Kayseri Barınağı kakkında Mehmet Özhaseki’ye Sunulan Rapor (14 Eylül 2012)

Tarih: 05/01/2019

kayseri_agustos_2012_9Tarih: 14 Eyl 2012

Kayseri Barınağı

Kime:   Sayın Mehmet Özhaseki,
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı
Bilgi:    Sayın Şerif Yılmaz, Kayseri Valisi
Sayın Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Sayın Başkan,
HAYTAP Anadolu İmdat Turu kapsamında Anadolu’daki hayvan barınaklarına yapılan ziyaretlerden biri de bildiğiniz üzere Kayseri Molu Köpek Barınağı ziyareti idi. Barınağa yapılan ziyaret sonucu barınakla ilgili problemler ve acilen alınması gereken önlemler hakkında Başkan Yardımcısı………………ile de görüşülmüştü.

Kayseri Molu Köpek Barınağı’nın 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre eksikliklerinin giderilmesi, sokak hayvanlarının veterinerlik hizmetlerinden faydalanabilmesi ve hayvan hakları ve sevgisi ile ilgili toplumsal farkındalığın artırılması için aşağıdaki konularda Belediyenizin işbirliğine ve ivedi olarak harekete geçilmesine ihtiyaç vardır, bilginize saygılarımla arzederim.

1) Barınaktaki Köpeklerin Beslenme, Bakım ve Temizliklerinin Düzenli Yapılması:
Barınak 12.08.2012 tarihinde ve daha öncesinde ziyaret edildiğinde, köpeklerin aç ve zayıf olduğu, kafeslerin temizliğinin yapılmadığı, her yeri karasineklerin bastığı yaralarının bakımının yapılmadığı, bazı kafeslerde ölü köpeklerin olduğu, kafeslerde bir arada fazla sayıda köpeğin bulunduğu, köpeklerin günlük gezebilmeleri için çıkarılmadığı, sıcak yaz günlerinde anne ve yavru köpeklerin bulunduğu kafeslerde gölgeliklerin yetersiz olduğu gözlenmiştir. Yemek olarak küflenmiş ekmekler, bozuk süt ve çiğ tavuk verilmektedir. Çiğ tavukta, her köpeğe 1 veya 2 tane düşecek şekilde dağıtılmakta,  günde 1 kez beslenen hayvan tek tavuk buduyla aç kalmaktadır.

16.08.2012’de barınak Büyükşehir Belediyesi Vet. İşl. Dai .Bşk. Vekili sayın Levent Taflıoğlu ile birlikte tekrar ziyaret edildiğinde, önceki ziyarete göre durumun daha iyi olduğu gözlenmiş olsa da müteakip ziyaretlerde problemlerin devam ettiği, köpeklerin beslenme ve bakım koşullarının sürdürülebilir bir şekilde düzeltilemediği gözlenmiştir.
Barınağın kışlık bölümü Kayseri koşulları için yeterli değildir. Kışın yapılan barınak ziyaretlerinde; bütün hayvanlar için kapalı alanda yer olmadığı, bazılarının (zayıf olanlar) dışarıda karda kaldığı görülmüştür.  Nihai çözüm barınağın düzlük bir alana taşınması olmakla birlikte yaklaşan kış aylarını düşündüğümüzde aşağıdaki önlemlerin ivedilikle alınması gerekmektedir:
-  Barınağın kışlık bölümünün üzerinin kapatılması, beton zeminin üzerinin yeterli büyüklükte tahta paletlerle döşenmesi,
– Suların donmaması için gerekli teknik önlemlerin alınması, sulukların rezistansla ısıtılması.
-  Köpeklerin yavru ve yetişkinler için ayrı olmak üzere orta kalitede kuru mama ile beslenmesi veya pişirme üniteleri kurularak pişmiş yemek verilmesi
-  Barınağın online izlenebileceği şekilde kamera sisteminin kurulması
-  Tam zamanlı veteriner istihdamı sağlanması
2) Sokaktaki Hayvanların Veterinerlik Hizmetlerinden Yararlanmaları:
Adana'da Veteriner Hekim Odasının da bilgi ve desteği ile Yüregir Belediyesi, yaralı, ağır ve acil tedavi gerektiren durumda olan hayvanların bakım ve tedavisi için, veteriner klinikleri ile "hizmet alımı sözleşmesi" imzalamıştır. (Ek.2) Bu sözleşmeye göre;
Bakımevleri yaralı, ağır ve acil durumdaki hayvanlara müdahale edecek koşullara sahip değildirler. Bu nedenle bu tür tedavi gerektiren ve hem mesai içi hem de mesai saatleri dışında vuku bulan acil durumlar için Belediyelerin 24 saat hizmet veren kliniklerden, tıpkı insan sağlığında olduğu gibi hizmet alımı yapması gereklidir.
Yaralı hayvan bulduklarında özel veteriner kliniklerine götüren ve masrafı karşılamak icin bağış toplamak zorunda olan, çoğu kez yeterli parayı toplayamayıp çaresizlik içinde  borçlanan gönüllüler için de bu durum bir çıkış noktası olacaktır.
Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesindeki Hayvan Hastanesi hizmete açılana kadar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin veteriner klinikleriyle, Adana Yüreğir Belediyesi’nin yapmış olduğu sözleşmeye benzer bir sözleşme yaparak bu problemi çözmesi mümkündür.

3 ) 4 Ekim Hayvan Hakları Günü’nde Hayvan Hakları ile ilgili toplumsal farkındalığın arttırılması amacıyla Haytap afişlerinin belediyeniz işbirliğiyle billboard, durak ve halk otobüslerine asılması:
Toplumda hayvan haklarıyla ilgili farkındalığın arttırılması ve hayvan sevgisinin aşılanması için belediyelere düşen görev büyüktür. 4 Ekim Hayvan Hakları gününde aşağıdaki afiş ve bilboardların yayınlanması konusunda Belediyenizin işbirliğine ve desteğinize ihtiyacımız var.

kayseri_agustos_2012_3
Genel İçerik
Tavport Ayrıcalıklı, hızlı ve güvenli online seyahat sitesi
Her Rezervasyon
Hayvan Dostlarımızı
Sevindiriyor!
Omron Endüstriyel Otomasyon
Hayvan Refahını
Sağlamak İnsanlık
Görevidir.
haykonfed.org
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram