt yapı oluşturulmalı" sözleri ile hayvanlara yönelik olan belediyelerden kaynaklı vahşetlerin de durdurulmasının yeni yasada yer alacağı konusundaki beklentileri yükseltmiş, bizlere umut vermiştir.
200'e yakın STK ve platformdan oluşan "Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu" olarak bir araya gelen kuruluşumuzun tespiti, ülkemizde, 2004 yılında dünyaya örnek olarak çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu BELEDİYELERCE UYGULANMADIĞI için, özellikle sokak hayvanlarının sorunlarının artarak devam ettiğidir.
Burada önemli olan, mevcut yasa uygulanmadığı için sonuç vermeyen kanun maddelerini değiştirmek değil, bu maddeleri yasal alt yapı çalışmaları ile UYGULANABİLİR duruma getirmektir.
Bizim Sayın Cumhurbaşkanı'ndan en önemli talebimiz; bu kanunun sokak hayvanları için hayatî önemde olan maddelerinde değişim yapılmaması, eksik hususların giderilmesi ve kanun hazırlama sürecinde STK'lar, akademisyenler, meslek odalarının da yer almasıdır.
Bu bağlamda Delegasyonumuzun, Sayın Cumhurbaşkanı'nın dikkatine sunduğu önemli hususlar da 4 maddede özetlenmiştir:
1. En önemli husus, mevcut kanunda 6. madde olarak yer alan, "Kısırlaştır, aşılat, aldığın yere bırak" prensibindeki, "ALDIĞIN YERE BIRAK" ilkesinin asla değiştirilmemesi, olduğu gibi muhafaza edilmesi ve kısırlaştırmanın temel hayvan sağlığı prensipleri dâhilinde yurt çapında, hayvanların yaşam haklarını gözeterek uygulanmasıdır. Aksi takdirde belediyelerin ölüm kampı barınaklarında on binlerce hayvan toplanmaya ve yurt genelinde, sokaklarda büyük katliamlar yaşanmaya devam edecektir.
2. "Şiddet, vahşet, işkence, tecavüz, zehirleme" gibi olaylarda verilecek hapis cezasının, 2 yıldan başlaması ana talebimizdir.
3. İnsanlardan hayvanlara gelen vahşetin bin misli belediyeler tarafından yapılmaktadır. Vahşet ve şiddet uygulayan belediye görevlileri de mutlaka ceza kapsamına alınmalıdır.
4. Mevcut kanunda, mevzuatı uygulamayan belediyeler üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın idarî yaptırım yetkisi yoktur. Bakanlık görevlilerine, belediyeler üzerinde İDARÎ YAPTIRIM YETKİSİ mutlaka tanınmalıdır.
Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu önemli beyanatının TBMM, ilgili bakanlıklar ve tüm kurumlarca önemle ve layıkı ile ele alınması beklentimizdir.
Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu
HABERİN TAMAMI İÇİN LİNKİ TIKLAYABİLİRSİNİZ.
http://www.hurriyet.com.tr/