TBMM Araştırma Komisyonu Bilgisine, Devasa Bakımevleri Sahipsiz Hayvan Sorunlarına Asla Çözüm Getirmeyecek!

Tarih: 13/05/2019

tbmm_komisyon_bilgisineOrman Bakanlığının GİZLİCE hazırladığı KANUN TASARISI, kedi ve köpekleri sokaklardan TOPLAYIP, katil belediyelerin DEVASA BARINAKLARINA doldurmayı hedefliyor. DEVASA barınakların  KATLİAMLARA kılıf olsun diye yapıldığını TBMM Araştırma Komisyonu'na "KISIRKAYA GİBİ YOK ETME KAMPLARINI" örnek olarak gösterip anlatmalıyız. Lütfen paylaşın, tüm resmi ve bakanlık sayfalarına bu görseli dağıtın.

Nesrin Çıtırık / HayKonfed Başkanı

====================================
HAYVAN HAKLARI ARAŞTIRMA KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA, 
Kamuoyu ve STK lardan gizlenerek bakanlıkça hazırlanan, TBMM'de de  aynı gizlilik ile görüşülen TASARININ büyük devasa BAKIMEVLERİNİN kuruluşunu içerdiği zaman zaman bürokratlarca tarafımıza ifade edilmiştir.
Devasa bakımevlerinin, sahipsiz hayvan sorunlarına asla çözüm getirmediğinin EN AÇIK ÖRNEĞİ ise, İBB nin başta Kısırkaya olmak üzere, 7700 kapasiteli devasa bakımevleridir.
Komisyonun, İBB Veterinerlik uygulamalarını incelemesini, sadece belediye görevlilerinin değil, İstanbul'daki STK ların, gönüllülerin, gurupların da bilgilerine baş vurmasını talep ediyoruz.
İBB nin DEVASA BAKIMEVLERİ, DEVASA BÜTÇELERİ ve DEVASA KADROLARI varken, sayılar ile ispat ettiğimiz yok edilen 100.000 lerce köpeğin yanında, ayrıca bu gün İstanbul'un ilçeleri, ormanları, kırsalı köpeklerle doludur.
Bu neyi göstermiştir, DEVASA BAKIMEVLERİ ile hayvanlar bir taraftan katledilirken, diğer taraftan hızla üremektedirler.

İbb nin ilçeler ile yaptığı protokolde "İBB  ile ilçe belediye başkanlıkları arasında, sahipsiz hayvanların rehabilitasyonuna yönelik imzalanan ORTAK HİZMET PROTOKOLÜNE göre, sahipsiz hayvanların AŞILANMASI, KISIRLAŞTIRILMASI, TEDAVİSİ, SAHİPLENDİRİLMESİ, MİKROÇİP UYGULANARAK KAYIT ALTINA ALINMASI bu işlemlere tabi tutulan hayvanların yasa gereği alındıkları ortamlara geri bırakılması" ifadeleri yer almaktadır.
Bu protokol ile ilçelere, köpekleri belediye sınırları dışına yasal kılıf ile çıkarma, ormanlara, kırsala, başka ilçelere atma ve gözden uzak yok etme imkanı verildi
SADECE 2018 yılında yok edilen KÖPEKLERE ilişkin SAYILARIN incelenmesini talep ediyoruz.
1.YOK EDİLEN KÖPEKLER: İBB nin 29 Toplama aracının, araç başına günde asgarisinden 5 köpek topladığını varsayarsak, “2018 yılında asgari 51.000 KÖPEK toplanmış” olmalı. İBB nin kendi resmi web sitesineki yayınında, “2018 de 13.712 köpek kısırlaştırıldı” diyor.
Toplanan 51.000 köpek ile kısırlaştırılan 13.712 köpek arasındaki FARK 37.380 Köpek !!! Bu 37.380 KÖPEK NEREDE? (Bir araç normalde günde 10-15 köpek toplar)

2. KISIRLAŞTIRMA sayısına: Resmi web sitesine göre 2018 için, İBB 1 yılda 13.712 köpek, ortalama hesabı ile bir günde ise sadece 40 köpek kısırlaştırmış. Bunu 39 ilçeye böldüğümüzde, İBB İlçe başına günde 1 kısırlaştırma yapmış oluyor.
Küçük bir ilçe belediyesinin BİR TEK veterineri bile bir günde 10 köpeği çok rahat kısırlaştırırken, İBB'nin 79 veterinerine ve tesislerine rağmen günde sadece 40 kısırlaştırma yapması KORKUNÇ BİR GÖREV İHMALİDİR ve protokolün YOK ETMEYE KILIF olduğunun göstergesidir. Günde 40 kısırlşatırma ile İstanbul'daki sayısı 100 binlerle ifade edilen köpek sayısının kontrol altına alınması mümkün müdür? Eğer, İBB protokol yapmasaydı, İstanbul İlçeleri her biri günde asgari 10 olmak üzere günde 390 KISIRLAŞTIRMA yapmış olacaklardı. İstanbul'un sahipsiz hayvan sorunu büyük ölçüde çözülmüş olacaktı, bu 5 yıl içinde. Günde 40 kısırlaştırma ile 390 kısırlaştırma arasındaki farkı lütfen görünüz.

BU TESPİTLER IŞIĞINDA SONUÇ ve TALEP: Komisyonun, İBB Veteriner Hizmetlerini yerinde sorgulayarak uygulamadaki büyük yanlışları bizzat görmesini ve tasarıdaki DEVASA BAKIMEVLERİNİN iptal edilip, ilçelerde "KISIRLAŞTIRMA ve KÜÇÜK TEDAVİ MERKEZLERİ", iller ve büyükşehirlerde ise "Hayvan HASTANELERİ" ve ayrıca "DÜŞKÜN HAYVANLAR SIĞINMA EVLERİ" yapılmasının ve öncelikli olarak ülke çapında tıbbi ve etik koşullarda YOĞUN KISIRLAŞTIRMA yapılmasının kanunda yer alması konusunda görüş bildirmesini önemle talep ediyoruz. Ayrıca, bu şekilde devasa bakımevleri kuran ISPARTA, TRABZON, AFYON, BALIKESİR, KOCAELİ, MERSİN  gibi illerde de İNCELEME yapıldığında, sorunun çözülmediği, aksine sahipsiz hayvan sayısının katlanarak arttığı görülecektir.

Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu 
HayKonfed Başkanı

EKLER:
https://www.haberler.com/sahipsiz-hayvanlarin-bakimi-icin-protokol-10446180-haberi/

Genel İçerik
Tavport Ayrıcalıklı, hızlı ve güvenli online seyahat sitesi
Her Rezervasyon
Hayvan Dostlarımızı
Sevindiriyor!
Omron Endüstriyel Otomasyon
Hayvan Refahını
Sağlamak İnsanlık
Görevidir.
haykonfed.org
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram