Tarım Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Durali Koçak, ÇİPLEMELER Hakkında SORULARIMIZ

Tarih: 08/12/2022
 
Tarım Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü 
Sayın DURALİ KOÇAK,
 
Genel Müdürlüğünüzce sahipli hayvanların kimliklendirilmesine dair "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" isimli yönetmelik çıkarıldı.
 
Fakat Sayın Genel Müdürüm, bu konu ile ilgili vatandaşa genel müdürlüğünüzden hiç bir kurum hiç bir yetkili bilgilendirme yapmadı. Hayvan sahipleri bazan Tarım Müdürlüklerinden bazan özel kliniklerden bilgi almaya çalışıyorlar fakat bilgi alamıyorlar.
 
Örneğin Türkiye'de 100 binlerce tarım hayvancılıkla uğraşan, ayrıca köylerde yaşayan insanların 100 binlerce korumacı köpekleri var. Ama bunlar sahipli köpekler. Bunlar nasıl kimliklendirileceği belli değil.
 
Türkiye'de 1200 belediyenin bakımevi yok, kısırlaştırma bakım tedavi yok. Oralarda gönüllüler sokaklarda yaralı hasta ya da bakıma muhtaç hayvanları alıyorlar evlerinde geçici bir süre tutuyorlar. Veya gönüllüler yasal hak olarak geçici yuva oluyorlar. Bu hayvanların nasıl bir prosedüre tabi olacakları BELLİ DEĞİL.
 
Sayın DURALI KOÇAK, Genel Müdürüm.
Sizden talebimiz, bakanlığınıza gönüllülerin kolayca ulaşabilecekleri sorularını soracakları iletişim ve kişilerin belirlenmesi ve genel müdürlükçe bilgilendirme yapılması.
 
Nesrin Çıtırık
HayKonfed Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı.
 
=================
ETİKET YAPILACAK BAKANLIK VEKİL ve DİĞER ADRESLER: Önlerine @ işareti koyarak yazınız .
tarimgovtr iletisim fahrettinaltun_ muratkurum vahitkirisci iyumakli nihatpakdil drveyseltiryaki egizligider milliparklar mustafaaksutr pervintuba cevre_sehircilik_bakanligi cbyfuatoktay fatihmetintr ar_aydn ekandemir34 mustafabulut970 avmustafakose ceydabolunmezcankiri cigdemkaraaslan55 av.ozlemzengin rumeysakadak
 
==============================
ÖNEMLİ: Sahipli hayvanların VARLIĞINA yönelik de ciddi sorunlar içeren bu "Yönetmelik", SAHİPLİ - SAHİPSİZ HAYVANLARA ve TÜRKİYE KOŞULLARINA dair ZERRECE BİLGİSİ olmayan bürokratlarca hazırlanmış. Düzenlemeler yapılmaz ise, sahipli hayvanlar için de BÜYÜK FELAKETLER olabilir, 10 binlerce hayvan sokağa atılabilir. Sorun ve sorularınızı mutlaka TARIM BAKANLIĞI ve CUMHURBAŞKANLIĞI DANIŞMANLARININ sosyal medya hesaplarından etiket yaparak yazınız. 
============================
 
Yönetmeliğin LİNKİ ve bizim itiraz ve taleplerimizi içeren yazı alta eklendi. 
 
Tarım ve Orman Bakanlığından:
KEDİ, KÖPEK VE GELİNCİKLERİN KİMLİKLENDİRİLMESİ VE KAYIT ALTINA ALINMASINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK (linke bakınız)
 
 
===================
 
Bizim itirazlarımız: 
 
Tarım Orman Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğüne, 
 
“Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişliklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” sonrası yaşanacak ciddi sorunlara ilişkin sürenin bitmesine kısa bir zaman kalması nedeni ile TALEPLERİMİZİ acilen gereğinin yapılması ve kamuoyuna bilgilendirme yapılması talebimizdir.  
 
Bu yönetmelik yüzbinlerce HAYVAN SAHİBİNİ ve ayrıca geçici yuva, sahiplendirme, geçici bakım gibi yasal hak olarak destek çalışmaları yapan GÖNÜLLÜ HAYVAN SEVER kişileri de kapsaması nedeni ile uygulamada sorunlar yaşanmasına ortam hazırlayabilir. Bu nedenle bilgilendirme ve karşılıklı iletişimin doğrudan sağlanması önem arz etmektedir.
 
Yönetmelik uygulamalarına yönelik öne çıkan belli başlı sorunlar:
 
1. Yönetmelik için KKGM den kamuoyuna ve bu yönetmelikten doğrudan etkilenecek olan hayvan sahiplerine, STK veya gönüllülere hiç bir bilgilendirme yapılmadı, sorunlarda ulaşılacak iletişim ve görevli bildirilmedi. Bakanlık arandığı zaman bilgimiz yok deniyor, bağlanan bölümler de aynı cevabı veriyor.
 
2. İllerde ve ilçelerde Tarım Müdürlüklerine gidildiğinde yine “bilgimiz yok” veya tahmini yorumlar içeren farklı cevaplar alınıyor. 
 
3. Aynı şekilde hem özel klinikler hem de belediyeler de yoruma bağlı net olmayan farklı cevaplar veriyorlar. 
 
4. Çip kalmadığı ve sürenin de uzatılması bilgisi de verildiği gibi, son tarihten sonra sahiplenilen hayvanlar için ÇİP takılmayacağı bilgileri de kulaktan kulağa yayılıyor. 
 
5. Yönetmelik sonrası 31 Aralık sonrasında özel veteriner kliniklerinin sokaklardaki hayvanlardan çipi olmayanlara tedavi için bakmayacakları özel duyumları var. 1200 belediyede bakımevi kısırlaştırma yok iken, sürekli üreyerek sokaklarda yaşam savaşı veren ve gönüllülerce koruma altına alınan bu hayvanların durumu ne olacak? 
 
6. Yönetmelikte 100 binlerce hayvanı ve insanı ilgilendiren durumlar için bilgilendirme yok. Örneğin, Türkiye'de milyonlarca tarım, hayvancılık, ziraat ile uğraşan vatandaşın malını tarlasını hayvanını korumak için sahiplendiği100 binlerce korumacı sahipli köpeği var.…
 
7. Türkiye'de 1389 Belediyenin 1200 de hala bakımevi kısırlaştırma merkezi OLMADIĞINI GÖZ ÖNÜNE ALARAK gerek aktif bireysel gönüllüler, merhametli vatandaşlar ve gerekse YHKG ve STK üyelerinin 
 
a) Evlerinde sahiplendirinceye kadar veya hayvanın sorunu bitip sokağa bırakılıncaya kadar GEÇİCİ YUVA oldukları, 
 
b) TEDAVİ sonrası bakımı için geçici olarak evlerinde bahçelerinde bulundurdukları, 
 
c) Belediyelerin kedi bakım ve tedavi merkezleri olmadığı için gözü açılmadık kedi yavrularına geçici yuva oldukları 
 
d) Kısırlaştırma olmadığı için sokakta doğuran anneli köpekler ve yavrularına geçici olarak bakan sahiplendirme çalışmaları da yapanlar
 
e) Hasta yaralı bulunup özel kliniklerde tedavisi yapılıp nekahat dönemi için evlerde tutulan hayvanlar İÇİN BU YÖNETMELİKTE netlik yok.
 
SONUÇ ve TALEP: Bakanlıkta bu konuda yönetmeliği hazırlayanlar ve uygulamada yetkili olan görevliler ile hayvan sahipleri ve gönüllülerin bu belirttiğimiz sorunlarda acilen toplantı yaparak netleştirme ve yüzbinlerce hayvan sahibine sorularında sorunlarda doğrudan ulaşacakları net uygulama bilgilerini alabilecekleri İLETİŞİM ve MÜDÜRLÜK bilgisinin yayınlanmasını talep ediyoruz.
 
Genel İçerik
Tavport Ayrıcalıklı, hızlı ve güvenli online seyahat sitesi
Her Rezervasyon
Hayvan Dostlarımızı
Sevindiriyor!
Omron Endüstriyel Otomasyon
Hayvan Refahını
Sağlamak İnsanlık
Görevidir.
haykonfed.org
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram