9- Valilik Makamına Müracaat Ederek DKMP, TARIM, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İl Müdürlüklerince Belediye Bakımevinde Yasaklı Irk Bölmelerin Denetlenmesini Talep Ediyoruz.

Tarih: 24/01/2022
 

 

Sevgili Hayvan Severler,  Kısırlaştırma süresi uzamadığı için yeni dönemde el konarak barınaklara götürülecek yasaklılara belediyeler yer açmak için, mevcutların bir kısmını öldürürken bazılarını da gizlice kırsala bıraktıkları duyumları alınıyor.
Aşağıda VALİLİK makamına gidecek örnek müracaat yazısını herkes bulunduğu yere uyarlayıp, denetim yapması istenen tüm kurumlara da ve ilgili belediyeye de ayrıca yollamalı. Hatta bizzat elden götürmek ve bu kişiler ile görüşmek daha iyi olur. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kuruluna da bu talepleri CİMER formatı ile yazarak MÜFETTİŞ istenecek.

Valilik yazısında detayları olan taleplerimizi burada ÖZETLİYORUM: 
1. Belediyelerin ölüm barınaklarındaki PİTBULL DOGO gibi yasaklı ırkların  kondukları bölmelerine KAMERA Konmasını acilen talep edeceğiz.
2. Geçen yıl Ocak ayında DKMP il müdürlüklerine DKMP Genel Müdürlüğünden gönderilen, her 15 günde bir barınaklarda YASAKLI IRKLARIN bulunduğu bölmelerin denetlenmesini içeren yazının gereğini isteyeceğiz. Genelge ekte var.
3. Ayrıca, 7332 Sayılı yeni kanun ile yetkilendirilen TARIM Müdürlüklerinin barınaktaki yasaklı bölmelerindeki hayvanların durumunu, “adli cezalar” bölümünde yer alan 14. Madde (m) bendindeki hususlar çerçevesinde denetlemesini isteyeceğiz.
4. ÇEVRE Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüklerinin de, artık hayvanlara yönelik hizmetlerin belediyeler kanununda yer alması nedeni ile, onların da barınak hizmetlerini ve özellikle yasaklı ırk bölmelerini denetlemelerini talep edeceğiz. Genelge sayı ve tarihi bilgileri ile taleplerimiz Valiliğe olan yazıda var, öğrenelim.
5. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulundan da DENETİM için MÜFETTİŞ yollanmasını talep edeceğiz.
Arkadaşlar, farkındayım çok fazla kanun genelge maddesi ve farklı kurumlar ve görevleri  var ama bunları ÇOK İYİ ÖĞRENMEZ isek, uygulanmasını da sağlayamayız. Benzer hususlara ilişkin BAKIMEVLERİ genel denetimi için de yazımız olacak..
Her zaman için sorularınızı bana 05334458803 whatsapp tan veya [email protected] adresime mail ile yazabilirsiniz.

Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı
=================
Valiliklere YASAKLI IRK BÖLMELERİ İÇİN ÖRNEK YAZI:
=================
VALİLİK YÜKSEK MAKAMINA,
7332 Sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu ve TCK da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” gereği aşağıdaki kurumların, bakımevlerinde özellikle YASAKLI IRKLARIN konduğu bölmeleri kendi görev ve yetkileri çerçevesinde acilen denetlemesini önemle talep ediyoruz.
Çünkü, genelde belediyelerin, yeni gelecek yasaklı ırklara yer açmak için, mevcutların bir kısmını öldürüp bir kısmını da kırsala başka şehirlere attığı konusunda kuvvetli duyumlar alınmaktadır.

Gerek 5199 sayılı kanun, 7332 sayılı kanun ve gerekse İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, DKMP Genel Müdürlüğünün genelgeleri kapsamında Valilik makamınızın, hem hayvanların korunması ve hem de sokaklara bırakılmaları durumunda oluşacak sorunları önlemek için YASAKLI IRK bölmelerinde düzenli ve etkili DENETİMLER yapılmasını talep ediyoruz.

Ayrıca 7332 Sayılı Kanunun 7. Maddesi ile, mevcut 5199 Sayılı Kanunun “Valilik İl Hayvanları Koruma Kurulu HKK” görevlerini içeren 16. Maddesi  E bendine, “DENETLEMEK” ibaresi eklenmiştir.
Fakat, yasaklı ırkların belediyece öldürülmesi veya kırsala başka şehirlere atılması olasılığı nedeni ile,  yasaklı ırk bölmelerine KAMERA takılmasının sağlanması acil talebimizdir.

Koordinasyonun sağlanması çerçevesinde İl HKK üyeleri olan DKMP İl Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Veteriner Hekimler Odası Temsilcisi ve HKK üyesi STK ların da yer alacağı ALT KOMİSYON kurulmasını talep ediyoruz.
Bu bağlamda:
1.. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünden, İl Müdürlüklerine  gönderilen "Tehlike Arz Eden Hayvanların Geçici Bakımevlerinde Bakımı" konulu (Sayı : 26137614-280.01.02-290741) talimat yazısı “belediye bakımevindeki "yasaklı ırkların" bulunduğu bölmelerin her 15 günde bir denetlenmesi talimatını içeriyor. Bu bağlamda DKMP Müdürlüğünün bakımevi yasaklı ırk bölmelerini aşağıdaki hususlar çerçevesinde denetlemesini talep ediyoruz.
a. Öncelikle yasaklı bölmelerde hangi tarihlerde girmiş KAÇ KÖPEK olduğunu ve son 1 aydaki hayvan hareketlerinin tespit edilmesini, daha sonraki denetimlerde bu sayı üzerinden giren hayvanlar ve ölen hayvanlar olarak SAYISAL TAKİBİ ve HAYVAN nüfüsunun hayvan hareketlerinin düzenli takip edilmesini,
b. Ölen hayvanların ölüm raporlarının veteriner hekim ile birlikte incelenerek dosyalanmasını belediyeden düzenli olarak alınmasını,
c. Hayvanların sağlık durumlarının, tedavi dosyalarının, tedavi protokollerinin incelenmesini, iyileşme ve ölüm oranlarının karşılaştırılmasını,
ç. Hayvanların konduğu bölmelerin temizliğinin, açık kapalı alanları olup olmadığının, yıkamalarda hayvanın ıslanmasını önleyecek oluklu ve geçişli sistemin olup olmadığının, yazın güneşten kışın kar ve yağmurdan korunaklı ortamın sağlanıp sağlanmadığının, hayvanların rahatça hareket etmesini ve fiziki aktivitelerini sağlayacak büyüklükte bahçeleri gezinti alanları olup olmadığının kontrol edilmesini,
d. Hayvanların sürekli olarak temiz su ve yeme ulaşımı olup olmadığının ve yemlerin tazeliğinin özenle kontrol edilerek sağlıklı besleme yapılıp yapılmadığının
tespit edilmesini, bakanlık denetim formuna ve tutanaklara işlenmesini, valilik makamına da tutanağın sunulmasını, aksamalar hakkında belediyenin yazılı olarak uyarılmasını, 15 gün sonraki denetimde eksik görülen hususların giderilip giderilmediğinin kontrol edilmesini önemle talep ederiz.

2.. Tarım İl Müdürlüğünün 7332 Sayılı Kanunda ADLİ CEZALAR bölümünün 4. bendinde yer alan “bir evcil veya ev hayvanına işkence eden, acımasız ve zalimce bulunan kişi 6 aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü gereği, hayvanlara “işkence, acımasız veya zalimce muamele” olup olmadığını yerinde denetlemesini, eğer var ise, oradaki yetkili ve görevliler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını sağlamasını,

3.. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünce 711 888 46 7 25595 22 sayılı, 27.12.2021 tarihli Sahipsiz ve Tehlike Arz Eden Hayvanlar Hakkındaki 2021/24 Genelgenin , 16. Maddesi ile “İlgili Kanunlar ve bu Genelge kapsamında kendilerine tevdi edilen görev ve sorumlulukları yerine getirmediği veya bunlara aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen belediyelerin hukuki ve/veya cezai sorumlulukları doğacağından, belediyelerimizce konuyla ilgili görev ve sorumlulukların titizlikle ve öncelikle yerine getirilmesi,” belediyelerin aykırı faaliyetlerde bulunması halinde HUKUKİ ve CEZAİ sorumlulukları doğacağı açıkça belirtilmiştir.
Ayrıca, yine aynı genelgenin  17. Maddesi – “Belediyelerimizce bu genelge hükümlerinin uygulanmasında alınacak tedbirlerle sahipsiz ve TEHLİKE ARZ EDEN HAYVANLARIN yaşama hakkının ihlal edilmemesi…..” açıkça belirtilmiştir.
Bu genelge çerçevesinde belediye bakımevindeki YASAKLI IRK bölmelerinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce denetlenmesini, aykırı hususlar varsa belediye hakkında hukuki ve/veya cezai işlem başlatılmasının sağlanmasını talep ediyoruz.

Yapılan denetim sonuçlarının tarafımıza ve kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmasını önemle talep ederim.
TC
İSİM...
Ek... DKMP Genel Müdürlüğünden Yollanan DENETİM Yazısı
===============================
ASLININ AYNIDIR
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Sayı : 26137614-280.01.02-290741
Konu : Tehlike Arz Eden Hayvanların Geçici Hayvan Bakımevlerinde Bakımı
DAĞITIM YERLERİNE
Bilindiği üzere 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesinin (l) bendinde "Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklâmını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır" hükmü bulunmaktadır.
Bununla birlikte, Bakanlığımız Müsteşarlık Makamının 20.11.2007- 208 sayılı Olur'u doğrultusunda ilgili kurum kuruluşların katılımı ile oluşturulan komisyon tarafından, 5199 sayılı Kanunda belirtilen Pitbull Terrier ve Japanese Tosa ırklarına "Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu dört köpek türünün melezleri" de ilave edilmiştir. Söz konusu hayvanların tespiti halinde sahiplerine idari yaptırım uygulanmakta ve el konulan hayvanlar ömürleri boyunca bakılmak üzere geçici hayvan bakımevlerine teslim edilmektedirler.
Bu doğrultuda, özellikle de pandemi döneminde söz konusu hayvanların geçici hayvan
bakımevlerindeki bakımlarının aksamaması ve Kanun'un 14 üncü maddesi (a) bendinde yer
alan "Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasaktır." hükmünün ihlal edilmemesinin sağlanması maksadıyla:
1. geçici hayvan bakımevlerinde veteriner hekim eşliğinde 15 günde bir (İstanbul, Ankara ve İzmir de ayda bir) titizlikle gerçekleştirilen denetimlerde, tehlike arz eden hayvanların diğer hayvanlardan ayrı tutulmalarının,
2. söz konusu denetimlerde hayvanların sağlık durumlarının (hayvanlarda enfeksiyöz ve/veya paraziter hastalıkların bulunma durumu, hayvanların zayıflık durumu, vücutlarında yaraların olup olmadığı vb.),
3. hayvanların bulundurulduğu alanların temizliğinin ve mevsim koşullarına göre hayvana gerekli korunaklı ortamı (hayvanlar aşırı sıcağa ve soğuğa maruz kalmayacak şekilde) sağlayıp sağlamadığının,
4. kafeslerin yoğunluk durumunun,
5. hayvanların sürekli olarak temiz su ve yeme ulaşımı olup olmadığının ve yemlerin tazeliğinin özenle kontrol edilmesi ve
denetimlerde tespit edilen tüm hususların detaylı olarak ekte gönderilen denetim formuna ve tutanaklara işlenmesi, bahsi geçen hususlar ile ilgili yerel yönetimlere gerekli bilgilendirmelerin yapılması hususunda;
Gereğini rica ederim.

Erdem İSMETOĞLU
Genel Müdür a. Genel Müdür Yardımcısı Ek: Denetim Formu (3 sayfa)
Dağıtım: 15 Bölge Müdürlüğüne
================================

 
 
Genel İçerik
Tavport Ayrıcalıklı, hızlı ve güvenli online seyahat sitesi
Her Rezervasyon
Hayvan Dostlarımızı
Sevindiriyor!
Omron Endüstriyel Otomasyon
Hayvan Refahını
Sağlamak İnsanlık
Görevidir.
haykonfed.org
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram