1. Tasarı maddeleri, yurt çapında on binlerce sahipsiz hayvana yönelik sorunu bizzat bilen ve yaşayan gönüllü ve STK ların da katılımı ile belirlenmelidir. Görüş almak değil, maddelerin belirlenmesinde de STK lar yer almalıdır.
2. Hayvanların BULUNDUKLARI yerde KISIRLAŞTIRILMIŞ olarak yaşamaları hükmünü içeren mevcut Hayvanları Koruma Kanunu 6. Maddesi olduğu gibi korunmalıdır. Hiçbir şekilde yeni ekleme ve maddeler ile veya kılıflar altında delinmemeli, hayvanlar kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları yere bırakılmalıdır.
3. Hayvanları Koruma Kanunu’na, belediye başkanlarının görev tanımları da girmeli, başta kısırlaştırma olmak üzere kanunu uygulamayan belediye başkanları hakkında “görev ihmalden” soruşturma açılmalı, belediye görevlileri idari ve cezai yaptırım kapsamına alınmalıdır.
4. Her belediyeye kendi sınırları içinde KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ MERKEZİ kurması mecburiyeti getirilmeli ve bu merkezlerde ETİK ve TIBBİ koşullarda KISIRLAŞTIRMA seferberliği başlatılmalıdır. Belediyelerin kendi sınırları dışına kedi köpek atması kesinlikle yasaklanması, üremenin kontrol altına alınması açısından önemlidir. Sahipsiz hayvanların büyük çoğunluğu kırsalda olduğu için, nüfusu 20 00 altında olan yerleşim alanlarında da mutlaka KISIRLAŞTIRMA ÜNİTELERİ kurulmalıdır.
5. Belediyelerin büyük barınaklara kısırlaştırmaya götürme adı altında, başka şehirlere, kırsala, dağlara ve ormanlara hayvan atmalarına KILIF olan büyük MERKEZİ DEV bakımevleri kesinlikle yasaklanmalıdır.
6. Evlerdeki sahipli hayvan sayısına HİÇ BİR KOŞULDA sınırlama getirilmemelidir. Evinde mağdur ve çoklu hayvan bakan hiç kimse, o hayvanları petshoplardan toplamamıştır, hepsi öldüren yok eden zehirleyen belediyelerin kanlı ellerinden, ölüm kampı barınaklarından kurtarılan hayvanlardır. Belediyeler bu hizmetleri yeterli biçimde verdikleri zaman, zaten gönüllüler kurtarmak korumak için evlerine çoklu hayvan almak zorunda kalmayacaklardır.
7. Tehlikeli hayvan kavramı yasadan çıkmalı, aile yanında yaşayan bu tür hayvanlar kısırlaştırılıp kayıt altına alınarak ailelerinde kalmalıdır. Daha önce barınaklara alınmış olan bu hayvanlardan aile yanında yaşayanlar ise, ailelerine geri verilmelidir. Dövüş ve üretimden kurtarılmış hayvanlar için de, TARIM ORMAN BAKANLIĞI tarafından belediyeler ile koordinasyon içinde doğalarına uygun şekilde ömür boyu yaşayacakları KORUNAKLI YAŞAM BAKIMEVLERİ oluşturulmalıdır.
8. Petshoplarda KATALOG ile evcil hayvan satışı satışı "canlı haklarına ve hayatın gerçeklerine" aykırı olduğu gibi UYGULANABİLİR de değildir, hiç bir şekilde kabul edilemez. Hayvanların petshopların metrelik hücrelerinden kurtarılması amaçlanırken, KATLOG satışı ile, bu kez de çoğu bilinmeyen kapalı ulaşılamaz zindan gibi yerlerde olan ölüm ve üretimin iç içe olduğu ÜRETİM ÇİFTLİKLERİNE daha kötü koşullara mahkum edilmiş olacaklar. Öncelikli talebimiz, sokaklardaki milyonlarca sahipsiz hayvanın üremesi tıbbi ve etik kısırlaştırma ile kontrol altına alınıncaya kadar en az 5 yıl süre ile evcil üretimi yasaklanmalı, daha sonrası için hayvanlar petshoplarda değil ÜRETİM ÇİFTLİKLERİNDE vatandaşın görüşüne ve ziyaretine açık şeffaf koşullarda satılmalıdır. Üretim de ŞEFFAF koşullarda ve satış ile aynı yerde olmalı, ilgili bakanlıklar ve kolluk kuvvetleri ile denetimin en üst düzeyde yapılmasının yer aldığı bir yönetmelik ile kontrol altına alınmalı, aykırı durumlarda ağır cezalar getirilmelidir.
9. İnternet ortamında dövüş, üretim ve satış için bakanlık bünyesinde ayrı bir KONTROL BİLİŞİM EKİBİ oluşturulmalıdır. Saygılarımla..
Nesrin Çıtırık HayKonfed Başkanı.
Not 1: Yasanın geneline ilişkin (Yunus parkları, avcılık, deney, mobil kısırlaştırma ve diğer) taleplerimiz için whatsapp tan bize ulaşırsanız, tümünü sizlere iletiriz.
Not 2: Öneri ve eklemeleri olanlar lütfen bize iletsinler.