TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop, Meclise sunulacak yasa tasarısı açıklamanızda, hayvanlara VAHŞETİ asıl UYGULAYAN belediyeler için bir idari yaptırım veya cezadan bahsetmiyorsunuz. Belediyeler üzerinde idari yaptırım içermeyen bir kanun VAHŞETİ kesinlikle durduramayacaktır. Yasaya ilişkin STK lara suçlama getirdiniz. Bu da yanlış bir bilgilendirme.
Lütfen düzeltme yapınız.
1. "STK'lar arasında anlaşmazlıklar olduğu için rapor süreci devreye girmiş, gecikme olmuştu. Şimdi hazır" DEDİNİZ. Oysa STK lar arasında anlaşmazlık yoktu. Aksine bütün STK lar Tarım Orman Bakanlığınca hazırlanan tasarının KATLİAM GETİRECEĞİNİ ve bir taraftan da sahipsiz hayvan sayısında patlamalara sebep olacağı konusunda HEM FİKİR oldular ve tasarıya itiraz ettiler. Bu itirazlar haklı görüldü ve kanun TBMM Hayvan Hakları Komisyonu'na incelenmek üzere gönderildi. Yani yasa tasarısının KATLİAM GETİRECEĞİ konusunda STK ların hepsi TAM OLARAK AYNI GÖRÜŞTEDİRLER.
2. "Belediyelerin bütçelerini yaparken bütçenin belirli bir kısmını hayvanların korunması ve bakımı için ayırması zorunlu hale getirilecek." ifadeniz de eksik bilgilere dayanıyor. Türkiye'de hayvana en büyük VAHŞETİ belediyeler yapıyor. Belediyeler BÜTÇESİZLİKTEN değil, yasal görevlerini yerine getirmede İDARİ YAPTIRIM olmadığı için, öldürmeyi, vurmayı, dağa ormana başka ilçelere atmayı tercih ediyor. Yıllarca yasayı uygulamayan, kısırlaştırma ve tedavi yapmayan, hayvanları pislik ve ölüm kampı barınaklara mahkum eden İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Balıkesir, Kayseri, Giresun, Konya gibi belediyeler sizce BÜTÇELERİ yok diye mi bu zulümleri yaptılar? Belediyelere ilişkin BÜTÇE değil, yasayı uygulamaları için İDARİ YAPTIRIM getirilmeli. Vatandaş 1 işkence yapıyorsa, belediyeler 1 milyon işkence yapıyor.
3. "Hayvanların petshoplarda satılması yasaklanacak" dediniz ama her biri işkencehane olan üretim çiftlikleri ve internetteki üretim satış ile ilgili ciddi yaptırımlar denetimler olmazsa, sadece petshopta yasaklama merdiven altı satışları getirir.
4. "Ayrıca, üzerinde kayıtlı olan ve çevreye sorun yaratan hayvanların önlemini almayan, sahipli hayvanını sokağa atana ceza verilecek." dediniz. Belediyeler her gün 10 000 lerce hayvanı vurup, zehirleyip öldürürken, canlı canlı gömerken buna bir ceza öngörülmeyip, hayvan sahibine ceza verilmesi bir TBMM Başkanının açıklamasında önemle yer alması manidar.
5. "Hayvan bakılan ortamların asgari standartlarının belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuat çalışması yapacak." yapacak dediniz. Bundan kasıt belediyelerin hayvan bakımevleri midir, yoksa EVLERDE BAKILAN SAHİPLİ HAYVANLARA MI yöneliktir bu mevzuat çalışması? Her biri açlık pislik hastalık yuvası olan çoğu hücrelerden oluşan belediye bakımevleri için asgari standart belirlemek yerine SAHİPLİ HAYVANLAR için mi asgari standart belirlenecek?
Nesrin Çıtırık / HayKonfed Başkanı
==============================
https://www.cnnturk.com/video/
OCAK AYINDA MECLİS GENEL KURULU'NA GELECEKHayvanseverlerin uzun süredir beklediği hayvan hakları yasası Meclis'e geliyor. Yeni yılda Meclis'in ilk gündemlerinden biri hayvan hakları yasası olacak. Açıklamayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptı.Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge'ye bilgi veren Şentop, hayvan hakları yasası ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu'nun uzun süredir üzerinde çalışılan raporunu tamamladığını hatırlattı. Şentop, "STK'lar arasında anlaşmazlıklar olduğu için rapor süreci devreye girmiş, gecikme olmuştu. Şimdi hazır" ifadelerini kullandı. Yeni yıla bu görüşmelerle gireceğiz diyen Şentop, hayvan haklarına ilişkin değişikliklerin yasalaşması temennisinde bulundu.CEZALANDIRMADA SAHİPLİ-SAHİPSİZ AYRIMI BİTECEKPeki bu değişiklikler neler? Buna göre, hayvana acımasızca eziyet ve hayvan öldürme, hayvanların cinsel istismarı suç kapsamına alınacak. Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında da değişiklik var. Sahipli sahipsiz ayrımı kaldırılacak.Adalar'daki fayton sorunu çözülecek. Elektrikli ulaşım araçlarının kullanılmasına başlanacak, fayton yasaklanacak. Hayvanların petshoplarda bir ürün gibi satılması yasaklanacak, ülkeye kaçak yollarla hayvan sokulmaması için sıkı denetimler gelecek.BELEDİYELERE BÜTÇE ZORUNLULUĞU GETİRİLECEKBelediyelerin bütçelerini yaparken bütçenin belirli bir kısmını hayvanların korunması ve bakımı için ayırması zorunlu hale getirilecek. Hayvan dövüştürme, bahis oynatma katalog suçlar kapmasına alınacak. Kat mülkiyet kanununda yapılacak revizyon ile apartman yönetimleri kedi, köpek beslenemez yasağı koyamayacak. APARTMANLARDAKİ KEYFİ KISITLAMALAR KALDIRILACAKAyrıca, üzerinde kayıtlı olan ve çevreye sorun yaratan hayvanların önlemini almayan, sahipli hayvanını sokağa atana ceza verilecek. Hayvan bakılan ortamların asgari standartlarının belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuat çalışması yapacak.